2 weken cruisen door Florida

2-15 april 2022, update december 2022

Derde keer, (nipt) de goede keer! 

Onze geplande trip begin april 2020 naar Miami werd gecanceld toen covid-19 de wereld veroverde en Trump een week voor vertrek ineens de grenzen sloot. In 2021 was de VS nog dicht dus werd het april 2022.

Op de valreep gooide corona alsnog roet in het eten, want 11 dagen voor vertrek test ik positief! En om de VS binnen te komen is een negatieve test vereist… Stress alom, 10 dagen lang is mijn zelftest positief en pas de ochtend van vertrek test ik negatief bij de apotheek. Wat een dikke chance!! Het plan om man en kids achterna te reizen mogen we opbergen en last minute kan ik alsnog meevliegen.

Voor de rest van het gezin is het de eerste reis naar Amerika en de verwachtingen zijn vooral bij de tienerdochters hooggespannen. 

We gaan roadtrippen in Florida en starten in Miami, dat sinds jaar en dag hoog op mijn verlanglijstje staat. Geen pretparken voor ons, in Orlando pikken we een NBA basketbal match mee en rijden daarna door naar de westkust voor een strandverblijf in Fort Myers Beach. Met een airboat verkennen we de Everglades en tenslotte rijden we de hele Florida Keys af tot Key West, het meest zuidelijke punt van de USA. 

Florida, the Sunshine State van de USA, telt 21 miljoen inwoners. Enkel California en Texas hebben meer inwoners. Het klimaat is er subtropisch en behalve Engels wordt er heel veel Spaans gesproken.

Update: In september 2022 treft de dodelijke orkaan Ian Florida. Vooral de westkust en in het bijzonder Sanibel Island en Fort Myers Beach worden heel hard getroffen. Het prachtige Outrigger Beach Resort waar we verbleven is volledig vernield en wordt verkocht aan een projectontwikkelaar.

Praktisch:

Tijdsverschil -6h

Munt: 1$ is 0.92€, fooien (15, 18 of 20% voor normal, good or great service)

Sunrise-sunset: 7h-19h40 (Miami)

Reizen in het post-corona tijdperk brengt een hoop administratieve stress met zich mee. De controle op ESTA, covid vaccinatie, testresultaat, PLF document enz. is streng. Bovendien moet alles geprint zijn want buiten Europa vertrouwt men onze QR codes niet. Met als gevolg dat sommigen niet mee mogen op het vliegtuig! We zijn dan ook erg opgelucht als we na een lange reis eindelijk de bordercontrol van Miami passeren en onze vakantie kunnen beginnen.

Vliegtuig:    

We vliegen in een Dreamliner van Air Europa via Madrid naar Miami. We boekten de vlucht een jaar tevoren (in coronatijden) met vouchers en deze vlucht was werkelijk een koopje: 390€ per persoon heen en terug. Er mag een trolley van 10 kg en een extra rugzak mee als handbagage en dat lukt prima voor ons. De vluchtduur van Europa naar Miami is ongeveer 9 uur en terug is het een uurtje minder vliegen door de straalstroom.

Huurauto:

    Ford Fusion van Alamo via RentalCars. Autohuur is na corona nog steeds erg duur, ook in Amerika. We betalen bijna 3 x !! zoveel als de oorspronkelijke huurprijs van 2020. Een internationaal rijbewijs is niet nodig.

    Route:

    Miami - Orlando - Ocala National Forest - Crystal RiverTampa Bay - Fort Myers BeachEverglades - The Keys (IslamoradaKey West) - Miami

    Deze route is ongeveer 1117 mijl, 1800 km zonder de extra uitstapjes.

    Overnachtingen:

    Hotelkamers in de VS hebben zo goed als altijd 2 dubbele bedden, ideaal voor gezinnen van 4 personen. We reserveerden alles ruim op voorhand via Booking.com. Dit loont, want hoe dichter bij vertrek, hoe duurder de hotels werden.

    Er is een groot prijsverschil tussen toplocaties als South Beach in Miami en road motels in minder bekende buurten als pakweg de Everglades. Wij kozen voor een mix van kleinere boutique hotels en de gekende ketens en de prijs was over het algemeen toch stevig.



    Miami (3 nachten)

    Over Miami heb ik een apart artikel geschreven, dat je hier kan lezen.

     

    Miami is excentriek en alles is er mogelijk. Het is de grootste stad van Florida en we zijn fan! Miami is zeer multicultureel en een derde van de bevolking is van Cubaanse afkomst. Er wordt dus meer Spaans dan Engels gesproken.

    Hier logeren we in cool art deco hotel, The Tony Hotel of South Beach met rooftop pool en zicht op South Beach. Bij het zwembad zit een leuke cocktailbar en je kan ontbijten in het tuintje tussen de vele planten. 

    We landen ‘s avonds en de douanecontrole duurt ellenlang. De taxirit naar Miami Beach duurt ongeveer 20 minuten geeft ons al een mooi beeld van de stad. Gelukkig zijn de supermarkten hier laat open en we vieren onze aankomst met een cocktail bij Wet Willie’s om de hoek. Hier mogen we gelijk al onze ID’s tonen, en gelukkig zijn de meisjes op de kamer gebleven want jonger dan 21 geraakt je niet binnen…

    Miami Beach:

    De eerste ochtend trekken we gelijk naar South Beach (SoBe). Miami ligt aan de Atlantische Oceaan en heeft prachtige brede zandstranden. We chillen wat op de strandbedjes, gratis aangeboden via het hotel. We kijken onze ogen uit bij Lummus Park en Muscle Beach, waar velen hun getrainde lichamen komen showen. We wandelen ook een stukje langs het strand om de kleurrijke lifeguard posten te bekijken. Van het strand gaat het naar de rooftop pool bij ons hotel waar we nippen we van de heerlijke coctails.

    ‘s Namiddags bekijken we de mooie art deco gebouwen op Ocean Drive en Zara en Enna shoppen bij Lincoln Road. Ipv te wandelen kan je ook per fiets een begeleide art deco tour doen. 

    Skeeleren langs Ocean Drive en South Beach staat al heel lang op mijn bucketlist, dus dit is mijn moment. Al had ik op voorhand beter wat meer geoefend 😊. Bij Bike ‘n Roll, (210 10th Street), kan je fietsen en skeelers huren. Ze organiseren ook begeleide fiets- en segway tochten.

    We dineren om de hoek van het hotel, bij Café Milano (Ocean Drive 850) en aanschouwen de mix aan passanten: schaars geklede dames, oversized Amerikanen en hippe beachboys in stoere sportcars. Miami is zeer tolerant en gêne bestaat er gewoonweg niet.

    Downtown Miami:

    Op dag 2 nemen we een Uber naar downtown Miami, naar het Bayfront Park. Hier loop je over de “Miami walk of fame” naar het Hard Rock Café en Miami Observation Wheel. En er zitten veel leuke shops in Bayside Marketplace.

    Vanaf Bayside Marina gaan we mee met de Thriller speedboat. Via Dodge Island gaat het naar Star Island en Fischer Island met de mansions van de sterren oa. Will Smith, David Beckham, Shaquille O’neil, Gloria Estefan, Carmen Electra, de Pfizer baas, … en dan varen we tegen superhoge snelheid naar South Beach.

    Na de boottocht wandelen we langs de American Airlines Arena, thuisbasis van basketbalploeg Miami Heat, en de Freedom Tower, de oudste wolkenkrabber van de stad (1925). Die toren diende als doorgangscentrum voor Cubanen die hun communistisch regime ontvluchtten, vandaar de naam. Van hieruit nemen we de gratis monorail en trolleybus naar het Wynwood Art District met de Wynwood Walls. Tussen 19th en 37th Street vind je veel kunstgalerijen en streetart. Via ons hotel, dat partner is van dit kunstproject, krijgen we gratis toegang. Wynwood mag je zeker niet overslaan tijdens een bezoek aan Miami! 

    ‘S Avonds gaan we opnieuw eten op Ocean Drive, dit keer bij Ocean 7 café van het Majestic Hotel (Ocean Drive 660).

    De agglomeratie Miami telt meer dan 5 miljoen inwoners en is zeer multicultureel. Meer dan 60% is buiten de VS geboren.

    Wie meer tijd heeft kan de buurt rond Little Haiti bezoeken of Little Havana. Je kan er begeleide food tours doen of gewoon leuk rondwandelen en de sfeer van Cuba opsnuiven. In de Calle Ocho valt er dag en nacht wat te doen. Proef de Cubaanse koffie, kijk hoe de sigaren gerold worden en hoe de Cubaanse mannen domino spelen in Domino Park.

    Meer bezienswaardigheden:

    • Coral Gables en de Venetian Pool: een dure buurt waar veel rijke Cubanen wonen. De Venetian Pool is een zwembad dat uitgehakt is in de koraalrotsen met grotten en watervallen. Elke avond wordt het bad geleegd en opnieuw gevuld. 
    • Fairchild Tropical Garden: de grootste botanische tuin op het Amerikaanse vasteland
    • Miami Zoo, de enige tropische dierentuin in de VS
    • Vizcaya, de spectaculairste residentie van Miami. Gebouwd tussen 1914 en 1916 met meer dan 70 vertrekken vol Europees antiek, oosterse tapijten en kunst. Prachtige tuinen.
    • Jungle Island, tussen Miami Beach en Downtown Miami gelegen, een interactieve dierentuin.

    Vanuit Miami kan je ook prima dagtrips maken naar zowel de Everglades als de Keys. Dat deden wij echter later tijdens onze reis.

    Orlando (2 nachten)

    Nadat we de huurauto opgepikt hebben in de luchthaven van Miami rijden we naar Orlando. Het is een rit van 226 mijl en normaal is dan ongeveer 3 en een half uur rijden. Ik wil echter een stuk van de scenic route (A1A) langs de kust rijden via HollywoodFort Lauderdale en West Palm beach, wat heel wat extra tijd kost, tot grote frustratie van de chauffeur☺️.

    Uiteindelijk rijden we de Florida Turnpike tollway op en komen we pas om 17h30 aan bij het hotel waar we direct een Uber bestellen want we hebben tickets voor de NBA match Orlando Magic - Cleveland Chevaliers. Die tickets hebben we op voorhand gekocht via Ticketmaster. 

    Iets na 18h arriveren we bij de Amway Arena in het centrum van Orlando en om 7pm start de match. Het is een echt spektakel. Orlando, die laatste staat in de rangschikking, maar hun laatste 2 wedstrijden wel wonnen, verslaat Cleveland met 120-115. De sfeer in deze prachtige basketbaltempel is fantastisch en we genieten volop.

    In Orlando staat alles in het teken van entertainment, plezier en commercieel toerisme. Onze dochters hebben (gelukkig voor ons) maar weinig interesse meer in pretparken, dus dat laten we aan ons voorbij gaan.

    Het is overduidelijk dat de hele toeristische industrie zwaar te lijden heeft gehad onder de corona pandemie. Ook ons hotel, StaySky Suites I-drive, dat na twee jaar leegstand weer heropende, is duidelijk nog zijn wonden aan het likken. De service is ondermaats. Gelukkig maakt het zwembad veel goed. 

    We zitten vlakbij het recente ICON park met een reuzenrad en Madame Tussauds. De toegang is gratis, al moet je natuurlijk betalen voor de verschillende attracties. Het is er wel aangenaam rondwandelen. 

    Op vraag van de oudste dochter spendeer ik een middag (en veel dollars…) in één van de vele outlets in Orlando, terwijl Kevin en Enna voor een hele dag waterplezier gaan in Aquatica, wat hen enorm bevalt.

    Wie wel fan is van pretparken zit hier natuurlijk op het goede adres met tal van mogelijkheden: Walt Disney World met Magic Kingdom, Epcot, Disney's Hollywood Studios en Animal Kingdom. Universal Studios, Legoland, Seaworld, Aquatica, Discovery Cove, Bush Gardens,…

    Ocala Natianal Forest

    We maken een omweg vanuit Orlando naar de westkust via het Ocala National Forest, een uitgestrekt natuurgebied dat ten noorden van Orlando ligt. Weinig toeristen die hier tijd voor maken, maar wij hebben het nogal voor de natuur en het wordt een schitterende rit. We belanden in een heuvelachtig landschap vol grazende paarden, typische landhuizen en oude boerenschuren. Aan de vlaggen te zien wonen hier vooral ‘Trump’ aanhangers.

    In het National Forest wemelt het van de wandelpaden en bronnen met glashelder water. Er zitten trouwens ook beren!

    We rijden via de Black Bear National Scenic Way, road 40. Eerst komen we langs de Alexander Springs, waar je een trail van een half uurtje kan wandelen. Dit valt echter letterlijk in het water wanneer een hevig onweer losbarst. Bij de Juniper Springs breekt de zon weer door maar we mogen niet zwemmen wegens bliksemgevaar. Ook hier kan je een paar trails wandelen en het is er gewoonweg prachtig. Even verderop is Silver Springs, het oudste park van Florida waar je met een glasbodemboot een tochtje kan maken. Aan de ingang van de “springs” vraagt met toegangsgeld. Behalve zwemmen en wandelen kan je er ook tuben en kanovaren.

    We doen inkopen in de enorme Target supermarkt in Ocala en hier merken we amper toeristen op. 

    Na 161 mijl, zo’n drie uur autorijden, komen we aan in Crystal River aan de westkust, ook bekend om zijn bronnen/springs.

    Crystal River & manatees (1 nacht)

    Crystal River ligt aan een mooie baai, Kings Bay, waar in de winter massaal veel manatees (lamantijnen of zeekoeien) naartoe komen. Dat is dan ook de reden van ons bezoek. We zijn net te laat voor het echte manatee seizoen dat van eind oktober tot 1 april loopt, want zodra het zeewater opwarmt, trekken de manatees terug naar de zee. 

    Vanaf het ponton bij het Best Western Crystal River Resort, hebben we een prachtig zicht over de baai.

    ‘s Avonds eten we bij Crackers, dat naast het hotel aan het water ligt. We vinden het sfeertje in Crystal River wel aangenaam, heel chill en no worries. Het koelt wel erg af en we zijn wat bang voor de koude in de ochtend voor onze geplande kanotocht.

    Het is een prachtig zonnige ochtend en het warmt gelukkig snel op. Met 2 gehuurde kayaks peddelen we naar de prachtige Three Sister Springs. In het hotel kan je bij Mike’s manatee tours begeleide snorkeltochten boeken of kayaks huren. Wij kiezen voor het tweede wat een heel pak goedkoper is. En we hebben genoeg kano en snorkelervaring… 

    Onderweg zien we een stuk of 5-6 manatees, echt wel indrukwekkend! En bij de Three Sister Springs is het gewoon erg mooi. In de winter (manatee seizoen) mag je er niet zwemmen, maar vanaf 1 april wel. Je kan ook rond de Three Sister Springs wandelen via een (korte) boardwalk. De kayak vinden we echter veel leuker wegens de manatees…

    Tampa Bay - Saint Petersburg

    Vanaf Crystal River is het 228 mijl naar Fort Myers Beach, ook aan de westkust gelegen. We rijden via twee lange bruggen over de Tampa Bay en houden halt in Saint Petersburg voor een bezoek aan het Salvador Dali Museum. Dankzij de Netflix serie ‘La Casa de Papel’, hebben onze dochters interesse in Dali en het wordt een aangenaam bezoekje. Er worden veel kleinere werken uit Dali’s beginperiode tentoongesteld en we houden wel van de (herkenbare) mooie Spaanse en Zuid-Franse taferelen. Het museum zit trouwens in een heel mooi futuristisch gebouw met een aangename tuin langs het water.

    Op dit traject liggen wel meer aangename badplaatsen aan de Golf van Mexico, zoals Clearwater en Sarasota.

    Fort Myers Beach- Sanibel Island (2 nachten)

    Fort Myers Beach ligt op een langgerekt eiland, Estero Island, aan de Golf van Mexico dat via een korte brug met het vasteland is verbonden. Het eiland is bijna 7 mijl lang en heeft mooie zandstranden met palmen.

    In september 2022, 5 maanden na ons verblijf, gaat orkaan Ian hier aan landt en vernielt werkelijk alles. Ook de tolbrug naar Sanibel Island is maandenlang onderbroken. Het zal jaren duren om alles te heropbouwen. Het hotel waar wij verbleven liep enorme schade op en is tot nader order dicht.

    We komen in de late middag aan bij het fantastisch gelegen Outrigger Beach Resort, en genieten van het strand, het zwembad en de ondergaande zon. Bij het resort is een tiki bar waar elke avond live muziek gespeeld wordt. 

    In Fort Myers zelf, op het vasteland, kan je het landgoed en uitvindingen van Thomas Edison bezoeken, die er op 84 jarige leeftijd overleed.

    Via de tolbrug rijden we naar Sanibel Island, dat 19 km ten westen van Fort Myers ligt. Samen met Captiva vormt het een waar kustparadijs. Dé attractie op Sanibel zijn de miljoenen schelpen, die toeristen van over heel de wereld aantrekken. Men heeft hier zelfs een naam voor bedacht: de Sanibel-stoop: het voorovergebogen zoeken naar schelpen in de branding.

    Aan het mooie strand bij de vuurtoren vinden we geen parking, dus rijden we direct door naar J.N. Ding Darling National Wildlife Refuge, waar we de wildlife drive van 8 km rijden. We rijden dwars door mangroves en wetlands en zien veel mooie vogels. En een hele grote krokodil langs de weg. Je kan hier ook fietsen huren of een kanotocht maken.

    Daarna vinden we bij Bowman’s Beach wel een plekje voor de auto maar tot onze teleurstelling geen schelpen, omdat het vloed is. We sluiten het middagje Sanibel af met een heerlijk Italiaans ijsje.

    Everglades (1 nacht)

    We rijden verder door naar het zuiden via Napels naar de Everglades en nemen de Tamiani weg 41. We zien borden die waarschuwen voor de Florida panter en we zijn in indianengebied aanbeland. Her en der langs de weg zien we de typische open hutten op palen. De Miccosukee stam verzorgt hier airboat tochten en je kan het Cultural Centre bezoeken.

    Net voor het Big Cypress Oasis Visitor Centre nemen we de afslag naar de “Loop Road Scenic drive” (24 mijl). Dit is een onverharde weg waar we wandelaars en gravelbikers tegenkomen. Ook hier zitten beren en de vuilnisbakken zijn bear-proof met speciale hendeltjes.

    Verderop langs de Tamiani weg spotten we enorm veel krokodillen die liggen te zonnen langs de weg bij het kanaal.

    Het Everglades National Park werd in 1979 door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst. In 2010 werd het gebied tot bedreigd werelderfgoed verklaard. Meer dan de helft van het natuurgebied is verdwenen door verstedelijking en aanleg van kanalen en wegen.

    De Everglades zijn geen moeras. Het is een “rivier van gras”, een 80 km brede prairie die periodiek onder water staat. De bron van de rivier ontspringt noordelijker in Florida en het gaat hier om de traagst stromende rivier ter wereld

    Het is een kwetsbaar en complex ecosysteem met zeldzame en bedreigde diersoorten zoals de Amerikaanse krokodil en de Floridapanter. Bij de bezoekerscentra zijn trails en boardwalks waar je alligators kan zien.

     

    Heel populair zijn de vele airboat tours die aangeboden worden. Wij willen absoluut de commerciële tochten met krokodillenshows vermijden en kiezen voor een semi privé tocht bij The River of Grass. Als we de dag ervoor willen reserveren, blijken alle tours al volzet. Gelukkig krijgen we ‘s morgens een mailtje dat er toch nog plaats is. De twee andere toeristen komen niet opdagen en zo krijgen we een privé tocht met gids Robbie, die geboren is in de streek en heel veel weet te vertellen over de fauna en flora. We zien veel krokodillen, ook baby’s, en uiteraard enorm veel vogels. We hebben blijkbaar geluk met het weer. Het is 'maar' 26 graden en erg zonnig en dan komen de krokodillen lekker zonnen boven water. We vonden dit zeker één van de mooiste belevenissen van deze reis.

    Na de airboat tocht rijden we naar Homestead en Florida City, dat een goede uitvalsbasis is om de Everglades te ontdekken. Hier zijn enorme kwekerijen van tropische planten en fruit, die grenzen aan het nationale park. Het is een veel goedkopere plek dan gelijk waar we al overnacht hebben. We slapen een nachtje in het prima Best Western Gateway to the Keys, en het zwembad brengt verkoeling op het einde van een hele mooie dag. We hebben 155 mijl op de teller vandaag. 

    Vanuit Florida City kan je nog naar het Ernest. F.Coe Visitor Centre rijden via weg 9336 voor meer hikes. Het is maar een ritje van een kwartier en de Gumbo Limbo Trail en Anhinga Trail zijn zeer populair. 

    The Keys (3 nachten)

    Helemaal in het zuiden van Florida ligt een snoer van ongeveer 800 eilandjes met prachtige stranden, glashelder turkoois water en enkele mooie duik- en snorkelplekken. Aanvankelijk verbond een spoorweg de 20 eilanden die in elkaars verlengde liggen, maar die maakte later plaats voor de Overseas Highway US 1, een iconische trip die helemaal tot Key West leidt. De trip is ongeveer 200 km lang en gaat over 43 bruggen

    De weg op zich is niet mooi, met veel bedrijventerreinen, winkels en benzinestations. Om de schoonheid van de Keys echt te ontdekken, moet je de auto aan de kant zetten en op zoek gaan naar de verborgen mooie plekjes. 

    De Keys krijgen regelmatig orkanen te verduren, en vooral aan de zuidkant van de eilanden valt nog schade op te merken. 

    Op de Keys zitten verschillende centra waar je met dolfijnen kan zwemmen. Wij bezoeken die bewust niet uit de overtuiging dat deze wilde dieren het best af zijn in open zee, in de natuur. Theatre of the Sea  is één van de beste en oudste centra van de Keys.

    We verbleven 2 nachten op het eiland Islamorada en nog een nachtje op Key West. 

    Islamorada 

    Onze eerste verblijf op de Keys is het Sunsett Inn motel langs de US 1 Higway, amper 45 mijl rijden vanuit Florida City. Het is een uitstekend plekje met een heerlijk verwarmd zwembad. Extra attractie is de iguana (groene leguaan) die van palmboom naar palmboom klimt. 

    Een heerlijk plekje om iets te gaan eten of drinken is Morada Bay, aan de noordkant van Islamorada. De cocktails zijn er heerlijk en het wordt nog mooier als een dolfijn in de baai komt zwemmen. Later duiken ook nog twee manatees op. 

    Andere leuke adresjes op Islamorada om iets te eten of drinken aan zee zijn Marker88, (88000 Overseas Hwy) en Lorelei, (96 Madeira Rd). 

    Gedurende twee dagen waait een redelijk strakke wind op de Keys en daardoor kan het parasailen (Enna’s verlanglijstje) en de snorkeltocht naar het rif niet doorgaan. Helaas, de zee is te ruw…

    Als alternatief gaan we op eco-snorkeltocht naar de mangroves met de Islander Girls Snorkel&Tours. Dit bedrijfje zit bij het mooie Islander Resort aan de overkant van ons motel. Er is een prachtig palmstrand en bij Tides Beachside bar/grill kan je iets eten of drinken.

    De snorkeltocht is redelijk ontgoochelend. De boot is te groot om tussen de smalle mangroves te varen en we zien geen dieren. Het snorkelen zelf in de mangroves is absoluut niet te vergelijken met snorkelen in een een tropisch rif. Toch zien we hele scholen vissen.

    Een must-do op Islamorada is een bezoekje aan Robbie’s Marina, beroemd om de tarpon feeding en snorkeltours. Hier hebben we de parasailtrip gepland, die tot 2x toe uitgesteld wordt door de windcondities. Op de allerlaatste dag, op terugweg van Key West, kunnen de meisjes alsnog parasailen in de namiddag, vooraleer we het vliegtuig op gaan. Top!

    Bij Robbie’s hangt een heel leuke ongedwongen sfeer. Je kan er iets eten en drinken, en zijn enkele leuke shops. Let bij het tarpon voederen op dat je vissen niet gestolen worden door de nogal agressieve pelikanen!

    Key West

    De rit van Islamorada naar Key West bedraagt 81 mijl en we hebben een beetje pech want het regent onderweg. De geplande halte bij het mooie strand van Bahia Honda State Park slaan we over.

    Onderweg komen we langs het Turtle Hospital op Marathon Key waar men gewonde schildpadden oplapt en terug in zee uitzet. Het bezoek duurt echter anderhalf uur en we besluiten door te rijden. Ook hier reserveer je best op voorhand via de website.

    Wel rijden we even om naar de Blue Hole op Big Pine Key, waar we 2 actieve krokodillen tegenkomen en de bedreigde Key herten spotten. Big Pine Key herten zijn de kleinste, nog bestaande Noord-Amerikaanse hertensoort.

    Het Truman Hotel in Key West blijkt een pareltje! Met een heerlijk zwembad en een mooie groene binnentuin. Hier zouden we wel langer kunnen blijven!

    Het weer is intussen opgeklaard en we wandelen naar het meest zuidelijke punt van het vasteland, Southernmost Point, slechts 90 mijl verwijderd van Cuba. Er staat een lange wachtrij van mensen die familiefoto’s willen nemen, en bij een wissel nemen wij snel onze fotootjes… Het echte zuidelijkste punt ligt in feite nog iets verder, in militair gebied, en dus niet toegankelijk. 

    Key West is echt een leuk stadje met een heel eigen Caribische vibe. De Old Town kun je gemakkelijk te voet doen. Of je neemt de oude Conch train of Old Town Trolley die elk half uur vertrekt vanaf verschillende locaties in de stad.

    De huizen in Key West zijn prachtig want de inwoners steken sinds oudsher veel tijd in het restaureren ervan. Er zijn kleurige huisjes in Bahama-stijl, mooie herenhuizen in de typische Conch-stijl met ruime veranda’s en rijkelijk versierde balustrades met veel groen. Ook het Hard Rock café is in deze stijl.

    Duval street is befaamd door de vele bars en restaurants. We genieten in één van die bars van de live muziek bij een biertje en cocktail. Sloppy Joe’s is één van de bekendste bars van Key West, waar schrijver Hemingway vaak kwam. Zijn huis, dat wat verderop ligt, kan je trouwens nog bezoeken. Ook zijn er ontelbaar veel mooie beach- en surfshops in Duval Street, en sigarenwinkels. 

    President Harry S. Truman was gek op Key West en zijn Little White House kan je nog steeds bezoeken. Hij liet er een marinebasis en fort bouwen, Fort Zachary Tayler, waar ook een mooi palmenstrand is.

    De sunset vanaf Mallory Square trekt massa’s toeristen. Acrobaten en straatmuzikanten voeren shows uit terwijl de zon ondergaat. Ook heel populair zijn zijn de sunset boottochten en we zien enkele heel mooie zeilboten langsvaren. Voor corona legden dagelijks cruiseschepen aan bij Mallory Square. Die spuwen dan hordes dagtoeristen uit en de inwoners hebben recent voor een ban gestemd in een referendum. Wij zien er in elk geval geen cruiseschepen, gelukkig maar. 

    Na de sunset gaan we eten bij Fogarty in Duval Street en de Key lime shrimps en lime steak zijn heerlijk. 

    Wie meer tijd heeft kan nog naar het mooie Smathers Beach gaan, met veel palmbomen.

    Of ga op snorkelexcursie naar Dry Tortugas National Park, de nog westelijker gelegen onbewoonde eilandjes, op meer dan 100 km van Key West.

    Op de allerlaatste dag in Florida rijden we helemaal van Key West terug naar Miami, goed voor 256 kilometer.

    We vliegen pas ‘s avonds en hebben dus nog ruim de tijd voor haltes onderweg.

    We bezoeken eerst het Bahia Honda State Park, waar de zon nu wel schijnt! Toegangsprijs voor een auto is 10 dollar. Sandspur Beach, het mooiste zandstrand van de Keys, is nog steeds afgesloten na de schade die het opliep tijdens orkaan Irma in 2017. Calusa en Loggerhead Beach zijn de alternatieve stranden. We wandelen op de weg boven de oude spoorwegbrug, tot we niet meer verder kunnen. Deze spoorwegbrug vormde de oorspronkelijk verbinding tussen de eilanden en werd aangelegd door Henry Flagler tussen 1905 en 1912. De autoweg werd boven de spoorweg gebouwd in 1938 maar is sinds 1972 buiten gebruik na de aanleg van de nieuwe higway US 1.

    In de namiddag kunnen de meisjes eindelijk hun parasail tripje maken bij Robbie’s, een hele mooie afsluiter van deze reis doorheen Florida. Moe maar voldaan stappen we het vliegtuig op!

    Tot slot nog enkele dingen die ons opgevallen zijn:

    • In de supermarkten krijg je nog overal plastic zakken en meestal is er zelfs een bediende die zakken vult voor jou. We werden werkelijk al aliens bekeken toen we zelf met een stevige tas afkwamen. Ook het ontbijt werd altijd, behalve in Miami,  op wegwerpborden bediend. Vreselijk, het was alsof we 10 jaar teruggingen in de tijd.
    • Bereid je voor op wat rekenwerk! In de VS hanteren ze het imperiaal systeem met feet, inches en miles. Het tanken gebeurt in gallons en de temperatuur meet met in Fahrenheit…
    • We hadden niet verwacht dat wiet zo getolereerd wordt. Echt op elke plaats waar we kwamen werd gerookt. In tegenstelling tot de strenge controle op toegang tot bars, waar de meisjes steeds geweigerd werden en zelfs wij nog ID’s moesten tonen.
    • Op de highways rijdt iedereen gewoon waar hij wil, het trager verkeer rijdt niet rechts en inhalen gebeurt van alle kanten. 
    • We zagen opvallend weinig hoogbouw langs de kust, maar wel veel mooie kleurige (heren)huizen.

     

    Conclusie:

    Miami en Key West zijn hele aangename plekken, met een coole vibe. We houden erg van de mooie pastelkleurige huizen. We vreesden wat om weinig natuur tegen te komen, maar Florida is verrassend groen en er zijn heel wat mooie natuurparken en wandelpaden. Je moet er alleen wat naar zoeken, want de meeste toeristen hebben er weinig interesse in. 


     Meer blogs:

    Reactie plaatsen

    Reacties

    Er zijn geen reacties geplaatst.