Tips voor een bezoek aan Etosha National Park

augustus 2023

Tijdens onze roadtrip van 3 weken (met jeep en daktenten) door Namibië en Botswana kwamen wij uiteraard langs het beroemde Etosha safari-park. Kijk hier voor het volledige verslag van onze rondreis.

 

Etosha is het grootste wildpark van zuidelijk Afrika, en de oudste en belangrijkste toeristische bestemming van Namibië. Etosha National Park is voor Namibië wat het Krugerpark is voor Zuid-Afrika, het belangrijkste wildpark in het land.

Etosha betekent de grote witte plaats”, verwijzend naar de uitgestrekte zoutpan die het park domineert. De zoutpan is omgeven door een enorm bushveld en bij de schilderachtige waterpoelen is een overvloed van wild te spotten. Van de Big 5 komt alleen de buffel hier niet voor, want daar is het te droog voor.

Het leuke aan Etosha is dat er goede wegen zijn aangelegd en je dus zelf per huurauto het park kunt verkennen. Daarbij zijn er diverse kampen. Een selfdrive in Etosha is dus een verademing qua budget in vergelijking met georganiseerde safari’s in het naburige Botswana. Gelijk wat voor rondreis je door Namibië maakt, Etosha mag je niet overslaan!

Ligging Etosha NP in Namibië (bron safaribookings.com):

Onze route roadtrip 3 weken Namibië-Botswana:


Algemene informatie Etosha NP:

Geschiedenis en ontstaan van het park:

De Etosha zoutpan is naar schatting meer dan 100 miljoen jaar oud en was oorspronkelijk het enorme Kunene-meer dat werd gevoed door onder andere de Kunene-rivier. Door de verschuiving van tektonische platen veranderde de stroming van de rivieren, waardoor deze naar de zee stroomden en niet meer naar Etosha Pan.

Al in 1907, na de oorlog tussen de Duitsers en de oorspronkelijk bewoners, werd Etosha gesticht door de Duitser Von Lindequist, naar wie de oostelijke toegangspoort van het park is vernoemd. Sindsdien is omvang van het park aanzienlijk verkleind, maar het park blijft nog steeds groter dan verschillende Europese landen.

Hoe kom je er?

Bij een rondreis door Namibië kan je niet rond Etosha heen. Het park ligt in het noorden van het land en heeft twee toegangspoorten.

De Anderson’s Gate in het westen van het park bereik je vanuit Windhoek en de kust via de C32 via Outjo

Via de Von Lindequist Gate of Namutomi Gate aan de oostkant van het park kom je op de B1. In Tsumeb bereik je via de B8 gemakkelijk de Caprivistrook, of je rijdt via de B1 terug naar het zuiden van Namibië. 

In het noorden is er nog een derde toegangspoort, de King Nehale Gate. Van hieruit bereik je de dorpen in het uiterste noorden van Namibië, bij de grens met Angola.

Landschap:

Het park wordt gedomineerd door een uitgestrekte zoutpan en een aantal kleinere pannen. Alleen na hevige regen is er soms water te zien in de pan. Vaak zie je luchtspiegelingen boven de vlakte en veel wild zal je er niet zien. 

De zoutpan is omgeven door een vlak en dor bushland en bij de schilderachtige waterpoelen aan de zuidkant van de pan tref je een overvloed aan wild. Sommige van die poelen zijn kunstmatig aangelegd.

Alleen rond Halali Rest Camp en in het uiterste westen van het park zijn er enkele heuvels.

Wildlife:

Etosha is het leefgebied van vier van de Big Five: leeuw, luipaard, neushoorn en olifant. Enkel de buffel komt niet voor in dit gebied omdat het er te droog is. Het park heeft een trotse reputatie op het gebied van het behoud van zwarte neushoorns. De witte neushoorn is onlangs opnieuw geïntroduceerd. 

‘s Avonds zijn de poelen bij de campsites verlicht en dan is het ‘s nachts mogelijk om neushoorns, leeuwen en olifanten te zien. 

De waterpoelen zijn een verzamelplek voor het wild zoals giraffen, zebra’s, leeuwen, olifanten, neushoorns, luipaarden en verschillende soorten antilopen. In het park leven meer dan 100 verschillende diersoorten, ruim 340 vogelsoorten en meer dan 100 verschillende reptielen.

Overnachten in en rond Etosha National Park:

Wij sliepen 2 nachten in Etosha, waarvan één nacht net buiten de parkgrenzen en één nacht in het Halali camp in het midden van het park. Zo hadden we twee volle dagen om het park te verkennen. Dit is een minimum, drie of vier dagen zijn zeker ook mogelijk hier. 

Overnachten buiten de parkgrenzen:

Buiten de parkgrenzen zijn er tal van lodges en kampen. Een lijstje met mogelijke opties vind je hier.

Op weg van Swakopmund richting Etosha sliepen wij één nacht op de campsite van Etosha Campsite (van de Gondwana Collection), op 7 km van de Anderson’s Gate. Het is een leuke plek met souveniershop, zeer gezellige bar, restaurant en zwembad. Er zijn ingerichte tenten, Camp to Go, te huur. Het sanitair op de campsite is gemeenschappelijk maar erg netjes en je staat op een grasveld wat aangenaam is.

Vlakbij ligt de mooie Etosha Safari logde, eveneens van de Gondwana Collectie, in een prachtige setting.

Overnachten in het Etosha National Park:

In het park zijn diverse kampen, allemaal rechtstreeks te boeken. Je reserveert best zo vroeg mogelijk, in het hoogseizoen (juli-augustus) zelfs tot een jaar op voorhand want de plekjes zijn gegeerd.

  • Dolomite Camp
  • Okaukuejo Camp
  • Halali Camp
  • Namutoni Camp
  • Okoshi Camp

Behalve Dolomite Camp en Onkoshi Camp hebben deze kampen ook allemaal een kampeerterrein. Vlakbij Dolomite is er ook een kampeerterrein, Olifantsrus, maar dat hoort dus niet bij het kamp zelf. Dolomite Camp ligt helemaal in het westelijke deel van het park, dat pas sinds 2011 open is voor bezoekers. Het ligt bovenop een heuvel en biedt dus fantastische uitzichten. Dolomite is kleiner dan de andere kampen en van een hoger niveau.

De kampen Okaukuejo, Halali en Namutoni zijn redelijk vergelijkbaar. Er zijn verschillende soorten huisjes en kamers, een restaurant en zwembad, een winkeltje met een beperkt aanbod en een tankstation. Alle drie hebben ze een drinkplaats, die ook ’s nachts verlicht blijft.

Het meest exclusieve kamp in Etosha is Onkoshi Camp. Dit kamp ligt aan de rand van de Etosha Pan zelf en is niet met eigen auto te bereiken. Gasten worden opgehaald bij Namutoni en vanaf daar naar het kamp gebracht.

Wij sliepen een nacht in het Halali camp, (te boeken via Namibia Wildlife Resorts) in het midden van Etosha NP. Zoals de andere kampen is dit een groot kamp. Het restaurant trekt veel dagjesmensen en doet nogal refterachtig aan. Er is een groot zwembad en een kleine shop. De campsite ligt wat verder en is ruim opgezet. Wij kozen een plekje aan de rand richting de waterpoel, ideaal! Die verlichte waterpoel is trouwens dé hoofdattractie van dit kamp. Vanaf een soort amfitheater heb je zicht op de poel en we werden er ‘s avonds laat verwend met de opkomst van acht neushoorns! Wat een schouwspel, neem iets mee om te drinken om het gezellig te maken! Wees niet bang voor drukte, want de dagjesmensen zijn alweer verdwenen…

Tips voor een selfdrive in Etosha National Park:

Zelf rijden in Etosha is heel gemakkelijk. Er loopt een duidelijke route van west naar oost, met veel mogelijkheden om van deze hoofdweg af te gaan en een kleine of grote lus te rijden. Vrijwel alle wegen in het park zijn onverhard, maar prima onderhouden dus goed te rijden, ook voor gewone auto’s. De waterpoelen zijn de plekken bij uitstek om halt te houden om te kijken of er iets interessants te zien is, groot of klein!

De eerste dag zijn we vroeg bij de Anderson Gate en direct erna spotten zebra’s. Verder zien we een jakhals, gemsbokken, blue en black wildebeest, giraffen, leeuwen in de verte, een olifant, struisvogels,… Het is 96 km tot Camp Halali, waar we tegen de middag aankomen. We rijden wel wat extra lusjes naar de verschillende waterpoelen. 

Na de lunch en middagrust bij het kamp rijden we nog een avondrit langs de rhino drive, maar dat levert niets speciaals op. Gelukkig zien we bij de waterpoel van het Halali kamp ‘s avonds laat wel neushoorns!

De volgende dag zitten we om 7h30 al in de auto richting het oosten van Etosha, naar het Namutoni Rest camp. Zonder lussen is dit ongeveer 70 kilometer. En wat hebben we geluk! Bij de afslag naar de Kalkheuwel poel botsten we op een luipaard dat de weg verspert. Het beest loopt rond onze jeep en gaat dan gewoon liggen. Wij zijn de enige auto in de buurt, en dit is gewoon magisch. We zien ook nog een olifant, twee leeuwinnen in de verte en een neushoorn op de zoutpan. 

We verlaten Etosha National Park via de Namutomi Gate en zetten onze weg verder richting Caprivi en Botswana.

Beste waterpoelen:

Er zijn veel waterpoelen in Etosha en elke hebben ze hun bijzonderheden. Hieronder een lijstje van enkele van de beste plekken van west naar oost:

Okaukuejo, de drinkpoel bij het kamp, is vrij te bezoeken ook voor wie er niet overnacht. Er komen vaak olifanten en ‘s nachts zie je er neushoorns en soms leeuwen.

Gemboksvlakte ligt op 15 kilometer van Okaukuejo en is een kunstmatige drinkplaats. Het trekt enorm veel zebra’s, giraffen, kudu’s en soms olifanten en leeuwen aan. We bleven er een hele poos kijken, de hele tijd kwamen nieuwe kuddes dieren op en af gelopen.

Olifantsbad en Aus liggen nog iets verder en trekken veel olifanten aan. Bij Olifantsbad is er een beveiligde picknick plek met toilet. Hier kan je even de auto uit!

Homob ligt aan de zoutpan op 35 km van Okaukuejo en 43 km van Halali Camp. Ook hier is een picknick plek. 

Salvadora en Charitsaub liggen op 27 en 29 km van Halali Camp, aan de zoutpan. Salvadora is een goede plek om cheeta’s te spotten, vaak in de bomen, en leeuwen. Charitsaub staat vaak droog in het droge seizoen. 

Rietfontein is 20 kilometer verwijderd van Halali en populair bij zebra’s, olifanten, giraffen, wildebeest, kudu en roofvogels.

De drinkpoel bij het Halali Camp is een soort amfitheater die veel neushoorns en olifanten en soms luipaarden aantrekt. Overdag is iedereen welkom maar na zonsondergang is deze poel enkel voor gasten van het kamp.

Goas, 15 kilometer ten oosten van Halali, telt 2 poelen. Vaak zie je er kudu, hartebeest, giraffen en soms ook leeuwen en olifanten.

Kalkheuwel is een mooie poel met heel veel impala’s, kudu, zebra’s, giraffen. Hier kregen wij onze bonus! Een luipaard lag midden op de weg naar Kalkheuwel en trakteerde ons op een paar toertjes rond onze jeep. Kalkheuwel is 20 km van Namutomi rijden. 

Chodop ligt nog dichter bij Namutoni en is een soort grondwaterput. We zagen hier zebra’s, impala’s en warthogs vechten voor een plekje bij het water. 

Klein Namutoni ligt op slechts 2-3 kilometer van het Namutoni kamp en dus ideaal om tot vlak voor zonsondergang te bekijken. De kleinste antilope soort, dik-dik, komt hier voor en ook zie je er regelmatig zwarte neushoorns.

Praktisch:

Toegang en budget:

De toegangspoorten naar het park zijn open vanaf zonsopgang tot zonsondergang. De tijden wisselen dus. Ook als je in het park overnacht, moet je tegen zonsondergang terug in het kamp zijn. 

Toegang kost ongeveer 8€ (vanaf 16 jaar) en 2.5€ voor een auto. Je betaalt per dag dat je in het park bent, ook al is dat maar een uurtje. Prijzen 2023.

Malaria:

Er is zo goed als geen malaria risico in Etosha. Enkel in de natte maanden van november tot juni is er kans op malaria, hoewel die veel kleiner is in vergelijking met de Caprivistrook. Voor die periode worden malaria pillen officieel wel geadviseerd.

Beste tijdstip:

Etosha kan het gehele jaar door bezocht worden voor safari’s, maar de beste reistijd zijn de droge maanden, van mei tot oktober. Het wild verzamelt zich dan massaal rond de waterpoelen. De natste maanden zijn de maanden januari tot en met maart.

Bereikbaarheid:

Etosha ligt in het noorden van het land en heeft twee toegangspoorten.

De Anderson’s Gate in het westen van het park bereik je vanuit Windhoek en de kust via de C32 via Outjo

Via de Von Lindequist Gate aan de oostkant van het park kom je op de B1. In Tsumeb bereik je via de B8 gemakkelijk de Caprivistrook, of je rijdt via de B1 terug naar het zuiden van Namibië. 

In het noorden is er nog een derde toegangspoort, de King Nehale Gate. Van hieruit bereik je de dorpen in het uiterste noorden van Namibië, bij de grens met Angola.


 Meer blogs:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.