Kampeertrip Slovenië - Kroatië (3 weken)

3-24 juli 2016, laatste update maart 2022

Nog nooit zijn we richting Oost-Europa op reis geweest. Kroatië is een echte hype geworden en de verwachtingen zijn dan ook hooggespannen. Zoals gewoonlijk op langere trips gaan we kamperen.

Omdat Slovenië op de route ligt besluiten we dit land ook mee te pikken, en dat blijkt een goede zet te zijn. Wat een schitterende groene natuurpracht heeft dit landje te bieden!

Slovenië ligt in Midden-Europa aan de zuidrand van de Alpen en is sinds 2004 lid van de Europese Unie. De hoofdstad en tevens grootste stad is Ljubljana. Tot 1991 maakte Slovenië deel uit van het voormalige Joegoslavië

Kroatië ligt ten zuiden van Slovenië en grenst verder aan Hongarije, Bosnië, Montenegro en Servië. Kroatië heeft een lange kustlijn aan de Adriatische Zee. De hoofdstad is Zagreb en andere belangrijke steden zijn onder meer Split, Zadar en Dubrovnik. Net als Slovenië maakte Kroatië tot 1991 deel uit van het voormalige Joegoslavië. Pas sinds 2013 is het lid van de Europese Unie en tot 1 januari 2023 betaalde je er met de kuna. Sindsdien is de euro de officiële munt.

Beide landen worden omringd door heel wat andere landen en nooit eerder zagen we onderweg nummerplaten van zoveel verschillende landen. We houden er zelfs een lijstje van bij.

Praktisch:

Hoe geraak je er?

Met de auto is het ongeveer 1200 km rijden naar Bled (Slovenië), onze eerste overnachtingsplaats. We rijden via Luxemburg, Duitsland en Oostenrijk. Zo goed als de hele route is langs autosnelwegen.

Voor wie liever vliegt, is de luchthaven van Zadar een mogelijkheid. 

Gereden route:

België - Luxemburg - München - Salzburg - Bled, Slovenië - Rakovica, Kroatië (Plitvici meren) - Pakostane, Kroatië (Zadar) - Split - eiland Rab, Kroatië - Kobarid, Slovenië (Soca rivier) - Salzburg - München - Luxemburg - België

De rondrit Slovenië-Kroatië is ongeveer 1000 km, zonder extra uitstapjes.



Overnachten:

Slovenië heeft prachtige campings, met mooie plekjes in het groen. In Kroatië zijn er veel grote campings. We gaan speciaal op zoek naar iets kleinschaliger campings in de natuur. Hoewel Kroatië een nog redelijk goedkoop land is, vallen de prijzen van de campings eerder duur uit in vergelijking met Frankrijk. 

Deze plekjes kozen wij uit:

- Bled, 3 nachten Camping Bled, vlakbij het meer van Bled. Ruime plekken, ook bungalow verhuur.

- Rakovica (Plitvici meren), 4 nachten Holiday Resort Grabovac, een zeer mooi domein met huisjes rond het zwembad en poolbar. Klein meer op het domein en zeer ruime kampeerplekken. Mooie speeltuin. Goed restaurantje langs de weg.

- Pakostane (Zadar), 6 nachten Camping Kozarica Pakostane, aan zee, met kiezelstrand vlakbij het gezellige vissersdorpje Pakostane

- eiland Rab, 4 nachten Lando Resort Rab, in het noordwesten van het eiland. Compact terrein, weinig groen. Veel caravans. 2 zwembaden en vlakbij een mooi strandje met prachtige zonsondergangen.

- Kobarid, 4 nachten kamp Koren Kobarid, een echte natuur camping voor actieve kampeerders bij de Soca canyon.

Bled (Slovenië)

Op zondag rijden we de lange rit naar Slovenië, met onderweg veel regen, wegenwerken en files.

Rond 19h komen we aan op de camping bij het meer van Bled. Tussen de buien door en bij 15 graden zetten we onze tent op… Dat hadden we niet zien aankomen. We eten nog vlug iets in het restaurant bij de camping, lekker warm binnen.

Lake Bled (Blejsko jezero)

De volgende dag staan we op met een stralende zon! We verkennen het meer van Bled en het strandje bij de camping. Ideaal voor een zwempartij

Het Meer van Bled wordt ook wel als het mooiste meer van Slovenië gezien en is daardoor één van de meest bezochte plekken in het land. Het ligt net buiten het Triglav National Park. Vanaf ons strandje bij de camping hebben we zicht op het kleine eilandje met de Maria Hemelvaartkerk, die pal in het midden van het meer ligt. Veel toeristen gaan daar met bootjes naartoe.

Vintgar kloof

‘s Namiddags rijden we naar de Vintgar kloof.

Deze kloof van 1,6 km lang is in 1891 ontdekt en bereikbaar via een 500 meter lange aaneenschakeling van houten wandelpaden en bruggen. De kloof ligt amper 4 km ten noorden van het meer van Bled op het meest oostelijk punt van het Triglav Nationaal Park. Op het einde van de kloof vind je de 13 meter hoge Šum waterval.

Wij doen de supermooie wandeling langs de rivier naar de waterval via het wandelpad (rechts van de kiosk). Het is ongeveer 2 uur wandelen heen en terug. Wel redelijk toeristisch. Terug aangekomen bij de kiosk, trakteren we ons uiteraard op een fris pintje.

Triglav Nationaal Park - Savica waterval - Bohinjsko jezero meer

De volgende dag trekken we naar het Triglav Nationaal Park. Het is een ritje van 35 km langs het meer van Bohinj tot aan de waterval. 

De Savica waterval is 78 meter hoog en stort naar beneden van de steile kliffen van Komarča. We rijden helemaal tot Ukan, waar we de auto parkeren. Vandaar nemen we de gemarkeerde wandelroute tot aan de waterval. Het is een stevige klim met ongeveer 500 treden door het bos en langs kleine riviertjes. In ongeveer een half uurtje sta je bij de waterval.

Op de terugweg stoppen we bij het meer van Bohinj. Dit is het grootste en diepste meer van Slovenië en is volledig omringd door de bergen van de Sloveense Alpen. Een echt pareltje! We installeren ons bij een plekje aan het water waar we een heerlijke middag beleven. We suppen, zwemmen, slingeren aan het touw in het water en genieten van de natuur en de zon.

Vanuit Ukanc kan je ook met de kabelbaan naar de top van de Vogelberg, op een hoogte van 1535 meter. In de winter wordt hier geskied. De kabelbaan is het hele jaar geopend en in 6 minuten ben je boven. Er is een panoramisch platform en restaurant. Je zou ook helemaal naar de top van de Vogel kunnen wandelen. 

Rakovika (Plitvici meren)

Vanuit Bled rijden we via Ljublijana en Zagreb naar de Plitvici meren in Kroatië, een rit van 320 kilometer

We installeren ons op de supermooie camping in Grabovac, op 11 km van de meren. Enna zal er voor het eerst alleen slapen in haar eigen tentje! Voor de rest wordt dit een relax dag bij het heerlijke zwembad en bij de poolbar. De camping Holiday Resort Grabovac, is sinds ons verblijf nog verder uitgebouwd, met een meertje en heel fijne bungalows en tipi huisjes. 

‘S Avonds gaan we eten bij het restautantje langs de weg naast de camping. Kevin bestelt er de ‘grote’ pizza, en die blijkt voor 4 personen te zijn! We bekijken er ook de EK halve finale in het voetbal tussen Portugal en Wales. De ijsjes kosten er een halve euro! Met als gevolg dat er heel veel ijsjes gegeten worden de komende dagen.

Plitvici meren 

We vertrekken al heel vroeg, om 7h30!, voor onze uitstap naar de meren want het kan er mega druk worden. Later op de dag komen busladingen toeristen toe, op daguitstap vanaf de kust. Zonde vinden wij, want de omgeving van de meren is zo mooi en er valt nog veel meer te beleven. 

Tickets moet je sowieso minstens een dag op voorhand kopen: tickets Plitvice meren, want het park is in het seizoen altijd uitverkocht. Er is voldoende parking.

Plitvice Lakes is het grootste nationaal park in Kroatië en tevens één van de oudste in Zuidoost-Europa (opgericht in 1949). Het park staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en bestaat uit 16 meren die met elkaar verbonden zijn via watervallen. Dankzij verschillende ecosystemen die er naast elkaar bestaan, leven er diverse planten en dieren, waaronder zeldzame soorten zoals de bruine beer. Zwemmen is verboden in het park!

Er zijn 2 ingangen om je bezoek te starten. Bij ingang 1 vind je de Veliki Slap waterval en de beneden meren. Bij ingang 2 vind je de bovenmeren. Wij willen beide delen zien en dan is het best om ingang 1 te nemen. Hier is het vaak iets rustiger en je start meteen met het mooiste view viewpoint over het park.

Er zijn in totaal 8 gemarkeerde routes in het park. Wij kiezen de langste route van 8,9 km (route C, ingang 1). We starten bij de Veliki Slap waterval en de beneden meren. We maken de boottocht over het Kozjak meer, wandelen langs de bovenmeren en vervolgens met het treintje terug naar ingang 1. 

Kort na de middag zijn we al terug op de camping en superblij dat we in dit mooi stukje natuur hebben kunnen wandelen zonder de grote drukte.

Mreznica canyon 

Vanaf de camping worden kayak excursies aangeboden op de Mreznica rivier.

We rijden met een busje door een verlaten stukje binnenland naar Gornje Primislje. Onderweg zien we nog veel oorlogsvernielingen van tijdens de Joegoslavische burgeroorlog. We zitten hier redelijk dicht bij de grens met Bosnië en Herzegovina en de chauffeur vertelt veel over hoe ze de oorlog beleefd hebben. 

Het kajakken zelf is top! Er zijn heel veel watervalletjes onderweg en het wordt een combinatie van varen, canyoning, jumps en zwemmen in een stukje pure natuur. Superleuk!

Pakostane

Pakostane vissersdorp

Van het binnenland van Kroatië rijden we via mooie bergachtige wegen naar de Adriatische kust, naar het dorpje Pakostane, een rit van 166 km. Pakostane is een piepklein maar supergezellig vissersdorpje, 38 km ten zuiden van de grotere stad Zadar.

We zetten opnieuw de tent op en genieten verder van een middagje strand onder de dennenbomen aan de camping. ‘s Avonds kijken we naar de finale Frankrijk- Portugal van het EK voetbal in de bar van het restaurant op de camping.

Kornati eilanden 

Vanuit Pakostane gaan we mee met een bootexcursie naar de Kornati eilanden.

De Kornati eilanden horen bij het nationaal park Kornati en bestaan uit zo’n 140 eilanden en riffen, ten westen van Šibenik en ten zuiden van Zadar. Rond Kornat, het grootste eiland van het park, ligt een archipel van kleine eilanden gegroepeerd. De rustige, helder blauwe zee en de ruige kliffen vormen een indrukwekkende achtergrond voor onze dagtrip met de boot.
Aangezien de eilanden beschermd worden, kan je hier niet op zelfstandige basis rondlopen. In het zuiden van het eiland Dugi Otok varen we langs de kliffen van Telašćica Bay Nature Park. De boot legt aan en we wandelen vanaf het strand naar het binnenmeer. Prachtig!

Zadar

Uiteraard staat een bezoekje aan de stad Zadar ook op het programma. Vanuit Pakostane is het 38 km rijden langs de kust.

Zadar is minder bekend dan de stadjes verder naar het zuiden, maar dat maakt het des te aangenamer! De stad bestaat uit een mengeling van oude en moderne ontwikkelingen, wat een erg unieke sfeer schept.

 

  • We bekijken het plein met de ruïnes van het Romeinse forum. Vlakbij zit het Archeologisch Museum en Forum, met artefacten uit prehistorische tijden, de antieke oudheid en de middeleeuwen.
  • We slenteren verder door de straatjes naar het het Piazza dei Signori, het centrum van de stad. We eten iets op één van de vele terrasjes van de restaurantjes in de buurt van het plein. 
  • Heel speciaal is het zeeorgel van Zadar. Het is een experimenteel muziekinstrument dat ontworpen werd om de saaie kustpromenade een boost te geven. Het zeeorgel werd geopend in 2005 en is sindsdien een populaire attractie. Via een trap kom je van de promenade bij het water. Daar zie je een reeks pijpen waar de wind en golven mee spelen. Dat zorgt voor vreemde, geheimzinnige muziek die uit de gaten in de bovenste treden klinkt.
  • Tenslotte bekijken we de Zonnegroet van Zadar. Deze lichtshow vormt een mooie aanvulling op de muziek van het Zeeorgel. De lichteffecten zijn op zo’n manier met het zeeorgel verbonden, dat de twee installaties met elkaar en met de natuur interageren.

Split

We krijgen ineens een mindere dag qua weer met veel wind en besluiten naar Split te rijden, 128 km ten zuiden van Pakostane.

Deze stad weet ons zeker te bekoren!

Zonder veel verwachtingen trekken we er naartoe maar wat een rijke geschiedenis blijkt deze stad in petto te hebben. Ook de meisjes zijn heel geïnteresseerd in de vele overblijfselen van het oude Romeinse Rijk.

 

  • Het Paleis van Diocletianus is indrukwekkend! Dit oud-Romeinse Paleis werd begin 4de eeuw na Christus gebouwd voor Keizer Diocletianus. Vandaag de dag vormt het paleis een groot deel van de oude stad en het is eigenlijk meer een kleine stad binnenin de bestaande stad. Ook nu vind je er nog huizen en winkels binnenin deze Romeinse constructie.
    Binnenin het paleis zijn er een aantal interessante plekken, waaronder het Peristilium, een enorme binnentuin, omringd door zuilen, de Tempel van Jupiter, de kathedraal van Sint Domnios met het mausoleum van Diocletianus, de Gouden Poort en de vele ondergrondse structuren. Temidden dit openluchtmuseum zijn veel terrasjes en wij eten er lekkere pasta in één van de restaurantjes.
  • De Gouden Poort komt voor in de bekende serie Game of Thrones. Veel fans komen hier dus foto’s nemen! Wij zijn geen fan maar nemen toch een foto. De authentieke deuren zijn mooi versierd en er staan enkele stadswachten in historische klederdracht.
  • Narodni Trg of het Volksplein was de belangrijkste ontmoetingsplaats van de stad in de 14de eeuw, en is dit vandaag de dag nog steeds, met winkels, gezellige cafés en restaurants. Aan één kant van het plein zie je een Romaanse klok, met daarvoor de resten van een middeleeuwse zonnewijzer en een ouder, groter belfort. Aan de noordzijde van het plein bevindt zich het stadhuis, dat gebouwd werd in de 15de eeuw.

  • Het Trg Republike (Republiekplein), wordt langs 3 kanten omringd door versierde, kleurrijke neoklassieke gebouwen.
    Je vindt hier een aantal gezellige en sfeervolle cafeetjes.
  • We sluiten ons stadsbezoek af met een wandeling op de Riva, een heel aangename wandelboulevards, aan de azuurblauwe Adriatische Zee.

Krka nationaal park 

De watervallen van het nationaal park Krka liggen centraal in Dalmatië, vlakbij Sibenik. Er zijn verschillende toegangen. Wij parkeren in Lozovac, bij de grote parkeerplaats. Ook hier kom je best zo vroeg mogelijk, want de toegang is beperkt! Het wordt er sowieso altijd erg druk in de zomer.

In tegenstelling tot de Plitvice meren was het altijd toegestaan om te zwemmen rond de Skradinski buk watervallen, de grootste watervallen vooraan in het park. Helaas is het sinds 1 januari 2021 niet meer toegestaan omwille van de te grote drukte!

Tijdens ons bezoek mochten we wel nog zwemmen en hebben daar uiteraard volop van geprofiteerd! 

De 800 meter lange waterval van Skradinski Buk stort zich bijna 46 meter lager neer in het meer. Rondom de waterval kan je verschillende wandelroutes doen over de houten vlonders en wandelpaden die over en langs het moeras lopen. Zeker doen! De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur.

Pal in het midden van de Krka rivier die door het park stroomt, vind je het eiland Visovac, met het Visovac klooster. Je kan het bezoeken tijdens een boottocht vanuit Skradinski Buk.

Er zijn nog veel meer watervallen in het Krka Park en je kan er uitgebreid wandelen. Maar dat laten we voor een andere keer.

Rab

Eiland Rab

Net als wij de rit van 176 km van Pakostane naar het eiland Rab moeten rijden, is het enorm slecht weer. In de gietende regen, bij felle rukwinden en temperaturen die zakken tot 12 graden, (delen van de autosnelweg worden zelfs afgesloten) brengen we zowat de hele dag in de auto door. Om op het eiland te komen, moeten we de veerboot nemen en die kan een hele tijd niet uitvaren.

Uiteindelijk, na 7 uur! bereiken we ons kampeerplekje Lando Resort Rab, waar het net begint op te klaren. We kunnen de tent gelukkig droog opzetten en genieten nog van een prachtige zonsondergang en heerlijke cocktails bij beachbar Mel.

De volgende dag wordt dan ook een rustdag aan het strand en bij het zwembad van de camping…

Het eiland Rab is 22 km lang en ligt in de baai van Kvarner, naast de grotere eilanden Krk en Cres

Stad Rab

De grootste en oudste stad op het eiland is Rab stad.

Het oude centrum dat op een schiereilandje ligt wordt omringd door stadsmuren. Al van ver zijn de 4 kerktorens die boven de daken uitsteken zichtbaar, deze kerktorens zijn dan ook echt het kenmerk van Rab geworden. Het is een schitterend stadje om in rond te dwalen en we kopen er verschillende souveniertjes.

Tip: Beklim de klokkentoren van de kerk van de Heilige Maagd Maria voor een prachtig uitzicht over het stadje en de kust!

Op het eiland Rab zijn er enkele prachtige stranden te vinden. Zo wandelen wij vanaf Lando Resort over de kam naar het meest westelijk punt van het eiland, met mooie baaitjes. Heen en terug is dat ongeveer 4 km. 

Het mooiste, grootste en bekendste zandstrand is Rajska Plaža, ook Paradise Beach genoemd. Het zandstrand is wel 2 kilometer lang en ligt ten zuiden van het plaatsje Lopar.

Postojna grotten 

We verlaten Kroatië. We hebben een lange rit voor de boeg van bijna 300 km naar het oosten van Slovenië. We nemen terug de veerboot en via Rijeka bereiken we onze tussenstop Postojna Jama.

De grotten van Postojna zijn één van de bekendste en meest bezochte bezienswaardigheden in Slovenië. De grotten zijn een stelsel druipsteengrotten van maar liefst 24 kilometer lang. Daarvan liggen nog enkele gangen onder water. Het is de op één na grootste druipsteengrot ter wereld. Daarvan is slechts 5,3 kilometer toegankelijk voor toeristen. De eerste 3 kilometer van de grot leg je af in het treintje. Vervolgens loop je nog anderhalve kilometer verder door de grotten tot je weer terug aankomt bij het treintje dat je terug naar de ingang van de grotten brengt.

De weg er naartoe wordt goed aangegeven en er is een grote betalende parking. Zeker jassen meenemen want het is er koud!

Kobarid - Soca rivier 

Na de grotten is het nog een dikke 100 km rijden tot Kobarid, onze laatste etappe op onze roadtrip doorheen Slovenië en Kroatië.

kamp Koren Kobarid is gelegen aan de Soca rivier en is een echte natuur camping voor de actieve kampeerders. 

Soca rivier

De rivier is een waar paradijs voor liefhebbers van avontuur. Raften, canyoning, kajakken en tuben… alles zien we passeren. Het lijkt ons nog wat gevaarlijk met de meisjes, dus bekijken we dit rustig vanaf de waterkant.

Wij wandelen vanaf de camping naar de Kozjak waterval (Slap Kozjak), een wandelingetje heen en terug van ongeveer 3 km. Deze waterval ligt tussen hoge rotswanden. Er loopt een goed pad er naartoe. Het eerste stukje gaat over een onverharde weg langs de Soca rivier. Al vrij snel loopt het pad door het bos langs een stromend beekje.

Een ander uitstapje is dat naar de Nadiza rivier, op 7 km van de camping. Vermits de camping geen zwembad heeft is dit een ideaal en misschien wel beter alternatief. 

Tolmin kloof

De Tolmin kloof ligt in het zuiden van het Triglav National Park, waar we in het begin van deze reis geweest zijn. Aan de andere kant van het nationale park weliswaar. Je moet een kleine toegangsprijs betalen om door de kloof te wandelen. 

De diepe Tolmin kloof is in de loop der tijd ontstaan door de kracht van de turquoise rivier Tolminska. Het rivierwater lijkt bij momenten bijna nep blauw. Door de vele planten, bomen en het heldergroene mos dat tegen de rotswanden groeit is het net alsof je door een sprookjesbos wandelt.

Door de gehele kloof is een wandelpad van zo’n 8 km aangelegd. Het pad leidt je via de rivier naar diverse watervallen, grotten, uitzichtpunten, bruggen en andere fotogenieke plekjes. 

Weeral bewijst het kleine Slovenië dat het enorm groots is als het gaat over prachtige natuurverschijnselen.

Hiermee eindigt ons 3 weeks avontuur doorheen Slovenië en Kroatië. Slovenië is ons echt enorm meegevallen. Wat een groen natuurspektakel kregen we hier voorgeschoteld! Bij Kroatië waren de verwachtingen al hoog, en ook dit land heeft ons zeker bekoord. Vooral het authentieke, groene binnenland.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.