Victoria Falls 

Augustus 2023

Zimbabwe was lange tijd een Britse kolononie, vanaf 1965 onder de naam Rhodesië. In 1980 werd het land onafhankelijk verklaard. Er wonen ongeveer 12 miljoen mensen.

Wij bezoeken er enkel de Victoria Falls, als daguitstap op vanuit onze rondreis in Botswana. De beroemde watervallen in de Zambezi rivier liggen op de grens van Zimbabwe en Zambia.

Je kan de watervallen bezoeken vanuit Victoria Falls, een plaatsje op 2 km van de watervallen in Zimbabwe of vanuit Livingstone, dat 5 km noordelijker ligt in Zambia. De Victoria Falls Bridge verbindt de twee plaatsen met elkaar.

Praktisch:

Transfer/grensovergang Zimbabwe:

Vanuit Kasane in Botswana is het slechts 82 km naar de Victoria Falls. Omdat je een dure fee moet betalen om met de auto de grens over te steken, en er vaak enorme wachtrijen zijn aan de grenspost, is het interessanter om dit als excursie te boeken. 

Wij regelden via United Travel een transfer heen en terug vanaf Kasane. In Kasane zijn er verschillende mogelijkheden om zo’n transfer te boeken. Goedkoop is dit tripje niet! De transfer kost 50$ per persoon, daarnaast is een visum van 30$ verplicht om Zimbabwe binnen te komen en de toegang tot het Zambezi National Park kost nog eens 50$ (prijzen 2023).

De Zimbabwaanse dollar heeft al zijn waarde verloren, dus neem je best Amerikaanse dollars mee voor cash betalingen.

Reisdocumenten/gezondheid:

Aan de grenspost moet je een visum kopen om Zimbabwe binnen te komen. Je internationale reispas moet nog 6 maanden geldig zijn na aankomst. Er is malaria risico.

 

❗️Tip: neem een regenjasje of grote vuilzak mee zodat je niet kletsnat wordt, ter plekke kan je dit ook kopen

Daguitstap Victoria Falls, Zimbabwe

Het Victoria Falls National Park is het beschermde gebied aan Zimbabwe’s kan van de Victoria Falls. Samen met het Mosi-oa-Tunya National Park in Zambia, beschermen deze twee nationale parken de majestueuze Victoria Falls.

Victoria Falls staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en erkent dit natuurfeit als de breedste waterval ter wereld. De watervallen zijn tot 108 meter hoog en 1.708 meter breed.

De eerste Europeaan die dit enorme watergordijn zag, was de Schotse ontdekkingsreiziger David Livingstone in 1855. Hij doopte de watervallen tot de 'Victoria Falls' als eerbetoon aan de toenmalige koningin van het Verenigd Koninkrijk.  De lokale bevolking noemt de waterval ‘Mosi-oa-Tunya’, de rook die dondert.

De Zambezi-rivier is de bron van de watervallen en vormt ook de grens tussen Zambia en Zimbabwe.

Victoria Falls bestaat eigenlijk uit vijf afzonderlijke watervallen, waarvan er vier zich aan de Zimbabwaanse kant van de grens bevinden. Het is een plek voor avontuurlijke sporten. Op de Zambezi kan je raften en kanoën, van de Zambezi bridge kan je bungeejumpen en ziplinen. Een vlucht boven de watervallen is ook populair.

In het park leven olifanten, buffels, witte neushoorns, elanden, nijlpaarden en verschillende antilopen.

Om 8 uur staat de chauffeur al bij onze lodge en met een busje worden we naar de grenspost gebracht. We zijn direct aan de beurt bij de immigratie, met dank aan onze chauffeur die een hoop grotere busjes nog net op tijd voorbijstak.

Veel papieren, stempels en een visum later staan we in Zimbabwe, waar een tweede busje met chauffeur klaarstaat. Het is dan nog 75 km rijden dwars door het Zambezi National Park. We zien er olifanten en giraffen.

We horen van onze chauffeur dat dit het enige goede stuk weg is, de overheid corrupt is en er weinig vertrouwen is in de aankomende verkiezingen in augustus. Voor veel ambtenaren (leraren, verpleegkundigen,…) is het interessanter om als huishoudhulp in Zuid-Afrika te gaan werken, dan om in Zimbabwe te blijven.

We rijden door Victoria Falls, een levendig plaatsje met veel lodges, restaurants en winkeltjes. Het doet erg westers aan. 

De toegang tot de watervallen ligt net buiten het stadje en is duur (50$), behalve voor SADC (Southern African Development Community) inwoners. Die betalen bijna niks…

Vanaf de ingang kan je via verschillende lookouts langs de watervallen wandelen. Reken op ongeveer anderhalf uur tot 2 uur heen en terug. Bij veel georganiseerde tochten krijg je de mogelijkheid om met gids in het park rond te wandelen. Dit is absoluut niet nodig want alle lookouts zijn goed aangeduid.

We worden kletsnat van de mistregen, zien vele regenbogen en zijn overdonderd door dit natuurfenomeen. Zara en Enna moeten met heel veel schoolkinderen op de foto en ik met een hoop Afrikaanse mama’s. Dit moet zowat de meest bekende daguitstap zijn in de buurt.

❗️Er lopen bavianen rond in het park, en die kunnen het gemunt hebben op je rugzak. 

We drinken nog iets bij het aangename terras in het park en wandelen dan naar het Lookout Café met spectaculair zicht op de Zambezi rivier, brug, de zipliners en bungeejumpers. Deze plek wordt door Wild Horizons uitgebaat en voelt heel westers aan. Hier lunchen we tussen veel Europese toeristen. Reserveer best je tafeltje (via de website of telefonisch) want het wordt er erg druk. In de tuin zit een kantoortje waar je allerlei activiteiten kan boeken, van fietstochten, wildwaterraften, ziplinen tot bungeejumpen.

De terugweg is een kopie van de heenreis, op een wegblokkade van de polite na. Maar onze chauffeur geraakt er vlot voorbij.

Wat een mooie dag! We sluiten die af met een sundowner in de sunset bar van de lodge naast onze campingplek.


 Meer blogs:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.