In10 dagen van west naar oost Java
Juli 2005
Java is een eiland van Indonesië en is ruim drie keer zo groot als Nederland. Het heeft meer dan 151 miljoen inwoners (2020) en is veel dichter bevolkt dan andere delen van Indonesië. De hoofdstad Jakarta ligt op de noordwestkust van Java.
Jakarta-stad zelf heeft een bevolkingsaantal van ruim 10 miljoen mensen. Deze overbevolking zorgt voor overbelasting en diverse milieuproblemen. Het binnenland van Java heeft echter een voornamelijk agrarisch karakter. Vulkanische bergmassieven wisselen af met plateaus. Op Java liggen 45 actieve vulkanen, waaronder de Bromo vulkaan en de Merapi, voor het laatst uitgebarsten in 2018 en behorend tot de zestien gevaarlijkste vulkanen ter wereld.
Tijdsverschil: Jakarta +5 uur
Transport:
We vliegen met Cathay Pacific vanuit Parijs via Hong Kong naar Jakarta. De vluchtduur naar Hong Kong is 12 uur en daarna nog iets meer dan 4 uur naar Jakarta, Java.
Op Java sluiten we aan bij een groepsreis, en per busje rijden we het eiland af onder leiding van oma-gids Sonya.
Overnachten:
• JAKARTA: 1 nacht Park Lane, nu Wyndham Casablanca *****, Jalan Casablanca 18
• BANDUNG : 2 nachten Savoy Homann****, Jalan Asia Afrika 112
• BATURADEN: 1 nacht Queen Garden*** (Purwokerto)
• YOGYAKARTA: 2 nachten Melia Purosani****, Jalan Suryotomo 31
• BROMO: 1 nacht Bromo cottages***
• KALIBARU: 1 nacht Kalibaru cottage**, Jalan Raya Kalibaru
Jakarta (1 nacht):
Na een lange reis staan we eindelijk in Jakarta, de hoofdstad van Java en Indonesië. We worden opgewacht door onze gidse voor de komende 9 dagen: Sonya, een 62 jarige oma die werkelijk geweldig zal zijn.
Het begint direct al goed, want onze tourbus is defect en we vertrekken met een versleten bus van het openbaar vervoer richting Park Lane hotel, dat nu Wyndham Casablanca. Onze koffers, die achtergebleven waren in Hong Kong worden wonder boven wonder na middernacht naar onze kamer gebracht! Gelukkig maar, want we slapen maar 1 nacht in Jakarta.
Na een 5 sterren ontbijt vertrekt onze herstelde bus stipt om 7 uur. De bus hangt maar meer met haken en ogen samen. Het regent af en toe binnen en de airco maakt een hels lawaai maar er zijn 36 stoelen en maar 18 passagiers. De zetels kunnen zelfs bijna helemaal plat liggen! Maar best ook, want we zullen uren verslijten in dit busje.
We verkennen Jakarta, met een stop bij het nationale monument, een 137 meter hoge toren in het centrum van Jakarta. De toren staat symbool voor de strijd voor de onafhankelijkheid van Indonesië en ligt op het Medan Merdeka, het voormalige Koningsplein. Het is zondagmorgen en dat betekent dat alle Indonesiërs aan hun conditie werken. Sinds 5 uur ‘s ochtends lijkt Jakarta op één groot badmintonveld. Eén van de hoofdstraten is afgezet en over 2 km zien we niet anders dan badmintonveldjes, het ene na het andere.
We bezoeken de oude specerijhaven, Sunda Kelapa, met zijn oude houten buginese schepen van de VOC, de Verenigde Oost-Indische Compagnie. We verbazen er ons over dat zoveel mensen hier een woordje Nederlands spreken, een overblijfsel van jaren van Hollandse overheersing.
We bezoeken ook Taman Mini Indonesia, een soort openluchtpark waar alle eilanden van Indonesië, met traditionele huizen, voorgesteld worden. Overal lijken wij de attractie te zijn (grote, blanke mensen) en we gaan verschillende keren op de foto met verbaasde Indonesiërs.
Bogor:
We rijden verder naar Bogor, dat 45 km ten zuidwesten van Jakarta ligt en iets hoger gelegen. Het is hier heel aangenaam van temperatuur en we wandelen in de botanische tuin die 87 hectare groot is. We krijgen hier een heel grappige gids, een gepensioneerde tuinman, die echter heel veel weet over alle planten en bomen. Zijn Nederlands is schitterend.
We lunchen in Bogor zelf en rijden daarna via Jakarta naar Bandung, dat ongeveer 180 km oostelijker ligt.
Bandung (2 nachten):
We staan lang in file en komen daardoor maar om 19h aan in het Savoy Homann hotel, met veel art deco versieringen.
’s Avonds gaan we in een plaatselijk cafeetje in Bandung eten. Alles is er heel pikant en we spoelen onze verbrande monden in het Amsterdam café.
De volgende ochtend gaan we naar de actieve vulkaan Tangkuban Perahu, die op 30 km van Bandung gelegen is bij de stad Lembang. Je kan met de bus tot net onder de krater rijden en weeral zijn wij de attractie. Overal klampen verkopers ons aan, het is hier duidelijk slechte tijd voor het toerisme en iedereen heeft wel iets te verkopen aan die ene bus toeristen die vandaag stopt.
We wandelen een uurtje tot in het bos en de zwavelgeur is bijna niet te harden.
Daarna gaan we naar de warmwaterbronnen van Ciater. We trekken bikini en zwembroek aan en baden in heel warm zwavelwater.
Na de lunch in Lembang stoppen we bij theeplantages en de pluksters willen maar al te graag met ons op foto.
De namiddag brengen we door in een muziekschool in Bandung. Kindjes leren hier op traditionele bamboe instrumenten muziek spelen en we krijgen een geweldige voorstelling te zien. We mogen zelf ook meespelen en via een systeem van nummertjes slagen we erin om hele liedjes te spelen. We eindigen met een dansje met de kinderen.
’s Avonds gaan wij terug eten in het cafeetje van gisteren, maar vragen wijselijk minder pikante gerechten. Het is heerlijk!
Rit Bandung - Baturaden (1 nacht):
Vandaag wordt een lange busdag van Bandung naar Baturaden, ongeveer 250 km. Java is net één grote smalle straat waar alles en iedereen over moet: bussen, motorfietsen, paardenkoetsen, risjka’s,… Daardoor bedraagt onze gemiddelde snelheid amper 30 à 40 km per uur.
We vertrekken om 7 uur en rijden door een fantastisch mooi landschap van rijstvelden, theeplantages, rubberbomen en tabaksvelden. We stoppen veel om te bekijken hoe rijst geplant en geoogst wordt, om de tabaksproduktie te bekijken,…
Na de lunch bezoeken we een traditioneel dorp. In de gietende regen dalen we zo’n 300 trappen af en komen terecht in een heel rustig en mooi dorp. Alles is hier van hout en bamboe en heel netjes. De mensen zijn er erg vriendelijk en de tijd is hier stil blijven staan.
We rijden nog uren op smalle wegen en zijn blij om in Baturaden aan te komen in het Queen Garden hotel. Jammer genoeg is het al donker, want het hotel is heel mooi gelegen aan de voet van een vulkaan in een schitterende omgeving.
We vertrekken om 7h richting Borobudur, alweer een rit van 150 kilometer.
Onderweg stoppen we bij een lokaal groenten en vleesmarktje, en het is er vreselijk vuil. We stoppen ook nog bij een noedel fabriekje en ook hier is de hygiëne niet om van te spreken.
De Borobudur is de grootste boeddhistische tempel in de wereld en is gebouwd in de periode 750-850 na Christus.
Het is een enorme massieve blok, opgebouwd als een grote stoepa, met een basis van 123 bij 123 meter. De stoepa heeft negen etages, die de boeddhistische kosmos vertegenwoordigen. Op de bovenste etages bevinden zich 72 kleine stoepa's, die gebouwd zijn rondom één grote centrale stoepa. De kleine stoepa's vertegenwoordigen van onder naar boven de weg die een boeddhist moet afleggen om uiteindelijk in het Nirwana te worden opgenomen.
Kevin is echter heel ziek en het gaat allemaal een beetje aan hem voorbij.
Yogyakarta (2 nachten)
Tegen de avond zijn we in Yogyakarta, in het hele chique Melia Purosani resort.
Maar in plaats van te gaan zwemmen, nemen wij de taxi, met Sonya, richting ziekenhuis. De diagnose is snel gemaakt: darminfectie en Kevin zou er moeten blijven. Geen sprake van denken wij en na een bloeddrukmeting en controle door 5 verpleegsters vertrekken we met de medicatie terug naar het hotel. Het heeft ons 8 euro gekost!
De volgende ochtend gaat het al beter en in de voormiddag bezoeken we een hele reeks winkeltjes. Een beetje teveel van het goed voor ons, maar we zijn nu eenmaal op groepsreis… We beginnen in een batikfabriekje met schilderijen. Daarna een lederatelier van een Hollandse dame, waar ze handtassen maken. Dan ook nog een batik kleding winkel… Wij kopen niks want ik vind het allemaal niet mooi.
Kraton, paleis van de sultan:
Daarna rijden we in een betjak, een riksja, naar het paleis van de sultan, het Kraton Ngayogyakarta Hadiningrat. Het is een mooi ritje door de stad. Het paleis zelf is geen hoogvlieger, we zien er wel een mooie dame Javaans dansen.
Prambanan:
’s Namiddags bezoeken we de indrukwekkende Prambanan tempel, die wij mooier vinden dan de Borobudur. Deze tempel is het grootste hindoe-Javaanse tempelcomplex in heel Indonesië, gebouwd ongeveer 850 na Christus. Prambanan betekent ‘veel priesters’. Het complex staat op de UNESCO werelderfgoedlijst.
’s Avonds zwemmen we in het hotel en gaan we eten bij Mc Donalds in een shoppingcentrum. Hier shoppen we wel een hoop kleding bijeen.
Yogyakarta - Surakarta - Bromo:
De volgende dag zitten we de hele dag in de bus, de afstand is 450 km, maar we rijden er 12h over.
We vertrekken om 6h30! In Surakarta nemen we een kijkje bij het paleis van de sultan, wat ook hier geen hoogvlieger is. We stoppen ook nog bij een vogelmarktje waar de plaatselijke kinderen en vrouwen vechten voor onze zeepjes die we verzameld hebben in de hotels.
Het is blijkbaar een goede dag om te trouwen, want we passeren de ene bruiloft na de andere. We stoppen bij een feest en mogen foto’s nemen.
Bromo vulkaan (1 nacht):
Om 19h arriveren we bij de Bromo vulkaan en vannacht slapen we in gezellige huisjes die tegen de helling gebouwd zijn. Het is er eenvoudig, maar de omgeving is grandioos. We eten van het buffet in het hotel en gaan vroeg slapen want morgen moeten we om 3 uur opstaan voor de zonsopgang!
De Bromo is met 2329 meter zeker niet de hoogste berg van de regio, maar de ligging is erg bijzonder. De vulkaan ligt samen met twee andere vulkanen in een zandzee van 8 bij 10 kilometer en maakt deel uit van het Tenggermassief in het Nationaal Park Bromo Tengger Semeru in Oost-Java.
Op 8 juni 2004, een jaar voor ons bezoek, barstte de Bromo plotseling uit. Onder de bezoekers vielen twee doden en meerdere gewonden. De vulkaan is tot heden nog steeds actief.
We zijn het al zo gewoon om met de vogels op te staan dat we er eigenlijk weinig van voelen. Om half vier vertrekken we met jeeps voor de zonsopgang vanaf het uitkijkpunt.
Het is een machtige omgeving met verschillende vulkanen. Eén vulkaan puft nog om het kwartier. Nadien gaan we naar de vallei, net een woestijn, en met paardjes gaan we tot op de Bromo krater.
Om 9h ontbijten we, we genieten nog wat van de mooie omgeving van de cottages en dan is het alweer tijd om te vertrekken met onze vertrouwde bus naar Kalibaru, een rit van 180 km, zo’n 5 uur rijden.
Kalibaru (1 nacht):
We lunchen onderweg in Jember en logeren in Kalibaru weer in cottages in een heel mooie omgeving in de bergen. We zwemmen bij zonsondergang.
In de vroege ochtend bezoeken we een mini plantage in Kalibaru. Er is ondermeer cacao, koffie, rubberbomen, thee,… We krijgen een gids en de tuinen zijn heel mooi op deze boerderij. Ze hebben er ook een 100tal Hollandse koeien op stal staan.
Haven Ketapang:
Daarna rijden we naar de haven van Ketapang, waar we de boot naar Bali zullen nemen. We nemen met pijn in het hart afscheid van onze Sonya, die als een moedereend gedurende 9 dagen voor ons gezorgd heeft.
Het is niet ver varen, maar we moeten een hele omweg maken omwille van sterke onderstromen. Zo brengen we een uur door op een door en door roeste boot.
Onze avonturen in Bali lees je hier.
Meer blogs:
Reactie plaatsen
Reacties