Roadtrip Zweden - Noorwegen - Denemarken  (4 weken)

8 juli - 6 augustus 2014, laatste update maart 2022

In de zomer van 2014 trekken we naar het hoge noorden. Het wordt een rondreis door Zweden, Noorwegen en Denemarken.
Bij Zweden denken we aan ongerepte natuur, uitgestrekte meren, korte zomernachten, elanden en beren. Onze meisjes (8 en 6 jaar) willen naar Pippi Langkous en de echte Villa Kakelbont, en de Kerstman zou hier ook wonen...
In Noorwegen waren we al eerder en uiteraard plannen we opnieuw een bezoekje aan onze vrienden in Hamar. Verder op het programma: berg, fjord en kust. Eindigen doen we in Denemarken met een bezoekje aan Legoland.

Lees hier ons dagelijks blogverslag van tijdens de reis: blog met 4 up north.

 

Zweden telt ongeveer 10 miljoen inwoners en is 15 keer groter dan België. Je betaalt er met Zweedse kronen (SEK).

Noorwegen is ongeveer 10 keer groter dan België en telt iets meer dan 5 miljoen inwoners. De munt is de Noorse kroon (NOK).

Denemarken is anderhalve keer groter dan België en er zijn ongeveer 6 miljoen Denen . Ook hier betaal je met kronen (DKK).

Praktisch:

Hoe geraak je er?

Met de auto en boot zijn Zweden en Noorwegen relatief vlot te bereiken. Op de heenreis nemen we de nachtferry van Kiel (Duitsland) naar Göteborg (Zweden), een overtocht van 14 uur met Stena Line. Op de terugreis maken we de oversteek tussen Kristiansand (Noorwegen) en Hirtshals (Denemarken) met de snelle Colorline overzet. Die doet er iets meer dan 3 uur over.

De afstand vanuit België naar Kiel is 750 km, naar Hirtshals is het 1160 km, volledig via autosnelwegen.

Gereden route:

België - Kiel/Göteborg - Vimmerby, Zweden - Tyngsjö, Zweden - Orsa, Zweden - Idre, Zweden - Hamar, Noorwegen - Geilo, Noorwegen - Oso/Hardangerfjord, Noorwegen - Bergen, Noorwegen - Preikestolen, Noorwegen - Hovag/Kristiansand, Noorwegen - Kristiansand/Hirtshals - Vejle, Denemarken - België

In totaal leggen we 5200 kilometer af.



Overnachten:

Zweden

Via Nederland rijden we in de regen naar de haven van Kiel in Duitsland. Met de Stena Germanica varen we naar het Zweedse Göteborg. We verheugen ons op het stralend zomerweer dat voorspeld wordt. 

De volgende morgen rijden we van Göteborg aan de westkust naar Oost-Zweden langs bossen en meren. Onderweg houden we al even bij halt bij een zwemplekje. Doel van de dag is het plaatsje Vimmerby, vlakbij Astrid Lingrend Park.

Vóór Vimmerby, bij Mariannelund, nemen we de afslag naar Katthult, waar de boerderij staat uit de verhalen en TV serie ‘Michiel van de Hazelhoeve’. Heerlijk hoe de meisjes alles herkennen.

We hebben de meisjes goed voorbereid op het bezoek aan het Astrid Lindgren Park. Ze lazen de verhalen van Pippi Langkous en verslonden de luisterverhalen van ‘Michiel van de Hazelhoeve’ (ook uit de boeken van Astrid Lindgren).

Vlakbij Katthult ligt een zalig zwemmeertje, waar we natuurlijk een plons wagen. 

Vimmerby (Småland) - Astrid Lindgren Vårld

We slapen 2 nachten in een minihuisje op de camping Astrid Lindgren Park naast het park. 

In het themampark De wereld van Astrid Lindgren vind je de karakters uit de verhalen van de bekende schrijfster Astrid Lindgren in een omgeving die je herkent uit haar boeken en films. We ontmoeten er Pippi Langkous, Meneer Nilsson, Tommy en Annika, Michiel van de Hazelhoeve,... De meeste boeken zijn compleet nagebouwd, en kinderen kunnen spelen in de decors uit hun favoriete boeken. Favoriet bij onze dochters was natuurlijk de Villa Kakelbont van Pippi. Dagelijks worden er tientallen toneelvoorstellingen en muziekoptredens gegeven. 

Let op: alle voorstellingen zijn in het Zweeds, maar zijn ook zonder de taal te verstaan goed te volgen. Zeker als je de boeken hebt gelezen. Wij vonden het in elk geval top met onze meisjes van 8 en 6 jaar. Indien je je kinderen niet voorbereid, zullen ze er waarschijnlijk niet veel aan hebben.

Tyngsjö meer (Dalarna)

Na de avonturen van Pippi Langkous trekken we 380 km noordelijker langs bossen en meren naar Dalarna, een streek in Midden-Zweden. We blijven 3 nachten midden in de natuur in Tyngsjö Vildmark, met 12 blokhutten en enkele plekken voor tenten vlakbij het kleine Tyngsjö meer. Marry en René, de Nederlandse uitbaters organiseren allerlei natuuractiviteiten. Inmiddels is de camping overgenomen door een jong koppel, die het werk verderzetten. Ooit komen we hier in de winter eens terug beloven we.

Nu is het hoogzomer en de nachten zijn super kort. Het wordt eigenlijk nooit helemaal donker. We maken er ook kennis met het fenomeen “vliegmugjes”, vreselijk irritante kleine beestjes, dus de DEET komt van pas.

We gaan een dagje varen met de kano op het meer. Wat een rust! En wat een mooie natuur. Uiteraard nemen we af en toe een plons in het water, dat helemaal niet zo koud is als we dachten.

We maken ook een mooie boswandeling van 9 km vanaf het park. En belonen onszelf met een ijsje bij de gezellige kiosk op de camping.

We nemen afscheid van het heerlijke Tyngsjö en trekken nog iets noordelijker naar het Orsameer, gelegen in hartje Dalarna.

Tomteland, het zomerverblijf van de Kerstman 

Onderweg houden we halt wij Tomteland, of Santaworld, het zomerhuis van de kerstman. Het is een klein maar mooi opgezet themapark met onder andere een trollenland, elfenland, een theater, Santa’s werkhuis, een dierentuingedeelte met rendieren en elanden en natuurlijk het zomerhuis van de kerstman. Midden in het bos kan je een leuke trollenwandeling maken. Er worden ook voorstellingen gegeven. 

Hoogtepunt is het bezoek aan Santa’s huis, waar alles in het teken van Kerst is ingericht. De meisjes mogen er hun verlanglijstjes invullen en persoonlijk laten afstempelen door de Kerstman. Inclusie knuffel. 

Orsa - Orsameer - Björnpark

Vanaf Tomteland is het nog iets meer dan 30 km rijden langs het Orsameer naar Orsa. Hier blijven we 3 nachten op First Camp Orsa een heel groot kampeerdomein aan het meer. Het contrast met de vorige natuurcamping kan niet groter zijn. We slapen er in een trekkershutje, door de Zweden “stuga” genoemd. Op het domein is een groot zwembad met glijbanen en het strand is enorm groot. Je kan er heel ver in kniediep water wandelen. De Zweden spreken over hun “Dalarna Rivièra”.

Beren spotten in Björnpark

In Orsa en noordelijk Zweden worden de bossen bewoond door de Europese bruine beer. In de natuur zijn die moeilijk te spotten dus gaan wij naar het Orsa Björnpark, tegenwoordig Orsa Rovdjurspark, het grootste berenreservaat van Europa. Hier zijn de dieren zoveel mogelijk in hun natuurlijke leefomgeving te bewonderen.

Via paadjes en uitkijktorens kunnen we de beren goed observeren. Er wonen ook andere roofdieren in het park en de ijsberen hier hebben de grootste ijsbeer faciliteit ter wereld!

Idre (Dalarna) - Fulufjället nationaal park

We trekken nog iets noordelijker, naar Idre bij de grens met Noorwegen.

Onderweg stoppen we bij het Fulufjället NPDe naam van het park komt van de berg Fulufjället in het park. Deze berg is de eerste berg die je vanuit het zuiden van Zweden tegen komt op weg naar het noorden. Hoewel de berg maar 1044 meter hoog is, zien we toch nog sneeuwresten op de flanken liggen. 

In het park vind je ook de Njupeskår, de hoogste waterval van Zweden. Het water stort er zich 93 meter loodrecht naar beneden. Wij maken de leuke en mooie wandeling van 5 km naar de waterval, deels op houten vlonderpaden door bos en venen. In de bossen van het Fulufjället National Park wonen een tiental bruine beren. Verder vind je er wolven, lynxen en andere kleine roofdieren. De eland loopt er ook rond en wordt vaker gezien.

We rijden nog 60 km verder en zetten onze tent terug op bij Soralven Fiskecamping, heerlijk rustig en prachtig gelegen aan de oever van de rivier. En in het gezelschap van de vervelend vliegmugjes…

Als avondprogramma maken we nog een geïmproviseerde eland safari. Met aanwijzingen en stafkaart van de campinguitbater trekken we de grindwegen in. Met succes, we spotten rendieren, twee fazanten en een roofvogel.

Slecht weer! Na een hele nacht van regen, onweer en bliksem (onze tent hield gelukkig goed stand), gaan we goed gekleed op pad.

We trekken vanuit Idre naar Niptfjället nationaal park. De boomgrens ligt hier op slechts 800 meter hoogte en vanaf deze plek beginnen de Zweedse hoogvlakten, fjälls, met bergen boven de 1000 meter.

We rijden ook de “magic road”, een weg met optisch bedrog. Ondanks dat de weg lichtjes stijgt, rolt de auto vanuit neutraal vanzelf bergop. 

We beklimmen de Niptfjället bij een temperatuur van maar 10 graden. Gelukkig breekt het zonnetje terug door op de terugweg en we stoppen nog even bij het Burusjön meer voor een frisse duik en we zien er nog meer rendieren.

Noorwegen

Hamar

We nemen afscheid van Zweden en passeren al gauw de grensovergang met Noorwegen. Het landschap verandert snel. Lieflijk kleine meertjes met berkenbosjes worden ingeruild voor een ruiger berglandschap met snel stromende rivieren. Het is 210 km naar Hamar, waar onze vrienden wonen. Bij aankomst wappert de Noorse vlag en het is een hartelijk weerzien.

Met het stralende weer lonkt het Mjøsa meer waar we met zijn allen een frisse duik in nemen. ‘s Avonds eten we een typische Noorse garnaalspecialiteit “reker”. Heerlijk!

Geilo 

Vanuit Hamar reizen we 230 km westelijker naar het skiresort Geilo. Het landschap onderweg is erg mooi, met bochtige wegen langs rivieren, de eerste fjorden en bergpassen met grazende schapen. Bij Aurdal aan het water houden we picknick pauze.

In Geilo slapen we 4 nachten in een blokhut op het vakantiedomein Bardola Hytter Geilo

Geilo ligt ten noorden van het Hardangervidda nationaal park en ten zuiden van het Jotunheimen nationaal park, niet ver van het fjordengebied.

In de buurt van Geilo kan je mooie wandelingen maken. Daarvoor nemen we eerst de skilift naar de top van de berg en via bergmeertjes wandelen we naar een berghut voor de picknick. Terug beneden doen de kids een hoogteparcours in het Geilo Sommerpark. Daarna zoeken we verkoeling aan het mooie strandje van de Ustedalsfjord.

Voor de tweede wandeling rijden we naar de berghut Hakkesetstolen vanwaar we 9 km als berggeiten huppelen van steen naar steen. Het is er wondermooi! Uiteraard wordt er gezwommen in één van de bergmeertjes. 

Flåm - Aurlandsfjord

Vanuit Geilo maken we ook een daguitstap naar Flåm, een wondermooi plekje aan de Aurlandsfjord, waar we 12 jaar geleden gekampeerd hebben. Weg nr 50 er naartoe is meer dan 100 km rijden, maar adembenemend mooi. 

In Flåm nemen we de Flåmsbana, het treintraject tussen Flåm en het plaatsje Myrdal. De spoorweg is één van de steilste trajecten ter wereld, met een stijging van 865,5 meter over 20 kilometer lengte. Oorspronkelijk bedoeld als verbinding tussen de Oslolijn en de Bergensbanen, behoort het nu tot de belangrijkste toeristenattracties van West-Noorwegen. Onderweg stopt het treintje bij de imposante waterval Kjosfossen.

In Myrdal aangekomen springen we van het treintje en wandelen we de 7.5 km terug richting het dal. Een hele mooie wandeling!

Stegastein

Op de terugweg naar Geilo, rijden we nog even om naar het uitkijkplatform Stegastein, dat hoog boven de Aurlandsfjord uitsteekt. Wat een zicht!

Osa

Hardanger basecamp - Osa fjord (Ulvik)

Volgende etappe op deze roadtrip is het Hardanger Basecamp Osa, helemaal aan het einde van de Osafjord gelegen, bij Ulvik. Hier gaan we 3 dagen back to basic! Het landschap onderweg is weerom prachtig. We rijden over de ruige hoogvlakte Hardangervidda en komen langs de Hardangerjøkulen, een gletsjer. 

Onze vrienden vergezellen ons en we slapen met zijn allen in 2 yurten, Mongoolse tenten, zonder stromend water en elektriciteit maar met een eigen vuurplaats  waar we (zonder lucifers) ons eigen vuur maken om te koken. De yurten zelf zijn voorzien van alle comfort en erg gezellig ingericht met allemaal natuurlijke materialen. Het zijn West-Vlamingen die dit kamp hier begonnen zijn, dus kunnen we gewoon ons eigen taaltje spreken in een zeer afgelegen Noors kader.

Met gids Bjorn maken we een wandeling en zoeken naar eetbare planten. We zwemmen in de fjord en gaan er bootje varen. In het gezellige kaffee serveren ze een heerlijk pannenkoeken ontbijt, wat we natuurlijk moeten proeven. De mannen gaan op zoek naar de grote waterval en we zien zelfs bruinvissen en een zeehondje in de fjord zwemmen. We beleven hier een zalige tijd!

Bergen

Na het basecamp trekken we naar Bergen, de tweede grootste stad van Noorwegen, een rit van 140 km. Dit is het meest westelijke punt van onze reis. Helaas kent de fjordenkust van Noorwegen de meeste regenval van heel Scandinavië en dat mogen we ondervinden! 

We slapen 2 nachtjes op Grimen Camping, net buiten de stad en kunnen de tent op een droog momentje opzetten. 

Gelukkig klaart het wat op en we verkennen het centrum rond Bryggen, met zijn gekende gekleurde huizen en de vismarkt.

De volgende dag gaan we citytrippen!

De eerste stop is de gondel naar de Ulrikenberg, waar de kabellift ons op 643 meter hoogte brengt. Het uitzicht is indrukwekkend maar helaas hangt er wat lage bewolking. Daarna keren we terug naar Bryggen, om wat souveniertjes te shoppen. 

In de namiddag nemen we de Floibanen, dé attractie van Bergen, naar het uitkijkpunt Fløyen. Het kabeltreintje breng ons in een achttal minuten 320 meter hoog. Boven kan je mooi wandelen in een trollenbos. Er is een hele leuke speeltuin en een meertje waar je kan kanovaren.

Preikestolen

Op twee dagen hebben we het mooiste van Bergen gezien en omwille van de voorspelde regen wijken we af van het plan. We besluiten om de Preikestolen te gaan beklimmen.

Via Stavanger en Tau rijden we meer dan 200 km zuidelijker langs de fjordenkust. Deze kustroute langs de E39 gaat via tunnels, bruggen en maar liefst 3 ferry overtochten. We doen er 5 uur ! over maar de weg is afwisselend en mooi.

Van Tau is het nog 15 km naar de Preikestolen camping, vanwaar de wandeling vertrekt.

De Preikestolen, of Preekstoel, is een loodrecht rotsplateau dat 600 meter boven de Lysefjord uitsteekt. 

De volgende ochtend beginnen we vol goede moed aan de beklimming, maar het weer zit echt niet mee. Tussen vele andere wandelaars banen we ons een weg naar boven in de regen en mist. En dan, uit het niets, tijdens onze picknick op de rots, klaart het ineens op! De mist trekt helemaal weg en we worden duizelig bij het zicht dat verschijnt. De Lysefjord gaapt 600 meter dieper onder ons. We zijn dolblij dat ons geduld beloond werd!

Deze wandeling is 8 km lang (heen en terug) en duurt ongeveer 4 uur. Er wordt een hoogteverschil van 500 meter overbrugd en sommige delen zijn behoorlijk steil. 

Hovag - Skottevik

Onze laatste etappe in Noorwegen ligt aan de zuidkust. Gedaan met de regen van het westen! We rijden 285 km naar het, Skottevik Feriesenter niet zo heel ver van Kristiansand. Hier verblijven we 4 nachten in een huisje. De zon is weer van de partij en we genieten van alles wat de scherenkust te bieden heeft: zwembad, strandjes, kanovaren, en zalig niksdoen.

De kids zijn uren bezig met krabben vangen. We gaan zelfs speciaal naar het gezellige kustdorpje Lillesand vlakbij, om een uitrusting bijeen te shoppen. Gewapend met een netje, zelfgemaakt vislijntje met aas en een emmertje vangen ze in geen tijd een emmer vol krabjes. 

Denemarken

Met de snelle superspeed 1 van Colorline varen we van Kristiansand naar Hirtshals in het uiterste noorden van Denemarken. De overtocht duurt drie uur en de meisjes shoppen alvast wat tax-free Lego Friends om in de stemming te komen.

Vejle

Vanaf Hirtshals is het nog 287 km rijden naar Vejle, een heel leuk stadje aan de Vejle fjord. Van hieruit is het nog 22 km naar BillundLegoland. We kuieren door de mooie winkelstraatjes en zoeken alvast een restaurantje uit. We logeren 2 nachtjes in een familiekamer in het budgetvriendelijke Danhostel Vejle

Legoland Billund

Legoland is dé afsluiter van ons rondje Zweden-Noorwegen-Denemarken! Dit park ligt naast de enige echte Lego fabriek.

Nog voor de deuren open gaan staan we al met de tickets klaar op het plan te kijken wat we allemaal willen doen.

Verwacht geen ultra spectaculaire achtbanen, al is de Polar Express zeker de moeite. Dit park is ideaal voor lagere schoolkinderen en natuurlijk voor iedereen die fan van Lego is. De meisjes zijn helemaal weg van het Lego Friends dorp.

Er is een 4D theater, een Sea Life aquarium, een dorp in Western stijl, Piratenland, Polar Land, Ninjago World, Adventure land,…

Verder is Miniland erg mooi, met heel wat bekende monumenten van over de hele wereld die volledig uit legoblokjes gemaakt zijn. De bouwwerken in Miniland en in andere delen van het park veranderen continue. Er zijn tien full-time legobouwers in dienst die elk zo’n 50 verschillende bouwwerken per jaar afleveren!

Uiteraard zit er ook een hele grote Lego shop in het park, waar wij niet met lege handen buiten komen.

Bij het park zijn diverse overnachtingsmogelijkheden. Alle info vind je op Legoland Billund.

Legoland is het einde van onze reis. We blikken terug op een prachtige tocht door het hoge noorden. We zijn verwend geweest met onverwacht veel zon en natuurschoon van de bovenste plank. 

De weg van Vejle naar huis is nog 920 km lang. Maar via de snelle autosnelwegen van Duistland en Nederland gaat het erg vlot. Tijd voor een beetje Scandinavië-blues…


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.