Tips voor een bezoek aan Makgadikgadi en Nxai zoutpannen

augustus 2023

Op onze roadtrip van 3 weken (met jeep en daktenten) door Namibië en Botswana kwamen wij langs de machtige Makgadikgadi zoutpannen van Botswana. Kijk hier voor het volledige verslag van onze rondreis.

 

De Makgadikgadi Pans, in het noordwesten van Botswana, vormen de grootste zoutvlakte ter wereld, met een oppervlakte ter grootte van Zwitserland. Eigenlijk bestaat Makgadikgadi Pans uit een aantal afzonderlijke pannen, waarbij de Sua/Suwa en Ntwetwe pannen de grootste zijn.

Het zijn uitgestrekte droge vlaktes met een soort zoutkorst als bovenlaag. Aan de randen van de pannen groeien grassen, acacia’s en prachtige dikke baobab bomen. Het is een uniek gebied dat een mooie aanvulling biedt ten opzichte van andere delen van Botswana. Er worden quad-excursies naar de zoutpan georganiseerd, met sleepover onder de blote sterrenhemel. Een onvergetelijke ervaring!

Wie de geasfalteerde weg neemt tussen Kasane (Chobe NP) en Maun (Okavango Delta), rijdt dwars door het Makgadikgadi en Nxai National Park. Veel toeristen kom je er niet tegen…

Ligging NXai en Makgadikgadi Pans NP (safaribookings.com):

Route roadtrip 3 weken Namibië-Botswana:



Algemene informatie Makgadikgadi Pans:

Ontstaan Makgadikgadi Pans:

De Makgadikgadi zoutpannen zijn ontstaan nadat het enorme Makgadikgadi meer ongeveer 10.000 jaar geleden is opgedroogd. Dit meer werd gevoed door de drie grootste rivieren van het gebied, de Okavango, de Chobe en de Zambezi, maar door tektonische activiteit veranderde de loop van deze rivieren.

De regio is altijd het leefgebied geweest van de legendarische San Bosjesmannen, een volk van jagers en verzamelaars. Kubu Island, in de Sua Pan, is een “rotseiland” in de eindeloze zoutvlakte. Ooit was het een echt eiland in het Makgadikgadi meer. Het hele eiland is een nationaal monument en heilige plek voor de San, met prehistorische artefacten.

Landschap, zebra-migratie en wildlife: 

De kleilaag van de zoutpannen is te zout en droog voor vegetatie. Tijdens het droge seizoen is de Boteti rivier, ten oosten van de zoutvlaktes, de enige permanente waterbron in het Makgadikgadi National Park. Groot wild is dan enkel daar te vinden.

Het Nxai Pan National Park ligt ten noorden van de Makgadikgadi zoutpannen. De kleinere zoutvlakte hier is begroeid met grassen en acaciabomen, en het wild is een stuk uitgebreider. Een beperkt aantal permanente drinkplaatsen trekken veel dieren aan zoals olifanten, zebra’s, antilopen en leeuwen. Zo’n 20 kilometer ten zuidoosten van de Nxai Pan vind je een prachtig gebied met gigantische baobab bomen.

Zodra de zomerregens vallen, in november, vullen de pannen Sua en Ntwetwe zich echter met een laagje water en trekken ongeveer 30.000 zebra’s en wildebeesten vanaf de Okavango Delta en de Boteti rivier naar de pannen, op de voet gevolgd door hun roofdieren (leeuwen, luipaarden, hyena’s en wilde honden). Deze migratie is vergelijkbaar met die in de Serengeti in Tanzania. Nadat de kuddes zijn gearriveerd in Makgadikgadi blijven ze hier voor enkele maanden, om tegen maart weer naar de Okavango Delta te vertrekken. Verder komen giraffen er relatief veel voor en in de Boteti rivier verdedigen de nijlpaarden hun territorium. 

Ook tienduizenden flamingo’s trekken in de regenperiode naar de Sua Pan, die dan prachtig roze kleurt. Een ontmoeting met de speelse stokstaartjes die massaal aan de rand van de pannen leven, is een leuke ervaring.

    Hoe kom je er? 

    De Makgadikgadi pannen zijn een ideale stopover voor wie de geasfalteerde weg tussen Kasane (Chobe National Park) en Maun (Okanvango Delta) rijdt.

    Wij doen 5 uur over de rit Kasane-Nata-Gweta, een traject van 410 km langs de A33 en A3. Enkel tussen Nata en Gweta is het wegdek vaak (erg) slecht. Onderweg zien we olifanten en bij elke picknick plek staan borden met de waarschuwing “wildlife area, stopping at own risk”. Net als wij besloten het er toch maar op te wagen, zien we een aangereden luipaard langs de weg liggen. Lunchen deden we bijgevolg pas laat op de dag… Wij bleven 2 nachten in Planet Baobab, niet ver van Gweta.

    De rit Gweta-Maun is nog eens 200 km langs de A3, die je dwars door zowel het Makgadikgadi NP als Nxai NP leidt. Druk met toeristen is het er absoluut niet.

    Tanken en inkopen doe je best in Nata, waar ook het “flamingo sanctuary” is. Gweta stelt niet veel voor…

    Mocht je vanuit het zuiden van Botswana komen, dan volg je de A30 vanuit Orapa en Rakops. Je volgt dan de Boteti rivier tot bij de westelijke grens van de zoutvlakten.

    Waar overnachten?

    Een ideale verblijfsduur is 2-3 dagen met een overnachting op de zoutvlakte.

    Wij verbleven bij Planet Baobab, niet zover van Gweta, echt in “the middle of nowhere” gelegen. Een enorme termietenheuvel en aardvarken langs de A3 wijzen de weg ernaartoe… Deze lodge heeft ook huisjes, rondavels, die verspreid liggen in een grote tuin. De campsite heeft hele leuke en grote plekken. Verder is er een enorm zwembad en goed restaurant en bar, en veel baobabs.

    We blijven er 2 nachten en doen van hieruit de quadexcursie met sleepover “under the stars” op de zoutpannen. 

    In Gweta zelf is de Gweta Lodge nog een optie om te overnachten. In en rond Nata zijn er verschillende accommodaties. Een overzicht vind je hier.

    Verder zijn er in het Makgadikgadi National Park 2 campsites. Khumaga campsite heeft 10 plekken en ligt aan de Boteti rivier ten westen van de zoutvlakte. Tree Island Campsite heeft 3 plekken en ligt noordelijker aan de rand van de Ntwetwe Pan. Het Boteti River Camp is een betaalbare lodge aan de rivier.

    San Camp, Jack’s Camp en Kalahari Camp zijn schitterende luxe all-inn lodges aan de Ntwetwe Pan. Langs de Boteti rivier liggen nog enkele luxueuze lodges, oa. Meno-A-Kwena Tented Camp en Leroo la Tau.

    In het Nxai Pan National Park is er de luxe lodge, Nxai Pan Camp.

    Quadexcursie naar de zoutpannen:

    Vanuit Planet Baobab maken we de quad excursie naar de Makgadikgadi Pan, met een “sleepover under the stars”. Het wordt een magische beleving, zeker een hoogtepunt op onze rondreis doorheen Namibië en Botswana.

    We zijn met 16 in totaal: behalve ons gezin nog een Duits gezin met 2 oudere kinderen, een Nederlands en Duits koppel en een Spaans/Mexicaans koppel op honeymoon.

    Met 2 safari jeeps rijden we eerst naar de rand van de Ntwetwe zoutpan, een rit van bijna twee uur langs struikgewas en grasvelden. Af en toe komen we hutjes tegen en boeren met hun kuddes vee. En prachtige baobab bomen

    Daarna gaan we met de quads op pad. Onze dochters van 15 en 17 mogen zelf rijden, mits er telkens één van ons achterop meerijdt. Ze vinden het fantastisch!

    We houden halt aan de rand van de zoutpan bij de stokstaartjes, waar een ranger een aantal van de diertjes wat tammer gemaakt heeft. Ze zijn gewoon aan mensen en klimmen op onze hoofden.

    Daarna rijden we door tot bij onze slaapplek voor de nacht, midden de zoutpan. De zon is intussen achter de horizon verdwenen en we genieten er van een heerlijke barbecue en reisverhalen bij het kampvuur.
    Er is een mobiel toilet en elk krijgt een waterfles en tandenborstel om je een beetje te wassen.

    Dan is het tijd om de ‘bedrolls’ op te zoeken. We slapen in water- en winddichte zakken met een ‘bushbaby’ (warmwaterkruik) om ons warm te houden. 

    Ondanks de koude (de temperatuur zakte tot zo’n 5-6 graden) slapen we goed. De wind stak wel op in de nacht waardoor mijn sokken weggewaaid waren tegen de ochtend. 

    De zonsopgang over de zoutpan is magisch en na een koffie/thee en cake keren we vroeg in de ochtend met de quads en jeeps terug naar Planet Baobab. Het is koud en we warmen er wat op tijdens het ontbijt. We zitten helemaal onder het stof en douchen nog bij de campsite, zalig! En dan zit ons verblijf in Planet Baobab erop.

    Praktisch:

    Budget:

    De campsite bij Planet Baobab kost 15 USD pp en een hut (rondavel) 150 USD pp. De luxueuze lodges zijn veel duurder…

    De quad excursie via Planet Baobab kost 250 USD pp, kinderen tot 18 jaar betalen de helft van de prijs (prijzen 2023).

    Beste tijdstip:

    De beste reistijd voor quadtochten op de zoutpannen zijn de droge wintermaanden, van juni tot eind oktober. Wie de zebra-migratie wil aanschouwen, komt in het natte seizoen, van november tot maart.

    Bereikbaarheid:

    De Makgadikgadi pannen zijn een ideale stopover voor wie de geasfalteerde weg tussen Kasane en Maun rijdt.

    Het traject Kasane-Nata-Gweta is 410 km langs de A33 en A3. Enkel tussen Nata en Gweta is het wegdek vaak (erg) slecht.

    De rit Gweta-Maun is nog eens 200 km langs de A3, die je dwars door zowel het Makgadikgadi NP als Nxai NP leidt. Druk met toeristen is het er absoluut niet.

    Tanken en inkopen doe je best in Nata, waar ook het “flamingo sanctuary” is. Gweta stelt niet veel voor…

    Mocht je vanuit het zuiden van Botswana komen, dan volg je de A30 vanuit Orapa en Rakops. Je volgt dan de Boteti rivier tot bij de westelijke grens van de zoutvlakten.


     Meer blogs:

    Reactie plaatsen

    Reacties

    Er zijn geen reacties geplaatst.