Roadtrip Perth-Darwin (6 weken)

juli-aug 2012

In 2004 hebben we voor het eerst in Australië gereisd, langs de oostkust en the red centre. Toen droomden we er al van om terug te keren. Als de meisjes 4 en 6 jaar zijn, nemen we ze voor het eerst mee op een grote roadtrip. En wat voor één… Gedurende 6 weken rijden we de hele westkust van Australië af met een jeep. 

Tijdens de reis hielden we een dagelijkse blog bij, die je hier kan lezen.

Praktisch:

Beste reistijd:

We reizen in juli en augustus, tijdens de Australische winter. Zuid-Australië is dan koud en nat, dus deze route wordt het niet.
De tocht van Perth naar Darwin is ideaal in deze tijd. In Perth zal het nog fris zijn, zo'n 18 graden overdag maar eens we 500 km noordelijker zijn zitten we boven de 20-25° om te eindigen in de tropics met temperaturen boven de 30°. Het is dan droog seizoen in the Northern Territory.

Hoe reizen?

De belangrijkste keuze is het vervoer. We waren het al gauw eens dat we een 4WD willen om ook de mooiste plekjes off-road te kunnen bereiken. Onze eerste keuze was een 4 persoons outback camper. De meeste 4WD campers hebben echter maar 2 slaapplaatsen en we zien het niet zitten om ons op te splitsen en een extra tentje op te zetten.
Na een hoop rekenwerk komen we tot de conclusie dat een 4WD auto, in combinatie met overnachtingen op campings in cabins of eigen tent, een stuk voordeliger is. Nadeel is dat we een eigen tent en kampeerspullen moeten meenemen en dat niet evident is als je met het vliegtuig reist. Gelukkig hebben we elk recht op 23 kg bagage. En dus steken we 2 koffers vol kampeerspullen: koeltas, compacte 4 persoonstent, slaapmatjes, slaapzakken, borden en bestek, … Eén van de handbagages zit trouwens vol knutsel- en speelspullen voor de meisjes. Bezighoud voor op het vliegtuig en onderweg!

We huren uiteindelijk een Nissan X-trail 4WD via Europcar.

Vluchten:

We vliegen met Qantas, de nationale vliegtuigmaatschappij van Australië.

Via Brussel, Frankfurt en Singapore gaat het naar Perth. Het is sowieso een reis van meer dan 24 uur. De vlucht naar Singapore duurt 12 uur en naar Perth is het nog eens 5 uur vliegen. De terugreis is iets korter omdat we vanuit Darwin al vlakbij Azië zitten. 

De luchthaven van Perth ligt op 20 km van het stadscentrum en is het gemakkelijkst te bereiken met de taxi.

Tijdsverschil:

Perth +6 uur, Darwin +7,5 uur (tijdens onze zomertijd)

Route:

De afstanden zijn enorm en 6 weken lijken lang, maar eigenlijk komen we nog tijd te kort om alles te doen wat op het verlanglijstje staat. We rijden door twee staten, Western Australia en the Northern Territory.

Uiteindelijk leggen we 7450 km af!

Perth - Cervantes (Pinnacles) - Kalbarri - Monkey Mia - Coral Bay - Exmouth (Ningaloo Reef) - Karijini NP - Millstream NP - Broome - Fitzroy Crossing (Windjana NP, Geiki Gorge) - Turkey Creek (Purnunulu NP) - Kununnara (El Questro, Gibb River Road) - Katherine Gorge - Cooinda - Jabiru (Kakadu NP) - Darwin



Overnachtingen:

Juli-augustus is voor dit deel van Australië hoogseizoen, en dus duur. West-Australië is sowieso duur omdat alles er zo afgelegen is. Bovendien zijn de plaatsen vaak snel volzet, dus besloten we om op voorhand al één en ander te reserveren.

Na uren speurwerk in de Lonely planet en op internet vonden we voor elk plekje een leuke overnachtingsplaats. De meeste campings die we eruit kozen hebben een zwembad en speeltuin, wat voor onze meiden een pluspunt is. We gaan meestal in cabins overnachten of in onze eigen tent.

 

Perth (3 nachten)

Perth is de hoofdstad van de staat West-Australië. Het ligt in het zuidwesten van Australië aan de Indische Oceaan.

Het is een grote metropool met ongeveer 2 miljoen inwoners.

Perth is de stad waar het altijd goed weer is, waar je van stranden kunt genieten, en waar het veel rustiger is dan Sydney en Melbourne. De stad heeft een prachtige ligging, helemaal om de Swan River gebouwd en met de mooiste stadsstranden, de beste stranden van heel Australië!

Perth is één van de meest geïsoleerde steden ter wereld. Het is meer dan 4.000 kilometer verwijderd van Brisbane!

 

Na de lange reis, die verrassend vlot verliep, komen we pas na middernacht aan bij Seashells apartment in Scarborough. Deze buitenwijk van Perth ligt aan een prachtig surfstrand en heeft een mooie wandelpromenade met winkeltjes en bars. Het is juli, winter in Perth, en dus is het er erg kalm.
Het is een ideale plek om te bekomen van de jetlag. Het appartement heeft 2 aparte slaapkamers, een living en keuken. En er is een verwarmd buiten zwembad met sauna. Vanuit het appartement hebben we zicht op de Indische Oceaan en de fantastisch mooie zonsondergangen van de Westkust.

De eerste dag doen we het rustig aan. De meisjes bouwen zandkastelen, we kuieren langs de branding en spotten de surfers. We doen wat inkopen, onder andere emmertjes en zandspullen voor de meisjes. Langs de promenade zit een leuke speeltuin en ‘s avonds duiken we het verwarmde buitenzwembad van het appartement in, gevolgd door een sauna.

Op dag twee in Perth halen we de huurauto op in het centrum van de stad en met de Nissan X-trail gaan we op pad.

Kings Park:

We parkeren bij Kings Park. Dit is één van de grootste stadsparken ter wereld, met een geweldig uitzicht op de Swan River en het stadscentrum. Het park is een mix van grasparken, botanische tuinen en natuurlijk bushland op de berg Eliza, waarbij tweederde van het terrein is geconserveerd als inheems bushland. 

In het park ligt ook State War Memorial, een herdenkinsplaats met een eeuwig brandende vlam voor alle gesneuvelden tijdens WOI en WOII uit Western Australia. 

Kings Park is voor de inwoners van Perth dé plek om te relaxen, een biertje te drinken, met vrienden af te spreken of te sporten. 

Perth Zoo:

Daarna kopen we tickets voor Perth Zoo. We zijn bijna de enige bezoekers en spenderen veel tijd bij de Australian bushwalk waar we kennis maken met alle Australische dieren. Het leukste is het wandelen tussen de kangoeroes.

We verlaten Perth en trekken 225 km noordelijker naar Cervantes. Onderweg komen we langs twee nationale parken.

Yanchep National Park

Yanchep NP, dat 42 km noordelijk dan Perth ligt, is één van de oudste nationale parken van Australië. Uniek aan Yanchep is de hoeveelheid koala’s en kangoeroes en de mogelijkheid om grotten te bezichtigen. Dit park is ook ideaal om in te picknicken en te wandelen. Wij doen er de koala boardwalk en zien er ook prachtige vogels, papegaaien en pelikanen.

Nambung National Park - Pinnacles (1 nacht)

Via golvende wegen met prachtige vergezichten op de kust en de zandduinen van Lancelin, komen we bij het Nambung NP aan. Hoogtepunt hier zijn de Pinnacles, door de natuur gevormde zandsteentorens, soms wel tot 5 meter hoog. Het is een uniek fenomeen en ideaal voor een spel verstoppertje. We rijden de Pinnacles Loop door het zand tussen de pilaren.

De dag eindigt in het kustdorpje Cervantes met nog maar eens een sunset op het strand. Wij genieten van de apero terwijl de meisjes zandkastelen bouwen. We slapen er 1 nachtje in een cabin in het Pinnacles Holiday Park

Daarna staat een rit van 450 km op het programma, van Cervantes naar Kalbarri National Park. Het landschap is erg mooi en afwisselend met weinig verkeer bij een speed limit van 110 km/h. We vinden een heerlijk picknick plekje aan zee en komen in de late middag aan in Kalbarri. Hier verblijven we 3 nachten in een appartement van Seafront Villa's.

Kalbarri National Park (3 nachten)

Kalbarri is een leuk stadje aan de monding van de Murchison River. Het nationale park bestaat uit de kliffenkust en de 80 km lange kloof die uitgesneden is door de Murchison rivier. De middagen brengen we door aan het strand, waar de meisjes heerlijk spelen in het rustige water van de riviermonding. De pelikanen komen meermaals hallo zeggen en de papegaaien bekijken ons vanuit de bomen. In het struikgewas treffen we ook een kanjer van een slang aan… ‘s Avonds eten we gezellig fish&chips in het dorpje.

Coastal Cliff Route:

Vanuit Kalbarri rijden we de route langs de zandsteen kliffen met lookouts bij Red Bluff, Mushroom Rock en Pot Alley. Island Rock doet denken aan de Twelve Apostels. We wandelen over de Natural Bridge

Inland Gorges Kalbarri NP:

Bij een stralend winterzonnetje en 26 graden zetten we de Nissan in 4WD, voor de zandweg naar de Murchison kloof. Er zijn verschillende lookouts, telkens met korte hikes van 1 km, ideaal voor de meisjes. Overal beginnen de wildflowers te bloeien, een teken dat de lente in aantocht is, echt prachtig. Hoogtepunt is Nature’s Window, precies een postkaartje! 

In 2020 opende de Kalbarri Skywalk, een uitzichtplatform 100 meter boven de kloof, niet ver van Nature’s Window. Spectaculaire views gegarandeerd!

We laten Kalbarri achter ons en rijden 400 km verder naar Shark Bay, langs kilometers lange rechte wegen. Op de achterbank verslinden ze de ene DVD film na de andere… Het weinige verkeer bestaat uit roadtrains, campers en grey nomads (gepensioneerde ozzies).

Shark Bay

Shell Beach:

In de late middag houden we halt bij Shell Beach, waar metersdikke lagen kleine schelpjes liggen. Het water is er erg helder en de meisjes proberen er visjes te vangen met hun emmertjes. Onderweg moeten we even stoppen voor twee emoes die de weg oversteken. 

Monkey Mia en de dolfijnen (3 nachten):

In Monkey Mia zetten we redelijk vlot een eerste keer onze eigen tent op bij het enige resort dat er is, Monkey Mia resort. Hier heb je trouwens alle mogelijke keuzes qua accomodatie.

Monkey Mia is beroemd om zijn kudde tuimelaardolfijnen die er al sinds de jaren 60, elke morgen een visje komen eten. Parelvisser zijn hier indertijd mee gestart maar tegenwoordig houdt de overheid toezicht op het gebeuren. De dolfijnen krijgen tegenwoordig maar een paar vissen zodat ze blijven jagen. 

We staan elke ochtend om 7 uur op om het voederen van de dolfijnen mee te maken. Het is prachtig om zien. Je staat met de voeten in het water en een meter verder zwemmen ze rond. Voor de meisjes is dit een grote topper. De hele dag zijn ze erover bezig. We blijven bij het strand en zien de dolfijnen nog meerdere keren.

Bij zonsondergang doen we zeiltocht op zee. Het is rustig varen en de meisjes spelen in het net. De volgende dag gaan we zelfs een tweede keer varen met de zeilboot. De kustlijn is prachtig en het wordt helemaal top als een dolfijn met jong een hele poos meezwemt met de boot voor de boeg.

Shark Bay staat op de Unesco Werelderfgoedlijst en is enorm rijk aan zeeleven. Er leven dugongs, zeekoeien die er zich tegoed doen aan het zeegras. We zijn net iets te vroeg voor het zeekoe seizoen, dat in september, de lente begint. De zeekoeien trekken op hun beurt haaien aan en verder is dit een enorm goede plek om reuzemanta’s of reuzeroggen te spotten. Ook walvissen en zeeschildpadden zijn te zien in het gebied.

Hamelin Pool:

Bij het verlaten van Shark Bay houden we nog even bij halt bij enkele lookouts en de Hamelin Pool. Hier zien we stromatolieten, micro organismen die erg traag groeien en volgens het infobord 3.5 biljoen jaar oud zijn! Via een wandeling langs de boardwalk bekijken we deze bizarre formaties.

We trekken 580 km verder richting noorden, naar het Cape Range National Park en het Ningaloo Reef.

Cape Range National Park - Ningaloo Reef

Ningaloo Reef:

Het Ningaloo rif is een kustrif met een lengte van ongeveer 260 km, aan de westkust van Australië. Het is het enige kustrif in Australië en het grootste nabij land gelegen rif. Het strekt zich uit tussen de steden Coral Bay en Exmouth. Het gebied is beschermd en staat op de Unesco werelderfgoedlijst.

Coral Bay (4 nachten):

Coral Bay is een droomplekje. We verblijven er 4 nachten in een leuke familie cabin bij het Bayview Coral Bay park. De ondiepe baai is afgeschermd door het rif. Het water is er helder turquoise blauw en je zwemt er zo op het koraal af. Dit is gewoonweg een reuze aquarium om te snorkelen. Pijlstaartroggen komen tot vlakbij het strand en de fish feeding is de max. Snappers van een halve meter lengte komen tussen ons benen zwemmen. 

Het resort heeft een leuk zwembad, uiteraard een topper bij de meisjes. Enna kan nog niet zwemmen maar trekt er met de hondjesslag prima haar plan en Zara leert hier snorkelen. 

We varen mee met de Miss Coral III, een glasbodem boot. De meisjes hebben daar niet zoveel zin in want durven nog niet snorkelen in de zee. Maar dan zien ze het koraal, zeeschildpadden en de meest kleurrijke vissen, en weten ze niet waar eerst gekeken. Terwijl wij snorkelen mogen ze samen met de kapitein de vissen voederen en het wordt een topper. 

‘s Avonds gaan gaan we kijken bij de vissers die hun vangsten fileren. We beleven heerlijke aperitief avonden op het strand en de seafood van het lokale restaurant bevalt ons goed. Ook de wijntjes en pintjes in de bar laten we ons smaken.

Exmouth:

De rit van Coral Bay naar Exmouth is kort, 152 km en onderweg zien we veel hoge termietenheuvels. We doen inkopen in Exmouth en slapen bij de kaap, in het Ningaloo Lighthouse Caravan Park. De meisjes vinden het altijd spannend welk huisje we krijgen… Bij zonsondergang gaan we naar de vuurtoren bij Vlaming Head, en spotten er walvissen.

We zijn nog steeds bij het Ningaloo Reef en hier is één van de grootste broedplaatsen ter wereld voor zeeschildpadden. We zien er verschillende vanop het strand. Zara bouwt een compleet ingericht zeemeerminnen huis met stukken aangespoeld koraal en reuzenschelpen.

Cape Range NP - Yardie Creek

De tweede dag brengen we door in het nationale park. We wandelen 2.5 km rond Yardie Creek en ontmoeten er een kangoeroe.

Daarna gaan we snorkelen op een toplocatie, bij Turquoise Bay. De snorkeldrift is hier erg geliefd. Je gaat het water in, laat je meedrijven met de stroom over het koraal, en 300 m verder stap je weer uit het water. Magnifiek! Ons onderwatertoestel heeft het helaas begeven dus geen foto's van al dat moois. 
We doen ook Olympische spelen op het strand: verspringen en sprint. 

In de late middag zien we bij Mangrove Bay veel vogels, emoes en ook kangoeroes. Die komen bij ineens van overal tevoorschijn als de avond valt.

We houden ons hart vast voor de langste rit van deze reis, 659 km van Exmouth naar Karijini NP. Onderweg komen we welgeteld één roadhouse tegen en één stadje, het afgelegen mijnwerkersstadje Tom Price. Verder niks. Het outback landschap is fenomenaal en de de meisjes verteren de rit verbazend goed.

Karijini National Park (2 nachten)

We slapen twee nachten in het Karijini Eco Retreat, in een safari eco-tent. De tent heeft een openluchtdouche met schitterende sterrenhemel. De meisjes vinden dit de leukste tent ter wereld!

Dit immense park is een waar kunstwerk: gedurende miljoenen jaren zijn door erosie indrukwekkende kloven uitgeslepen tot wel honderd meter diep! Deze worden afgewisseld met glooiende heuvels met eucalyptusbossen en laag en droog shrubland

We off-roaden door Karijini en hobbelen naar verschillende lookouts en swimming pools: Knox Lookout, Joffre Gorge, Hancock Gorge, Weano Gorge, Fortescue Falls, Kalamina Falls,… De meiden hebben superbenen en dus wandelen we volop, afgewisseld met een verfrissende duik. Toch kruipt het outback stof overal, met twee roodbruine meisjes na afloop.

Karijini is werkelijk een pareltje en we genieten na met een ijsje en apero bij aankomst op ons tent-terras.

Millstream Chichester National Park (1 nacht)

Van Karijini NP gaat het naar Millstream NP, 250 km langs onverharde wegen, zonder ook maar één stadje onderweg. We rijden door een kurkdroog landschap bij 35° en vinden geen geschikt picknick plaatsje.
Als Millstream NP opduikt, een groene oase, nemen we dan ook onmiddellijk een duik in één van de vele pools. We rijden een stukje verder en moeten even door de Fortescue river, dat vinden de meisjes spannend. Het is helemaal niet diep.

We zoeken een plaatsje voor onze tent op de Stargazers bushcamping en weldra komt de eerste kangoeroe goeiedag zeggen. Geen douches hier, dus springen we nog een keer in het water voor een wasbeurt.

Zoals overal in Australië vinden we ook hier gasbarbecues en rondtrekkende ozzies, dus koken we ons potje bij een gezellige babbel. Eten doen we onder een geweldige sterrenhemel.
's Nachts veel geluiden: papegaaien en af en toe een rondhoppende kangoeroe. Als we 's morgens de tent openritsen zit onze vriend de kangoeroe voor de deur. Super!

80 mile Beach

We hebben weeral een lange reisdag voor de boeg van meer dan 500 km, en deze keer is het landschap erg eentonig en het is superwarm. We volgen de treinroute richting Karratha en Roebourne. We rijden door mijnwerkersgebied en we kijken onze ogen uit als we alweer een goederentrein van ongeveer 2 km lang kruisen. Daarna gaat het via Port Hedland en Pardoo.

De opeenvolgende reiskilometers kruipen wat in de kleren en bij aankomst op 80 mile beach zijn we erg content met een verkwikkende douche in de cabin op 80 mile Beach caravan park. Het strand is enorm en is bezaaid met reuzenschelpen. In het water wemelt het van de haaien. Met de gevonden schelpen maken Zara en Enna een halsketting.

Broome 

Broome - Cable Beach:

Nog eens een 366 eenzame kilometers verder komen we aan in Broome, waar we 4 volle dagen relaxen op het Palmgrove Cable Beach Holiday Park.

Broome, dat betekent terug onder de mensen komen. Met 18.000 inwoners is dit een grote stad naar Western Australia normen, maar absoluut "no worries" hier. We genieten volop: strand, zwembad, knutselen en tekenen op de camping, een beetje shoppen, beach burgers & seafood platters en de fenomenale zonsondergangen op Cable Beach. Kortom, een extra vakantie in de vakantie. De streek is erg bekend voor zijn prachtige oesterparels. We geraken echter niet bij de parelfarm omdat milieuactivisten de weg blokkeren. In plaats daarvan gaan we dan maar naar de waterspeeltuin bij Town Beach.

Elke avond gaan we chillen op Cable Beach. De meisjes amuseren zich te pletter bij de speeltuin. We eten heerlijk bij Zanders at Cable Beach bij de mooie sunset. De beroemde kamelentocht bij zonsondergang doen we niet.

Walvissen:

Vanuit Broome gaan we de oceaan op om walvissen te spotten. Eerst pikken we nog een lookout mee, bij Gantheaume Point, een rotspunt in zee waar dino footprints te zien zijn bij laagtij. Zara en Enna denken er wel honderden te zien.
Het walvisspotten is net als de imposante beesten zelf een "reuze" meevaller. We zien er tientallen en enkele komen rond de boot cirkelen. De meisjes zijn erg onder de indruk en vinden de walvissen wel heel erg groot, zeker als er nog wat dolfijnen de boot kruisen.

The Kimberley regio

The Kimberley is gesitueerd in het noorden van de staat Western Australia en grenst aan de Indische Oceaan in het westen, de Timorzee in het noorden, de staat Northern Territory in het oosten en de Tanami- en Grote Zandwoestijn in het zuiden.

De legendarische Gibb River Road, een oude veeroute, loopt dwars door het gebied.

In deze regio bevindt zich ook één van de bekendste natuurfenomenen van Australië: de Bungle Bungles, een groep van 300 meter hoge rotsen van oranje-zwart gestreepte zandsteen in de vorm van bijenkorven. Zij worden beschermd in het Nationaal Park Purnululu.

Derby

Helemaal uitgerust kunnen we er weer tegenaan. In Derby bekijken we de Boab prison tree, een reusachtige boab boom die meer dan 1000 jaar oud zou zijn en ooit dienst deed als gevangenis.
De boab boom is trouwens enkel in het noorden van Australië en Afrika te vinden.

The Gibb River Road 

De Gibb River Road is een legendarische 4WD route van bijna 660 kilometer lange onverharde weg in de Kimberley. De weg verbindt Kununurra en Wyndham met Derby. Ideaal is om hier 2 weken voor uit te trekken. Het is een oude veeroute en de "cattle stations" onderweg zijn enorm, sommige farms zijn zo groot als heel België.

Wij waren oorspronkelijk niet van plan om de route te rijden omdat onze 4WD niet voldoet aan de eisen van deze weg en we onervaren zijn. De enthousiaste verhalen van andere reizigers hebben ons echter in de verleiding gebracht om toch 2 stukken te rijden: van Derby naar Windjana Gorge (146 km) en aan het andere uiteinde van Kununarra naar El Questro Home Station (103 km).

Windjana Gorge

In Windjana Gorge zien we de eerste "freshies", of zoetwaterkrokodillen. Zara durft haast de auto niet uit omdat we niet kunnen beloven dat ze achter een hek zitten zoals in de dierentuin. Enna daarentegen is er helemaal gerust in. De krokodilletjes liggen gewoon te zonnen op de oever en uiteindelijk vindt Zara het ook ok.

Daarna verlaten we de Gibb River Road, en nemen de afslag naar Fitzroy Crossing, 146 km off-road langs weg 350.

Fitzroy Crossing - Geike Gorge (1 nacht)

We zijn in echt aboriginal country beland. We vinden een leuke camping, Fitzroy River Lodge en duiken het zwembad in. 's Avonds vallen we in slaap met live muziek.
De volgende morgen zitten we al vroeg in de auto voor de boottocht om 8h op de Geiki Gorge. Het is een heerlijk uurtje varen. We zien veel vogels en Zara telt 28 krokodillen onderweg. We zien ook schildpadden en heel veel mooie vogels en papegaaien.

Daarna rijden we alweer verder via Hall's Creek naar Turkey Creek, allebei aboriginal communities. We overnachten bij Warmun Roadhouse, in onze tent. Er valt niks te beleven maar van hieruit vliegen we morgenvroeg naar de Bungle Bungles.

Bungle Bungles - Purnululu National Park (1 nacht)

We zijn vroeg wakker een beetje excited want we gaan vliegen, met een helikopter nog wel!

De Bungle Bungles zijn één van de bekendste natuurfenomenen van Australië en staan op de Unesco Wereldergoedlijst. Het is een groep rotsen van rood-oranje-zwart gestreepte zandsteen in de vorm van reusachtige bijenkorven. Zij worden beschermd in het Nationaal Park Purnululu.

Eerst worden we gewogen en met onze gezamelijke 190 kg zijn we goedgekeurd. Er zijn maar drie zitplaatsen en de meisjes mogen samen op een zitje. Wat een unieke en onvergetelijke ervaring is dit! We genieten 45 minuten lang van dit absoluut topmoment en daarbij vergeten we even de prijs van dit grapje.

Kununarra - El Questro Wilderness Park

Na 6 nachten "tenting", in Aussie taal, slapen we weer eens zacht in een cabin, bij Ivanhoe Village Resort, met de mooie pool vlak naast de deur.

Kununarra, dat in Aboriginal taal “samenkomst van grote wateren” betekent, is een klein stadje met 6000 inwoners, maar met veel mogelijkheden. Er is een mooi stadspark aan het meer waar Zara en Enna spelen tussen de aboriginal kindjes.

Vlakbij het stadje ligt Mirimi NP, een soort mini Bungle Bungles en piepklein naar Australische normen. We doen er twee wandelingetjes.

We wagen ons nog een keer op de Gibb River Road, dit keer via het andere uiteinde ervan, om El Questro Wilderness Park te verkennen. We wandelen twee uur lang in de Emma Gorge. Het is klimmen en klauteren op de rotsen en dit bij 30° om 9 h 's morgens. Het is een serieuze bushwalk die heel wat inspanning vraagt van de meisjes. 

Het stappen wordt daarna ruimschoots beloond met een plons in the Zebedee Springs, natuurlijke warmwaterbronnen in een prachtdecor tussen de Livistona palmen. Dit is de hemel op aarde! Wel opletten, de bronnen sluiten op de middag om te voorkomen dat het te druk wordt. Wij waren er nog net op tijd…

Katherine National Park (2 nachten) - Edith Falls

Vanuit Kunanarra trekken we naar Katherine NP, Nitmiluk in aboriginal taal. We maken hierbij de oversteek tussen Western Australia en the Northern Territory, en dat betekent dat de klok anderhalf uur vooruit moet. Het tijdsverschil met België wordt zo 7.5 uur. We mogen hier ook 130 km per uur rijden ipv. 110, en dat is snel op de bochtige, smalle "highway".
We moeten 510 km rijden en kunnen helaas niet alles op onze weg bezoeken. Dus geen tijd voor Lake Argyle, Keep River NP en Gregory NP.
Tot nu toe hebben we nog absoluut geen last gehad van vliegen of muggen, tot onze picknick stop bij Gregory NP vandaag. Gelukkig is het maar van korte duur. 

We kamperen in het nationale park, Nitmiluk campground, en de kangoeroes (hier zijn het de kleinere wallabies) zijn weer van de partij. De rest van de dag brengen we in het mooie zwembad door.

De volgende morgen doen we een cultural cruise op de Katherine rivier. De kano leek ons nog leuker, maar daar zijn de meisjes nog net iets te jong voor, er zwemmen namelijk "onschuldige" freshies rond. We zien de krokodillen ook onderweg. Er zijn 13 kloven in totaal en wij varen tot het einde van de tweede, met een leuk overstapje tussen de twee kloven in.

Op de weg naar Kakadu NP stoppen we bij de Edith Falls.

Een kronkelend pad met wat klimwerk brengt ons bij de upper pool. Na deze verfrissende dip volgt de afdaling bij temperaturen van 37°. Bovendien worden we geplaagd door vliegen en voor Zara wordt het even wat teveel. Een extra zwembeurt en ijsje bij aankomst doen wonderen, en de gezichtjes vrolijken al snel weer op. Dit was zeker één van de mooiste wandelingen.

Kakadu National Park

Cooinda (2 nachten) - Yellow Water Cruise

In de late middag rijden we verder naar Cooinda, in Kakadu NP, het grootste nationale park van Australië. De omgeving wordt groener en de termietenheuvels nog hoger. We installeren onze tent voor een laatste keer, op de mooie Gagudju camping, en zoals gewoonlijk gaat het daarna richting zwembad.

Velen hebben ons verteld over de schoonheid van Kakadu, en we kunnen dit alleen maar beamen. De twee uur durende cruise op de Yellow Water Billabong en South Alligator River laat niemand onberoerd, ook de meisjes zijn erg gefascineerd door de deze natuurpracht. Zeker wanneer tientallen "salties" of zoutwaterkrokodillen ons in de ogen kijken. Armen en benen binnen de boot houden is de boodschap!

Jabiru - Ubirr (1 nacht):

Het is gedaan met lange afstanden rijden. Vandaag is het slechts 50 km naar Jabiru, ook in Kakadu gelegen. Onder een loden zon verkennen we Ubirr met zijn vele aboriginal rotstekeningen. De meisjes vinden het leuk om de aangeduide figuren te zoeken en zijn helemaal weg van het verhaal van de regenboogslang.

We overnachten in een dure cabin bij Kakadu Lodge maar zijn blij met de airco. Zwemmen en een frisse VB in de poolbar zijn pure noodzaak om enigszins het hoofd koel te houden.

Darwin

Esplanade -  Mindill Beach - Darwin Waterfront

Na 262 km op de Arnhem Highway bereiken we onze eindbestemming Darwin. Onderweg rijden we langs wetlands met allerlei vogels en vooral veel pelikanen. 

Bij het binnenrijden van Darwin overvalt ons een raar gevoel. Het verkeer is drukker, we zien weer stadsauto's ipv. grote stoffige jeeps en dat gevoel wordt nog versterkt als we het hotel binnenkomen en chiquer geklede mensen zien.

Darwin is de hoofdstad van the Northern Territory en heeft 132.000 inwoners. Gedurende de 20ste eeuw werd de stad twee keer grotendeels verwoest. In 1942 werd het aangevallen door zo'n 150 Japanse gevechtsvliegtuigen. Tijdens de kerstdagen van 1974 trok een cycloon over de stad. Sindsdien is de stad opgebouwd tot een moderne tropische stad. Darwin ligt erg geïsoleerd van de rest van Australië.

We overnachten drie nachten in Double Tree Esplanade en sleuren ons hele hebben en houden de hotelkamer binnen. Zara en Enna vinden de luxe heerlijk en zijn uren bezig in de badkamer met zeepjes, crèmes en meer van dat.

Langs de Esplanade vlakbij het hotel en het mooie Bicentennial Park wandelen we tot het War Memorial en USS Peary Memorial, herinneringen aan de vele slachtoffers tijdens WOII.

We rijden ook tot Casuarina Beach, vlakbij de Charles Darwin Universiteit. We zien de vissers aan het werk op het strand. Hier gaan we niet in zee, want er zitten haaien en zoutwaterkrokodillen!

Op zondag is er sunsetmarket op Mindill Beach en daar gaan we naartoe. Het is leuk rondslenteren tussen de souvenirkraampjes en eetstalletjes. De meisjes springen op het springkasteel tot ze niet meer kunnen en genieten van de animatie. De sunset is er bloedmooi.

De tweede dag in Darwin trekken we naar Darwin's waterfront, een hypermodern stadsdeel met een wave lagoon, een zwembad met verschillende kunstmatige golven. Zara en Enna ravotten met de bodyboards terwijl wij ronddobberen op de grote banden. Een echte topper! Bij the Wharf aan de haven zitten verschillende eetkraampjes en restaurantjes. We klinken er op een geslaagd avontuur, met een fris wijntje, oesters en versgevangen barramundi.

Litchfield National Park

Vanuit Darwin is het 108 km rijden naar Litchfield NP, een waterval- en natuurlijk zwemparadijs en de hoge verwachtingen worden meer dan ingelost! Dit is nog maar eens Australië op zijn best en we genieten voor een laatste keer van het zwemmen in de echte natuur bij plekjes als Buley Rockhole, Florence Falls, Wangi Falls, Tolmer Falls.

We bekijken ook de gigantische termietenheuvels.

We brengen onze laatste uurtjes op Australische bodem door en zwemmen en zonnen nog een laatste keer in de wave lagoon. De Nissan geven we probleemloos af bij Europcar op de luchthaven. Zes weken lang en 7478 km ver waren we samen op pad. Negentien keer hebben we getankt voor 1318 AUD.
Maar nu zit onze ongelooflijk fantastisch mooie roadtrip er op.
Wij hebben er met volle teugen van genoten en stappen met een vracht vol herinneringen het vliegtuig op.


 Meer blogs:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.