Roadtrip zuid-Noorwegen (2 weken)

8 juli - 6 augustus 2014

In de zomer van 2014 trokken we naar het hoge noorden voor een rondreis door Zweden, Noorwegen en Denemarken.

In Noorwegen waren we al eerder en uiteraard plannen we opnieuw een bezoekje aan onze vrienden in Hamar. Verder op het programma: berg, fjord en kust.

Lees hier ons dagelijks blogverslag van tijdens de reis: blog met 4 up northHieronder volgt het verslag van de reis door het zuiden van Noorwegen.

Noorwegen is ongeveer 10 keer groter dan België en telt iets meer dan 5 miljoen inwoners. De munt is de Noorse kroon (NOK).

Praktisch:

Hoe geraak je er?

Met de auto en boot zijn Zweden en Noorwegen relatief vlot te bereiken. Op de heenreis nemen we de nachtferry van Kiel (Duitsland) naar Göteborg (Zweden), een overtocht van 14 uur met Stena Line. Op de terugreis maken we de oversteek tussen Kristiansand (Noorwegen) en Hirtshals (Denemarken) met de snelle Colorline overzet. Die doet er iets meer dan 3 uur over.

De afstand vanuit België naar Kiel is 750 km, naar Hirtshals is het 1160 km, volledig via autosnelwegen.

Route in Noorwegen:

Hamar - Geilo - Oso/Hardangerfjord - Bergen - Preikestolen - Hovag/Kristiansand - Kristiansand/Hirtshals

Google Maps Route Zweden-Noorwegen-Denemarken

Overnachten:

Hamar

Via Zweden passeren we de grensovergang met Noorwegen, die niet veel voorstelt. Het landschap verandert snel.  Lieflijk kleine meertjes met berkenbosjes worden ingeruild voor een ruiger landschap met snel stromende rivieren.

Bij aankomst in Hamar, waar onze vrienden wonen, wappert de Noorse vlag! Het is een hartelijk weerzien. 

Met het stralende weer lonkt het Mjøsja meer waar we met zijn allen een frisse duik nemen. ‘s Avonds eten we een typische Noorse garnaalspecialiteit “reker”. Heerlijk!

Het meer Mjøsa meer is het grootste meer van Noorwegen. In de winter kan je er schaatsen!
In de zomer vaart de 130 jaar oude stoomboot DS Skibladner heen en weer op het meer.

We waren al eerder in Hamar tijdens de winter. Hamar is een bruisende stad 126 km ten noorden van Oslo. De stad wordt omringd door uitgestrekte landbouwvelden. Treinfanaten kunnen er het Noorse Spoorwegmuseum bezoeken.
Op de landtong aan het meer vind je de overblijfselen van de 950 jaar oude kathedraal van de stad. In 1998 werd er een stalen en glazen structuur over het bouwwerk gebouwd om de ruïne te beschermen. Het is de grootste glasstructuur in heel Europa!

Lillehammer ligt iets noordelijker langs het Mjøsja meer en staat vooral bekend als de stad waar in 1994 de Olympische Winterspelen werden gehouden. Het Noors Olympisch Museum werd 3 jaar na de spelen in Lillehammer geopend. Je leert er alles over de Olympische Spelen en over de meest succesvolle Noorse atleten. 

Ook de skischans die tijdens de Winterspelen werd gebruikt, torent ook nu nog boven de stad uit. Er worden ook nog steeds wedstrijden georganiseerd. Wij bezochten de schans door de 936 treden naar boven te klimmen. Maar je kan ook met de stoeltjeslift omhoog. Vanop de top heb je een indrukwekkend uitzicht over Lillehammer en het grote meer Mjøsa. Een echte aanrader!

Geilo 

Vanuit Hamar reizen we 230 km westelijker naar het skiresort Geilo. Het landschap onderweg is erg mooi, met bochtige wegen langs rivieren, de eerste fjorden en bergpassen met grazende schapen. Bij Aurdal aan het water houden we picknick pauze.

In Geilo slapen we 4 nachten in een blokhut op het vakantiedomein Bardola Hytter Geilo

Geilo ligt ten noorden van het Hardangervidda nationaal park en ten zuiden van het Jotunheimen nationaal park, niet ver van het fjordengebied.

In de buurt van Geilo kan je mooie wandelingen maken. Daarvoor nemen we eerst de skilift naar de top van de berg en via bergmeertjes wandelen we naar een berghut voor de picknick. Terug beneden doen de kids een hoogteparcours in het Geilo Sommerpark. Daarna zoeken we verkoeling aan het mooie strandje van de Ustedalsfjord.

Voor de tweede wandeling rijden we naar de berghut Hakkesetstolen vanwaar we 9 km als berggeiten huppelen van steen naar steen. Het is er wondermooi! Uiteraard wordt er gezwommen in één van de bergmeertjes. 

Flåm - Aurlandsfjord

Vanuit Geilo maken we ook een daguitstap naar Flåm, een wondermooi plekje aan de Aurlandsfjord, waar we 12 jaar geleden gekampeerd hebben. Weg nr 50 er naartoe is meer dan 100 km rijden, maar adembenemend mooi. 

In Flåm nemen we de Flåmsbana, het treintraject tussen Flåm en het plaatsje Myrdal. De spoorweg is één van de steilste trajecten ter wereld, met een stijging van 865,5 meter over 20 kilometer lengte. Oorspronkelijk bedoeld als verbinding tussen de Oslolijn en de Bergensbanen, behoort het nu tot de belangrijkste toeristenattracties van West-Noorwegen. Onderweg stopt het treintje bij de imposante waterval Kjosfossen.

In Myrdal aangekomen springen we van het treintje en wandelen we de 7.5 km terug richting het dal. Een hele mooie wandeling!

Stegastein

Op de terugweg naar Geilo, rijden we nog even om naar het uitkijkplatform Stegastein, dat hoog boven de Aurlandsfjord uitsteekt. Wat een zicht!

Hardanger basecamp - Osa fjord (Ulvik)

Volgende etappe op deze roadtrip is het Hardanger Basecamp Osa, helemaal aan het einde van de Osafjord gelegen, bij Ulvik. Hier gaan we 3 dagen back to basic! Het landschap onderweg is weerom prachtig. We rijden over de ruige hoogvlakte Hardangervidda en komen langs de Hardangerjøkulen, een gletsjer. 

Onze vrienden vergezellen ons en we slapen met zijn allen in 2 yurten, Mongoolse tenten, zonder stromend water en elektriciteit maar met een eigen vuurplaats  waar we (zonder lucifers) ons eigen vuur maken om te koken. De yurten zelf zijn voorzien van alle comfort en erg gezellig ingericht met allemaal natuurlijke materialen. Het zijn West-Vlamingen die dit kamp hier begonnen zijn, dus kunnen we gewoon ons eigen taaltje spreken in een zeer afgelegen Noors kader.

Met gids Bjorn maken we een wandeling en zoeken naar eetbare planten. We zwemmen in de fjord en gaan er bootje varen. In het gezellige kaffee serveren ze een heerlijk pannenkoeken ontbijt, wat we natuurlijk moeten proeven. De mannen gaan op zoek naar de grote waterval en we zien zelfs bruinvissen en een zeehondje in de fjord zwemmen. We beleven hier een zalige tijd!

Bergen

Na het basecamp trekken we naar Bergen, de tweede grootste stad van Noorwegen, een rit van 140 km. Dit is het meest westelijke punt van onze reis. Helaas kent de fjordenkust van Noorwegen de meeste regenval van heel Scandinavië en dat mogen we ondervinden! 

We slapen 2 nachtjes op Grimen Camping, net buiten de stad en kunnen de tent op een droog momentje opzetten. 

Gelukkig klaart het wat op en we verkennen het centrum rond Bryggen, met zijn gekende gekleurde huizen en de vismarkt.

De volgende dag gaan we citytrippen!

De eerste stop is de gondel naar de Ulrikenberg, waar de kabellift ons op 643 meter hoogte brengt. Het uitzicht is indrukwekkend maar helaas hangt er wat lage bewolking. Daarna keren we terug naar Bryggen, om wat souveniertjes te shoppen. 

In de namiddag nemen we de Floibanen, dé attractie van Bergen, naar het uitkijkpunt Fløyen. Het kabeltreintje breng ons in een achttal minuten 320 meter hoog. Boven kan je mooi wandelen in een trollenbos. Er is een hele leuke speeltuin en een meertje waar je kan kanovaren.

Preikestolen

Op twee dagen hebben we het mooiste van Bergen gezien en omwille van de voorspelde regen wijken we af van het plan. We besluiten om de Preikestolen te gaan beklimmen.

Via Stavanger en Tau rijden we meer dan 200 km zuidelijker langs de fjordenkust. Deze kustroute langs de E39 gaat via tunnels, bruggen en maar liefst 3 ferry overtochten. We doen er 5 uur ! over maar de weg is afwisselend en mooi.

Van Tau is het nog 15 km naar de Preikestolen camping, vanwaar de wandeling vertrekt.

De Preikestolen, of Preekstoel, is een loodrecht rotsplateau dat 600 meter boven de Lysefjord uitsteekt. 

De volgende ochtend beginnen we vol goede moed aan de beklimming, maar het weer zit echt niet mee. Tussen vele andere wandelaars banen we ons een weg naar boven in de regen en mist. En dan, uit het niets, tijdens onze picknick op de rots, klaart het ineens op! De mist trekt helemaal weg en we worden duizelig bij het zicht dat verschijnt. De Lysefjord gaapt 600 meter dieper onder ons. We zijn dolblij dat ons geduld beloond werd!

Deze wandeling is 8 km lang (heen en terug) en duurt ongeveer 4 uur. Er wordt een hoogteverschil van 500 meter overbrugd en sommige delen zijn behoorlijk steil. 

Hovag - Skottevik

Onze laatste etappe in Noorwegen ligt aan de zuidkust. Gedaan met de regen van het westen! We rijden 285 km naar het Skottevik Feriesenter, niet zo heel ver van Kristiansand. Hier verblijven we 4 nachten in een huisje. De zon is weer van de partij en we genieten van alles wat de scherenkust te bieden heeft: zwembad, strandjes, kanovaren, en zalig niksdoen.

De kids zijn uren bezig met krabben vangen. We gaan zelfs speciaal naar het gezellige kustdorpje Lillesand vlakbij, om een uitrusting bijeen te shoppen. Gewapend met een netje, zelfgemaakt vislijntje met aas en een emmertje vangen ze in geen tijd een emmer vol krabjes. 

Hierna reizen we verder naar Legoland in Denemarken. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.