22 feb 2023

Het carnaval van Nice is het grootste carnaval van Frankrijk en is wereldberoemd. Het behoort tot de drie grootste feesten ter wereld, na Rio de Janeiro en Venetië. Het vindt elke winter plaats in Nice, gedurende twee weken en drie weekends, en trekt enkele honderdduizenden toeschouwers.

Extra reden voor een feestje in 2023: het carnaval bestaat 150 jaar en na twee pandemie-jaren mogen alle remmen terug los!

Het team dat de twee populairste wagens maakte, die van de koning en koningin, werkte maandenlang 14 uur per dag. Het thema van dit jaar is “Roi des trésors du Monde”.

Tips: 

De allerbelangrijkste tip: koop tickets en ga vroeg! Alle info vind je op de officiële website.

Overnachten: 🏨

Alle info ivm ovenachten in Nice lees je hier.

Hoe kom je in de stad: 🚉

Er zijn in Nice veel ondergrondse parkeergarages. Tijdens het carnaval zijn de parkings rond Place Massena afgesloten en ook een deel van de Promenade des Anglais is dicht. Wij parkeren ondergronds aan de Port Lympia, één van de aanbevolen parkings voor het carnaval (speciaal tarief). Van hieruit is het nog ongeveer anderhalve kilometer naar het parcours. 

Waar kijken? 👀

Op de officiële website van het carnaval van Nice kan tickets kopen voor de verschillend plaatsen. Er zijn drie zones. Zone A is de centrale zone op het Place Masséna. Hier zijn ook 4 tribunes. Deze kaartjes zijn het duurst. Zone B is een (betalende) voetgangerszone langs de Avenue de Verdun. Zone C bestaat uit 2 voetgangerszones, eentje langs de Jardin Albert I en eentje op de Promenade des Anglais.

Wij kochten tickets voor de verlichte avondoptocht, in zone C, aan de Promenade des Anglais, een kaartje kost 7€. 

Welke optocht? 🪅

  • Corso Carnavalesque:

De startparade in de namiddag is ideaal voor families. De prachtig versierde praalwagens paraderen op het ritme van dans- en muziekgroepen van over de hele wereld, allemaal in een kleurrijke, feestelijke en familiale sfeer.

 's Avonds tooien de tanks zich met hun mooiste lichten. Alles licht op en de visuele animaties worden vertienvoudigd. In totaal zijn er zes avonden met een Corso Carnavalesque Illuminé. Start om 20H30.

  • “Bataille des fleurs”, Bloemenstrijd:

De eerste Bataille des Fleurs vond plaats in 1876. Een bloemengevechtsparade bestaat uit een stoet van volledig bebloemde praalwagens. Schitterende modellen, weelderig opgemaakt en gekleed in glanzende kostuums van veren, pailletten en strass-steentjes, gooien boeketten bloemen naar het publiek.

De versiering wordt met de hand gemaakt, met bloemblaadjes van duizenden bloemen, één voor één gelijmd, in de nacht en ochtend voorafgaand aan elke "strijd". Er zijn een vijftal bloemenparades, die plaatsvinden in de namiddag.

  • Verder is er nog het Lou Queernaval, de gayparade en een uitgebreide slotparade.
  • “Le Roi”, de koning:

Voor de start van het carnaval arriveert “Le Roi” op het Place Masséna om de opening van deze feestelijke periode aan te kondigen door de sleutels van de stad in ontvangst te nemen.  De koning zal daar voor de duur van het carnaval op de troon zitten.  Hij paradeert traditioneel aan het hoofd van de parade.

De strijdwagen van de koning is een creatie die zich onderscheidt van andere strijdwagens, met een hoogte tot ongeveer 15 meter.

Hoe beleefden wij het carnaval in Nice?

Na een dagje skiën in Valberg, kwamen we rond 19 uur aan in Nice. Het is redelijk druk in de stad maar we parkeren toch vlot in de ondergrondse parking aan de haven. Van hieruit is het nog anderhalve kilometer stappen naar de plaats van de festiviteiten.

Het is rustig langs de haven en Promenade des Anglais. Niets laat vermoeden dat hier straks een wereldberoemd carnaval gevierd wordt. Met onze tickets, (zone C, Promenade des Anglais), betreden we de carnavalszone via toegang E2. Er is een stevige controle van jassen en tassen. In onze zone zijn geen eet- en drankkraampjes en ook geen toiletten. Dus best rekening mee houden voor je naar binnen gaat.

We zijn er ongeveer drie kwartier voor de optocht begint, en er is al behoorlijk wat volk. Toch vinden we met wat geluk nog een goed plekje op de eerste rij. Tijdens het wachten, brengt de speaker de sfeer er al in en een paar groepen doen al een dans act.

We staan de hele tijd recht en dat is best vermoeiend, zeker na een lange dag op de latten. 

Stipt om 20H30 horen we de parade op gang schieten vanaf de Place Masséna. Wij staan verderaf, en bij ons begint de stoet bij praalwagen 5. We zien de ene na de ene groep passeren van alle werelddelen. De kleurrijke zuiderse dansers vinden wij het mooist. Trots zien we ook een Belgische groep steltenlopers passeren. De praalwagens zijn gigantisch en echt heel mooi versierd en verlicht. Gedurende anderhalf uur worden we getrakteerd op een dans- en muziekspektakel.

Wij vonden anderhalf uur best lang, het verveelt niet maar na een tijdje waren we niet meer zo verwonderd. We zijn blij dat we dit eens meegemaakt hebben, maar één keertje is genoeg…

Het wijntje na afloop in één van de gezellige bars in het oude Nice smaakt des te meer 😊.

We wandelen het hele eind terug naar de haven in het gezelschap van de praalwagens die richting stelplaats rijden. We zien de bui al hangen… de politie escorteert de wagens en zet de straat af. Met als gevolg dat we iets later dan gepland de parking uit rijden. Gratis weliswaar!


Meer blogs:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.