Noordwest Slovenië - Julische Alpen
juli 2016
In de zomer van 2016 maken we een roadtrip naar Kroatië; dat verslag lees je hier: Roadtrip Slovenië - Kroatië.
Omdat Slovenië op de route ligt naar Kroatië besluiten we dit land ook mee te pikken, en dat blijkt een goede zet. Wat een schitterende groene natuurpracht heeft dit kleine land te bieden!
Zowel op de heen- als terugreis overnachten we enkele dagen in het noordwesten van het land, in de Julische Alpen.
Slovenië ligt in Midden-Europa aan de zuidrand van de Alpen en is sinds 2004 lid van de Europese Unie. De hoofdstad en tevens grootste stad is Ljubljana. Tot 1991 maakte Slovenië deel uit van het voormalige Joegoslavië.
Praktisch:
Hoe geraak je er?
Met de auto is het ongeveer 1200 km rijden naar Bled, onze eerste overnachtingsplaats. We rijden via Luxemburg, Duitsland en Oostenrijk. Zo goed als de hele route is langs autosnelwegen.
Overnachten:
Slovenië heeft prachtige campings, met mooie plekjes in het groen, deze kozen wij eruit:
- Bled, 3 nachten Camping Bled, vlakbij het meer van Bled. Ruime plekken, ook bungalow verhuur.
- Kobarid, 4 nachten kamp Koren Kobarid, een echte natuur camping voor actieve kampeerders bij de Soca canyon.
Bled (Slovenië)
Op zondag rijden we de lange rit naar Slovenië, met onderweg veel regen, wegenwerken en files.
We installeren ons op camping Bled, waar we 3 nachten zullen blijven.
Lake Bled (Blejsko jezero)
Het Meer van Bled wordt ook wel als het mooiste meer van Slovenië gezien en is daardoor één van de meest bezochte plekken in het land. Het ligt net buiten het Triglav National Park. Vanaf ons strandje bij de camping hebben we zicht op het kleine eilandje met de Maria Hemelvaartkerk, die pal in het midden van het meer ligt. Veel toeristen gaan daar met bootjes naartoe.
Vintgar kloof
De Vintgar kloof ligt amper 4 km ten noorden van het meer van Bled op het meest oostelijk punt van het Triglav Nationaal Park. Deze kloof van 1,6 km lang is in 1891 ontdekt en bereikbaar via een 500 meter lange aaneenschakeling van houten wandelpaden en bruggen. Op het einde van de kloof vind je de 13 meter hoge Šum waterval.
Wij doen de supermooie wandeling langs de rivier naar de waterval via het wandelpad (rechts van de kiosk). Het is ongeveer 2 uur wandelen heen en terug. Wel redelijk toeristisch. Terug aangekomen bij de kiosk, trakteren we ons uiteraard op een fris pintje.
Triglav Nationaal Park - Savica waterval - Bohinjsko jezero meer
We trekken ook naar het Triglav Nationaal Park. Het is een ritje van 35 km langs het meer van Bohinj tot aan de Savica waterval.
De Savica waterval is 78 meter hoog en stort naar beneden van de steile kliffen van Komarča. We rijden helemaal tot Ukan, waar we de auto parkeren. Vandaar nemen we de gemarkeerde wandelroute tot aan de waterval. Het is een stevige klim met ongeveer 500 treden door het bos en langs kleine riviertjes. In ongeveer een half uurtje sta je bij de waterval.
Op de terugweg stoppen we bij het meer van Bohinj. Dit is het grootste en diepste meer van Slovenië en is volledig omringd door de bergen van de Sloveense Alpen. Een echt pareltje! We installeren ons bij een plekje aan het water waar we een heerlijke middag beleven. We suppen, zwemmen, slingeren aan het touw in het water en genieten van de natuur en de zon.
Vanuit Ukanc kan je ook met de kabelbaan naar de top van de Vogelberg, op een hoogte van 1535 meter. In de winter wordt hier geskied. De kabelbaan is het hele jaar geopend en in 6 minuten sta je boven. Er is een panoramisch platform en restaurant. Je zou ook helemaal naar de top van de Vogel kunnen wandelen.
Postojna grotten
Deze grotten liggen ongeveer 100 km ten zuiden van Bled. Wij passeren hier min of meer op de terugweg van Kroatië.
De grotten van Postojna zijn één van de bekendste en meest bezochte bezienswaardigheden in Slovenië. De grotten zijn een stelsel druipsteengrotten van maar liefst 24 kilometer lang. Daarvan liggen nog enkele gangen onder water. Het is de op één na grootste druipsteengrot ter wereld. Daarvan is slechts 5,3 kilometer toegankelijk voor toeristen. De eerste 3 kilometer van de grot leg je af in het treintje. Vervolgens loop je nog anderhalve kilometer verder door de grotten tot je weer bij het treintje kimt dat je terug naar de ingang van de grotten brengt.
💡Neem zeker jassen mee want het is er koud!
De weg naar de grotten wordt goed aangegeven en er is een grote betalende parking. Verder zit er een mooie snackbar met terras naast de parking waar het aangenaam opwarmen is na de koude grotten.
Kobarid - Soca rivier
Na de grotten is het nog een dikke 100 km rijden tot Kobarid, onze laatste etappe in Slovenië.
kamp Koren Kobarid is gelegen aan de Soca rivier en is een echte natuur camping voor de actieve kampeerders. We vinden het hier zo aangenaam dat de oorspronkelijke geplande 2 nachten er 4 worden…
Soca rivier
De rivier is een waar paradijs voor liefhebbers van avontuur. Raften, canyoning, kajakken en tuben… alles zien we passeren. Het lijkt ons nog wat gevaarlijk met de meisjes, dus bekijken we dit rustig vanaf de waterkant.
Wij wandelen vanaf de camping naar de Kozjak waterval (Slap Kozjak), een wandelingetje heen en terug van ongeveer 3 km. Deze waterval ligt tussen hoge rotswanden. Er loopt een goed pad er naartoe. Het eerste stukje gaat over een onverharde weg langs de Soca rivier. Al vrij snel loopt het pad door het bos langs een stromend beekje.
Een ander uitstapje is dat naar de Nadiza rivier, op 7 km van de camping. Vermits de camping geen zwembad heeft is dit een ideaal en misschien wel beter alternatief.
Tolmin kloof
De Tolmin kloof ligt in het zuiden van het Triglav National Park, waar we in het begin van deze reis geweest zijn. Aan de andere kant van het nationale park weliswaar. Je moet een kleine toegangsprijs betalen om door de kloof te wandelen.
De diepe Tolmin kloof is in de loop der tijd ontstaan door de kracht van de turquoise rivier Tolminska. Het rivierwater lijkt bij momenten bijna nep blauw. Door de vele planten, bomen en het heldergroene mos dat tegen de rotswanden groeit is het net alsof je door een sprookjesbos wandelt.
Door de gehele kloof is een wandelpad van zo’n 8 km aangelegd. Het pad leidt je via de rivier naar diverse watervallen, grotten, uitzichtpunten, bruggen en andere fotogenieke plekjes.
Weeral bewijst het kleine Slovenië dat het enorm groots is als het gaat over natuurverschijnselen.
Hiermee eindigt ons 3-weeks avontuur doorheen Slovenië en Kroatië. Slovenië is ons echt enorm meegevallen. Wat een groen natuurspektakel kregen we hier voorgeschoteld!
Reactie plaatsen
Reacties