Ieper en de Westhoek

Mei 2024

In een uithoek van Vlaanderen, begrensd door de Noordzee en Frankrijk, ligt de Westhoek. Ooit was de regio het strijdtoneel van de Grote Oorlog 1914-18, en tot op vandaag nog steeds een plaats voor herdenking. 

Centraal ligt de historische stad Ieper, waar het heerlijk vertoeven is op een sfeervol terras. Proef zeker eens een ‘Picon vin blanc’, de lokale drank van de dorpen langs de ‘schreve’, de grens met Frankrijk.

Het landschap wordt gesierd door glooiende heuvels, hopvelden en wijngaarden en deze vormen een mooi decor voor fiets- en wandeltochten.

De Westhoek is een ideale bestemming voor zowel gezinnen met kinderen als grotere groepen door het uitgebreide aanbod aan attracties en logies.

Bovendien is de Belgische Kust (De Panne-Koksijde-Nieuwpoort) nooit veraf en ook de historische stad Rijsel (het Franse ‘Lille’), ook wel het Parijs van het noorden genoemd, ligt vlakbij. 

 

Wij wonen op slechts 20 kilometer van Ieper en trekken dus geregeld naar de regio: met of zonder kids, op familie- en vriendenweekends, om te wandelen of fietsen of om gewoon te genieten van al het lekkers dat de streek te bieden heeft…

Deze blog is dus geen verslag van één verblijf, maar een samenraapsel van jarenlange dag- en weekenduitstapjes in de Westhoek.

Kaart met ligging Ieper en de Westhoek met de belangrijkste plekken aangeduid, zoals de provinciale domeinen, speeltuinen, oorlogsbegraafplaatsen, musea, eetgelegenheden, enz.

Praktisch:

Hoe kom je er?

Ieper ligt op 25 kilometer van Kortrijk. Vanaf Brussel en Antwerpen is het ongeveer 130 kilometer rijden, vlot te bereiken via autosnelwegen.

Alle bezienswaardigheden in de Westhoek liggen binnen een straal van 10 tot 15 kilometer vanaf Ieper centrum. Naar de Belgische kust en de Franse stad Rijsel is het 35 kilometer rijden, en Brugge ligt 65 kilometer van Ieper.

Overnachten:

Aan logies geen gebrek in de Westhoek! Een lijstje met leuke hotels en B&B’s vind je hier.
In Ieper is Hotel O, dat op de Grote Markt zit, een aanrader. Ook het zeer goede Ariane hotel is centraal gelegen.
Wil je graag origineel overnachten? Dan zijn de slaappods in Westouter of bed in boat in hartje Ieper een leuk idee. 
Urban Gardens Ieper is een leuke camping, met glampingtenten, vlakbij het centrum van Ieper. Kom je met de camper, dan zijn er verschillende terreinen in de omgeving.
Slapen op de boerderij is ook een mogelijkheid en voor groepen zijn grote vankantiehuizen te huur. Een goed overzicht om familievriendelijk te logeren of kamperen vind je hier.
Vakantieparken zijn er niet.

Hoogtepunten:

Stad Ieper:

Ieper is de grootste stad en het bruisend hart van de Westhoek.

Op de Grote Markt (de 3de grootste van Vlaanderen) vind je de Lakenhallen met het Belfort, het In Flanders Field Museum, het Yper Museum en natuurlijk talrijke gezellige cafés en restaurants. 

Het Marktcafé Les Halles en museumcafé In Flanders Fields zijn leuke plekken om iets te drinken of een hapje te eten. 

Het In Flanders Field Museum brengt het verhaal van de Grote Oorlog via video’s, projecties en persoonlijke verhalen. Vanuit het museum kan je het Belfort beklimmen.
In het Yper Museum kom je via een interactief parcours alles te weten over het middeleeuwse stad. Bovendien erg kindvriendelijk!

Vlakbij de Grote Markt ligt de Menenpoort, hét algemene symbool voor de Eerste Wereldoorlog. Hier staan de namen van 54.896 vermiste soldaten van de Commonwealth in de muren gegrift.

Elke avond, klokslag 20u wordt hier door klaroenblazers de Last Post gespeeld, opdat we niet vergeten hoe zij voor ons streden, ‘Lest we forget’. Dit is iets wat je zeker niet mag missen!

💡De Menenpoort ondergaat momenteel een restauratie en de werken duren tot de zomer van 2025. De Last Post gaat wel door. 

Rond de stad vindt je één van de best bewaarde vestingen van het land. De vestingroute wandeling is 4,5 kilometer lang en gaat langs de vestigingen via de wallen en grachten.

Onderweg passeer je Pacific Eiland, een restaurant/bar op een eilandje gelegen. Je komt er via de Peace Bridge, met het woord 'vrede’ in 86 talen. Het Eilandje is een heerlijke plek om even bij te komen. Er is een speeltuin voor de kinderen en je kan er met bootjes op het water varen. Verderop langs de vestingen is Brasserie de Kazematten een goede plek om bieren te proeven. Deze brasserie wordt uitgebaat door Brouwerij St. Bernardus. Neem ook een kijkje bij Ramparts Cemetery aan de Rijselpoort, een kleine militaire begraafplaats op een mooie locatie aan het water.

Wie nog wat extra kilometers wil wandelen, kan een extra lus rond de Verdronken Weide maken, een mooi stukje natuurgebied ten zuiden van de vestingen.

Rond de oostkant van Ieper vindt je de Ieperboog, ‘Ypres Salient’, een soort uitstulping in het westfront rond de stad. De boog werd gevormd door de grens van beide frontlinies en gedurende vier jaar werd hier strijd gevoerd tussen Britten en Duitsers. Vanaf de Grote Markt starten wandelingen, een fiets- en autoroute langs deze boog. Uiteraard vind je hier de meest strategische oorlogsplekken, loopgraven, begraafplekken en monumenten, zoals Tyne Cot, Hooge Crater, Hill 62, de Palingbeek,… deze worden verderop besproken.

Elke 3 jaar wordt in Ieper de Kattenstoet met praalwagens georganiseerd. De laatste optocht was in mei 2024 en brengt telkens tienduizenden mensen naar de stad. Het is een traditie om de katten te eren die het laken van de Lakenhallen moesten beschermen tegen de muizen. Vandaar dat Ieper ook wel eens de ‘Kattenstad” genoemd wordt.

Unesco begraafplaatsen en monumenten - Tyne Cot Cemetery:

Sinds 2023 worden 27 WOI begraafplaatsen en monumenten in de Westhoek erkend als UNESCO Werelderfgoed, samen met nog 112 sites in Wallonië en Frankrijk.

Eén van de bekendste oorlogsgraven is het Tyne Cot Cemetery in Zonnebeke, en niet te missen!

Het is de grootste Commonwealth begraafplaats op het vasteland en belangrijkste getuige van bloederige Slag van Passendale. Hier liggen ongeveer 12.000 soldaten begraven en de namen van nog eens 35.000 soldaten zonder bekend graf staan er gegrift op de muren van het Tyne Cot Memorial. Dit zijn de namen van de vermiste soldaten die stierven na 15 augustus 1917. Diegenen die voor deze datum stierven, zo’n 55.000, staan vermeld op de Menenpoort.

Er is gratis parking (Vijfwegestraat, Passendale) en een een bezoekerscentrum. De afstand vanaf Ieper is 9 kilometer.

Bekijk hier een overzicht van alle militaire begraafplaatsen in de Westhoek.

De Commonwealth War Graves Commission (CWGC) staat als beheerder in voor het onderhoud van alle Commonwealth begraafplaatsen.

Passendale-Zonnebeke, Polygon Wood:

Vlakbij het Tyne Cot Cemetery ligt het mooie Kasteeldomein van Zonnebeke, een prachtig wandeldomein met vijver, tuinen, avonturenpad met spelelementen (1.9 km) en picknickplekken.

In de tuin vind je De Passchendaele Memorial Gardens, 8 herdenkingstuinen in de vorm van een klaproos (poppy), als herinnering aan de 8 naties die meestreden in de Slag van Passendale. 

Vlakbij de parking zit het Passchendaele Museum waar je via een interactieve opstelling alles te weten komt over de Eerste Wereldoorlog en de Slag bij Passendale. Je kan er onder andere afdalen in een ‘dugout’ en de gereconstrueerde loopgraven ontdekken. Leuk met kinderen!

Bekijk zeker ook eens de acht meter hoge totem Pou Maumahara, een Maori-monument naast het museum. Het eert de Nieuw-Zeelandse Maori-soldaten die meestreden tijdens WO I. 

Op het kasteeldomein kan je in Koklikoo (van het Franse Coqeulicot, wat klaproos betekent) terecht voor lunch, tapas, koffie en zoetigheden. Een aanrader!

Het domein is ook het startpunt voor verschillende wandellussen, fiets- en autoritten. De wandellus naar Tyne Cot is 8.5 km lang en die naar het Polygoon Bos 9 km. 

Er is gratis parking, (Berten Pilstraat 5a, Zonnebeke), afstand vanaf Ieper is 7 kilometer.

Wij zijn grote fans van het Polygoon Bos! We komen er al jaren wandelen in alle seizoenen. Voor de kinderen zijn er leuke speelzones in het (dennen)bos met in totaal ongeveer 5 kilometer aan wandelpaden. Ook hier werd zwaar gevochten en de twee Commonwealth begraafplaatsen, Buttes New British Cemetery en het kleinere Polygon Wood Cemetery, zijn er de stille getuigen van de WOI. In het bos vind je ook nog enkele bunkers terug.

Bekijk zeker ook eens het Brothers in Arms Monument aan de rand van het bos. Dit symboliseert het verhaal van de Australische broers Hunter. John stierf er in de armen van broer Jim, die zijn broer nadien zorgvuldig met de hand begroef. Hij kwam na de oorlog nog terug om het lichaam te zoeken, tevergeefs echter. Bij toeval werden in 2006 bij graafwerken in Zonnebeke 5 lichamen opgegraven van Australische soldaten, en na DNA onderzoek bleek één ervan dat van John Hunter te zijn.

Bij Café de De Dreve, net naast het bos, kan je genieten van een drankje en hapje en bij ‘t Nonnebos (Nonnebossen-Oost 80, Zonnebeke) verderop kunnen de kids volop spelen in de buiten- en binnenspeeltuin.

Er is gratis parking (Lange Dreve, Zonnebeke). De afstand vanaf Ieper is 9 kilometer.


💡Leuke anekdote💡: toen wij in 2016 in Melbourne, Australië de ‘Shrine of Remembrance’ bezochten, sprak een oudere gids-vrijwilliger ons aan en vertelde dat zijn overgrootoom, private C-F Saunders, stierf tijdens WOI in het Polygoon Bos. Zijn lichaam werd nooit gevonden en zijn naam moest dus ergens op de Menenpoort te vinden zijn. Terug in België zijn we met Zara en Enna (toen 8 en 10 jaar oud) op zoek gegaan naar die soldaat. Met succes, weliswaar na heel lang zoeken, vonden we zijn naam op een zijpaneel van de Menenpoort terug. Natuurlijk hebben we nog een foto teruggestuurd naar Australië. Wat een geschiedenisles!


Zillebeke, Provinciedomein de Palingbeek:

Het Provinciedomein Palingbeek ligt op een boogscheut van Ieper en is nog zo’n heerlijke plek om met de kinderen te komen.

Het landschap bestaat uit een afwisseling van poelen en moerassen, oud en jong bos, boomgaarden, ligweiden en een grote speeltuin midden op het domein. 

Ook hier liet de Eerste Wereldoorlog zijn sporen na in het glooiende landschap. Het kunstwerk “ComingWorldRememberMe” (CWRM), op het domein houdt de herinnering aan het verleden levendig. 

Bij het bezoekerscentrum De Palingbeek is er vanalles te beleven. Er is onder andere een milieuboerderij met dieren en ecologische moestuin en speelbossen waar je kampen kan bouwen.

Iets eten of drinken kan je ook op het domein, bij restaurant De Palingbeek.

Bewegwijzerde wandelpaden brengen je naar de mooiste plekjes langs de Oude Vaart, een mislukte poging om een kanaal te graven tussen de Ieper en de IJzer.

De Palingbeek wandelroute is een schitterende wandellus als onderdeel van het wandelnetwerk Ieperboog. De route is 12.2 km lang en kan je inkorten tot een lus van 7,9 km. Je passeert langs verschillende mijnkraters (The Bluff, Hill 60 en Caterpillar) en oorlogsbegraafplaatsen (Hedge Row Trench Cemetery, Woods Cemetery, First DCLI Cemetery, Chester Farm Cemetery,…).

 

Er zijn twee gratis parkings (Palingbeekstraat of Vaartstraat 7, Zillbeke). De afstand vanaf Ieper is 6 kilometer.

Gasthuisbossen - Hooge Crater - Hill 60-62:

Het private museum Hooge Crater dankt zijn naam aan de krater die ontstond nadat de Britten een tunnel tot ontploffing brachten om de Duitse stelling nabij het Hooge in Zillebeke uit te schakelen. Sinds 2021 is er ook een educatief en interactief familieparcours. Het gloednieuwe platform ‘The Front Eye’ laat je uitkijken over Hill 62, Hill 60, het Hooge Crater Cemetery (aan de overkant) en de Kemmelberg.

In het themacafé proef je heerlijke streekbieren en kan je ook iets eten. 

Adres: Meenseweg 467, Ieper, afstand van Ieper centrum is 4 kilometer. Het Bellewaerde pretpark en aquapark liggen hier vlak naast!

Tegenover Hooge Crater liggen de Gasthuisbossen, verspreide bossen met wandelroutes door de drie bosdomeinen Het Zwarte Leen, Groenenburg en Zandvoordebos.

Wij maakten een mooie wandeling, zie Wikiloc route, vanaf Hooge Crater, via het knooppuntennetwerk. Volg knooppunten 73-74-40-41-37-36-38-35-34-32-30-29-28-24-23-69-70-71-72-73. Je passeert Hill 62 en Hill 60.

Hill 62 is een heuvel op 62 meter boven de zeespiegel. Hill 62 kwam in 1916 in Duitse handen waarna Canadese troepen de heuvel veroverden. De Canadezen leden hierbij grote verliezen. Het monument Sanctuary Wood Canadian Memorial herdenkt de gesneuvelde Canadese soldaten. Vanaf de top heb je een prachtig zicht op de torens van Ieper.

Het Sanctuary Wood museum hill 62 omvat naast uitrustingsstukken en wapens ook bewaarde loopgraven en ondergrondse constructies.

Adres: Canadalaan, Zillebeke-Ieper, afstand vanaf Ieper 5 kilometer.

Hill 60 is een kunstmatige heuvel op zo’n 60 meter hoogte, vandaar de naam Hill 60. Op deze strategische plek werd hevig gevochten tussen de Duitsers en de Geallieerden. Er werd een lange gang onder de heuvel gegraven en die werd met dieptemijnen tot ontploffing gebracht. De metersdiepe krater Caterpillar die ontstond, tekent vandaag nog het landschap. Heel wat soldaten liggen nog steeds onder deze heuvel begraven.

Er is een mooie picknickzone aangelegd, gelegen tussen de wandelknooppunten 65 en 85, langs de Palingbeek wandelroute (zie hierboven). 

Parking: Zwarteleenstraat, Zillebeke-Ieper, afstand vanaf Ieper is 5 kilometer.

Fiets- en autoroutes:

Met behulp van het Fietsknooppunten netwerk Westhoek stippel je je eigen fietsroute uit. Aan authentieke kroegen en restaurants is er alvast geen gebrek onderweg!

Via de website kan je thema fietsroutes downloaden, onder andere 9 familieroutes, een wijnroute, bierfietsroutes, routes in het thema van de Groote Oorlog, enz. 

Enkele voorbeeldroutes:

De Legacyfietsroute 14-18, 35.7 km, start Passchendaele Museum Zonnebeke, langs het Polygoon bos en Tyne Cot Cemetery.

De Ieperboog ‘Ypres Salient’ fietsroute, 35 km, start en eindpunt op de Grote Markt van Ieper, langs de begraafplaatsen en monumenten van de Ieperboog.

De Vredesfietsroute, 45.3 km langs Ieper, Langemark-Poelkapelle en Zonnebeke is volledig bewegwijzerd.

De wijnroute Vintage Heuvelland fietsroute, 37.7 km, brengt je langs 13 wijngaarden in het Heuvelland. Start in Kemmel.

 

Ook met de auto of moto kan je de streek goed verkennen. Er zijn 6 bewegwijzerde autoroutes, volledig in het teken van WOI. 

De Ypres Salient autoroute, 70 km, komt langs alle strategisch plaatsen langs de Ieperboog. Start bij het station van Ieper.

De Pionier autoroute, 75.6 km, verkent vooral de Duitse frontstreek 1914-1918 en passeert ook langs het Waalse Comines-Warneton en Ploegsteert. Start bij het Passchendaele Museum in Zonnebeke.

Wandelen - knooppunten:

De hele Westhoek is voorzien van een wandelknooppunten netwerk Westhoek, erg handig om je wandelingen zelf uit te stippelen. Wij gebruiken graag de app “wandelknooppunt”. 

Een overzicht van bewegwijzerde wandelingen in lusvorm vind je op deze website. Je kan er zoeken op locatie.

In het Heuvelland kan je schitterende wandelingen maken.

Een hele mooie wandeling is het Kemmelbergpad van 9.1 km, start in Kemmel bij het bezoekerscentrum.

Ook de twee bergen wandeling van 7.3 km is erg mooi, maar pittig! Start in Westouter naar de Sulferberg (88 m) en het gelijknamige natuurreservaat en daarna nog hoger naar de Rodeberg (138 m).

Het Stiltepad Westouter, via het knooppuntennetwerk, doorkruist 5 natuurgebieden met schitterende vergezichten en flirt met de Franse grens. Afstand 13 km en in te korten naar 7 of 10 km.

Meer aanraders:

De Gasthuisbossen wandeling van 10.1 km, langs Hill 60 en Caterpillar. Start Zwarte Leen, Zillebeke.

De Palingbeek wandelroute van 12.2 km. Die kan je echter inkorten (zie Palingbeek-Zillebeke).

De stadswandeling langs de vestingen in Ieper, 6.6 km (zie Ieper).

Ook in het Polygoon bos en Kasteeldomein Zonnebeke zijn mooie lussen te wandelen (zie Passendale-Zonnebeke-Polygoon bos).

Heuvelland:

De fusiegemeente Heuvelland bestaat uit 8 charmante landelijke dorpjes Westouter, Kemmel, Dranouter, Loker, Nieuwkerke, Wijtschate, Wulvergem en de Klijte.

De Kemmelberg, Rodeberg, Monteberg en Scherpenberg zijn bekende heuvels met hoogtes tot ongeveer 150 meter. Zij domineren het landschap en spelen een belangrijke rol in de Vlaamse wielerklassiekers. Aan Franse zijde in Frans-Vlaanderen vind je de Katsberg, Kasselberg en Scherpenberg.

De Kemmelberg is met zijn 154 meter de hoogste top van Vlaanderen en ook hier blijven sporen uit de Eerste Wereldoorlog zichtbaar. 

In Kemmel kan je de Commandobunker uit de Koude Oorlog bezoeken. Een bezoek duurt ongeveer anderhalf uur en brengt je 20 meter diep in de buik onder de Kemmelberg.

Wie het liever luchtiger houdt, kan de kabelbaan Cordoba (Rodebergstraat 75, Westouter) nemen, om hoog en droog boven de wijngaarden te genieten van het zicht op de Rodeberg en zelfs de kust.

In Dranouter vindt elk jaar begin augustus het Dranouter Folk Festival plaats. Muziek is dus nooit veraf hier. Een bezoek aan de Klankmakerij (Dikkebusstraat 234, Dranouter) is leuk om met iets oudere kinderen te doen. Je kan er allerlei workshops en klankspelletjes doen en na afloop genieten van drankje of snelle hap in Eetcafé ‘t Folk. Sinds 2023 heeft dit café trouwens een rooftop terras met 360° zicht, dat permanent te betreden is via de trap aan de zijkant van het gebouw.

In Wijtschate kan je de Bayernwald loopgraven bezoeken. Tickets enkel bij toerisme Heuvelland of online via de webshop te verkrijgen.

Het bezoekerscentrum Heuvelland zit in Kemmel, Sint-Laurentiusplein 1. Het Warandepark in Kemmel heeft een hele leuke speeltuin voor de kids.

 

Heuvelland is een officieel wijnbouwgebied en de wijnen die er geproduceerd worden dragen het kwaliteitslabel BOB (Beschermde Oorsprongs Benaming). Met de auto, fiets of te voet kan je de wijngaarden ontdekken en daarna proeven.

De wijnroute Vintage Heuvelland fietsroute, 37.7 km, brengt je langs 13 wijngaarden in het Heuvelland. Start in Kemmel. Bij het wijndomein Entre-deux-Monts in Westouter kan je de mooie Entre-deux-Monts wandelroute maken. Deze wandeling bestaat uit 2 lussen van ongeveer 3 kilometer met gelegenheid om iets te eten en drinken onderweg. 

 

Uiteraard kan je hier ook schitterende wandelingen maken.

Een favoriet bij ons is het Kemmelbergpad van 9.1 km, start in Kemmel bij het bezoekerscentrum, Wikiloc route.

Ook de twee bergen wandeling van 7.3 km is erg mooi, maar pittig! Start in Westouter naar de Sulferberg (88 m) en het gelijknamige natuurreservaat en daarna nog hoger naar de Rodeberg (138 m).

Het Stiltepad Westouter, via het knooppuntennetwerk is ronduit prachtig. Het pad doorkruist 5 natuurgebieden met schitterende vergezichten en flirt met de Franse grens. Afstand 13 km en in te korten naar 7 of 10 km.

Wil je de streek met familie en vrienden op een originele manier verkennen? Dan ik een huifkartocht een prima idee.

Volkscafés en volksspelen:

Langs de Franse grens (Westouter, Dranouter, Watou,…) zijn talrijke authentieke (volks)cafeetjes, maar ook trendy eetadresjes, charmante koffie- en theehuizen en bijzondere pop-up zomerterrassen zijn beslist een stop waard! Overzicht via deze website.

Typisch in de Westhoek zijn de verschillende cafés waar er nog volkssporten te beoefenen zijn. Wat dacht je van een wedstrijdje boltra? Of uilebolling, ballo smitto, hamertjesspel en pudespel? Plezier gegarandeerd.

Zin in een dagje spel en plezier met vrienden of familie? Dan is de volkssportroute Poperinge de ideale activiteit.

Een twintigtal cafeetjes en eetgelegenheden zijn aangesloten en opgenomen in de verschillende routes. De uitbaters bieden traditionele volksspelen aan in een gezellig kader. Na het spel geniet je van een typisch Vlaams hapje of drankje zoals picon of een streekbier. Info via de website.

Picon, streekbieren en wijn proeven:

Picon:

Picon, het heerlijke grens aperitief! Overal in de cafeetjes en estaminets in de dorpen langs de ‘schreve’ (grens Frans-Vlaanderen en de Westhoek) staat ‘Picon vin blanc’ of ‘Picon bière’ op de menukaart.

Elk adresje serveert wel zijn uniek recept dat een mix is van picon, witte wijn en likeur. Proeven dus maar!

Streekbieren:

In de Westhoek zijn er diverse bierbrouwerijen die je vrij kan bezoeken, waaronder de Sint Bernardus brouwerij in Watou

De trappist van Abdij Brouwerij Sint Sixtus in Westvleteren wordt beschouwd als één van de beste bieren ter wereld. De brouwerij zelf kan je niet bezoeken, maar een bezoek aan het Claustrum, waar je kennis maakt met het leven van de abdijgemeenschap, is wel mogelijk. Het proeven van de trappist kan in het nabijgelegen café/restaurant 'In de Vrede'

Wijngaarden:

De Westhoek, dat is ‘genieten als god net naast Frankrijk’. Al voel je je toch soms echt een beetje in Frankrijk, zeker tussen de vele wijngaarden van het Heuvelland. De hellingen zorgen voor de ideale omgeving om streekwijn te verbouwen. Vintage Heuvelland vzw groepeert 20 gepassioneerde wijnbouwers, waarvan 17 gelegen in Heuvelland.

Bij het wijndomein Entre-deux-Monts in Westouter kan je de mooie Entre-deux-Monts wandelroute maken. Deze wandeling bestaat uit 2 lussen van ongeveer 3 kilometer met gelegenheid om iets te eten en drinken onderweg. 

Voor de fietsers is er de Vintage Heuvelland fietsroute, van 38 kilometer. Deze route brengt je langs diverse wijndomeinen in Heuvelland. Onderweg geven infoborden in de vorm van een wijnfles, je meer uitleg over het wijndomein zelf.

Speelplezier met kids:

De regio Ieper en Westhoek zijn enorm geschikt voor families en gezinnen.

Wandel- en fietstochten op maat van de kids, speeldomeinen, speurtochten in het bos, bootje varen, twee pretparken, een dierenpark en zelfs een paar (WOI) musea zullen de kids zeker bekoren!

Het pret- en dierenpark Bellewaerde Park, ligt op nog geen 5 kilometer van Ieper, goed voor een hele dag fun. Bovendien is er ook een aquapark, voor het geval het weer wat minder meezit.

Plopsaland De Panne, aan de Belgische kust, ligt op 36 kilometer van Ieper. Het park heeft een schitterend Plopsa Hotel en ernaast zit Plopsa Aqua. Hier ontmoet je al je favoriete studio 100 figuren! Kabouter Plop, Bumba, Piet Piraat, Mega Mindy, K3, Maya, enzovoort.

Dierenpark De Zonnegloed, in Oostvleteren, biedt permanente opvang voor uitheemse wilde dieren en telt meer dan 100 diersoorten in een natuurlijke omgeving. Het park vangt enkel verwaarloosde dieren op die niet meer terug kunnen naar de natuur. Wij vinden dit een schitterend idee. Een bezoek is niet alleen leuk en leerzaam, maar tevens een belangrijke steun voor de werking. Deze stichting-vzw ontvangt namelijk geen subsidies.

Adres: Kasteelweg 22, Oostvleteren. Bezoek enkel na reservatie via de website, afstand van Ieper is 16 kilometer.

Verder zijn we fan van de grote buitenspeeltuin in het Provinciedomein De Palingbeek (zie Palingbeek-Zillebeke).

In Kemmel is de speeltuin van het Warandapark een aanrader en in Dranouter leer je dan weer alles over folk en muziek in de Klankmakerij (zie Heuvelland).

In Poperinge kan je een Volkspelenroute doen op maat van de kids.

Meer inspiratie vind je op de website van Toerisme Westhoek.

Poperinge, Talbot House museum:

Talbot House of ‘Every Man’s Club’ in Poperinge was tijdens de oorlogsjaren een gentlemen’s club, waar menig Britse soldaat het frontleed even achter zich liet.

Poperinge lag namelijk net achter het front en groeide uit tot het kloppend hart van het Britse leger. Padre Tubby Clayton besloot in Poperinge zijn eigen club te openen, zonder onderscheid te maken tussen rank of stand. Iedereen kon hier een warme thuis ver weg van huis vinden. 

Vandaag is Talbot House een museum, een authentieke plek van mensen en hun verhalen. Er is een vernieuwde permanente tentoonstelling met 500 unieke objecten. Families kunnen op zoektocht gaan naar de Talbot House kat.

Het is zelfs mogelijk om hier te overnachten in het gastenverblijf, met Engels ontbijt natuurlijk.

Talhout House is een populaire uitstap voor heel wat scholen, als ‘British Day’, want altijd zijn hier vrijwilligers aanwezig uit één van de Commonwealth landen om uitleg te geven. Typisch start de dag met Brits ontbijt en daarna kan er gekozen worden uit 4 interactieve workshops. Er worden scones gebakken en kennis gemaakt met de typisch British humor. 

Adres: Gasthuisstraat 43, Poperinge.

In de omgeving:

Heb je meer tijd? Dan valt er nog veel meer te beleven in de buurt.

De steden Veurne en Diksmuide zijn zeker een bezoekje waard.

In Diksmuide kan je de Dodengang bezoeken, het enige bewaarde loopgravenstelsel uit de Eerste Wereldoorlog. Ook vind je er het Museum aan de IJzer met Paxpoort, de IJzercrypte en de IJzertoren. In de IJzertoren zit een vredesmuseum, dat in de eerste plaats een herdenkingsmonument voor de Vlaamse gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog is. Tegelijk is de toren ook symbool voor de aan de IJzer ontstane wil tot meer politieke verzelfstandiging van Vlaanderen. Vanaf het dakterras, 84 meter hoog, heb je een uniek uitzicht over de hele frontstreek.

In de IJzervallei, rond Diksmuide, kan je het natuurgebied de Blankaart bezoeken, een overwinterings- en broedplaats voor zeldzame vogels. Je kan boottochtjes maken op de Blankaart met een fluisterboot of gewone boottochten op de IJzer. Ook kanovaren behoort tot de mogelijkheden.

Tegen de Westhoek aan leunt de Belgische Kust, met badsteden als De Panne, Koksijde-Oostduinkerke en Nieuwpoort. In Koksijde kan je de Hoge Blekker beklimmen, met zijn 33 meter de hoogste duin van België. Koksijde-Oostduinkerke is ook de enige plaats in de wereld waar garnaalvissers te paard te zien zijn. Deze traditie werd door UNESCO erkend als cultureel Werelderfgoed.

Het Franse Lille (Rijsel) ligt op 40 kilometer afstand van Ieper. Deze grote stad, een soort Parijs in het klein, gecombineerd met Belgische gezelligheid is zeker de moeite waard voor een daguitstap. Net als het mooie Brugge, dat op ongeveer 65 kilometer van Ieper ligt.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.