Tips voor een bezoek aan de Okavango Delta

augustus 2023

Tijdens onze roadtrip van 3 weken (met jeep en daktenten) door Namibië en Botswana kwamen wij uiteraard langs de wereldberoemde Okavango Delta. Kijk hier voor het volledige verslag van onze rondreis.

 

De Okavango Delta is de grootste binnenlandse delta ter wereld en is één van de meest bijzondere natuurgebieden van Afrika.

Het is een enorm moerasgebied dat wordt gevoed door de 1600 km lange Okavango rivier, die ontspringt in het hoogland van Angola en verder stroomt door Namibië en Botswana om uiteindelijk uit te monden in de Kalahari woestijn

Van bovenaf gezien ziet de delta eruit als een gigantische hand met een arm. De vijf 'vingers' zijn de kleinere rivieren die zich verder vertakken.

Ligging Okavango Delta in Botswana (bron safaribookings.com):

Route roadtrip 3 weken Namibië-Botswana:



Algemene informatie Okavango Delta:

Miljoenen jaren geleden mondde de Okavango rivier uit in een groot binnenlands meer, het Makgadikgadi-meer. Door tektonische activiteit en klimaatveranderingen werd de stroom van de rivier onderbroken, waardoor het Makgadikgadi-meer opdroogde en de delta werd gevormd. Het meer is nu een enorme zoutpan en de Okavango waaiert uit in de Kalahari woestijn.

Het water van de Okavango doet er bijna 9 maanden over om vanaf Angola het eindpunt bij Maun in Botswana te bereiken doordat er maar weinig hoogteverschil is. De regen die van oktober tot april in Angola valt, bereikt de delta pas vanaf juni. Hierdoor staat het water in de delta juist in de droge tijd het hoogst en zijn vele van de kleine eilandjes overstroomd.

Het gebied werd in 2014 aangeduid als UNESCO Werelderfgoed

Botswana bant massatoerisme en heeft de Okavango Delta daarom opgedeeld in 35 privéconcessies die aangestuurd worden door kleinschalige lodges die de concessie met elkaar delen. Het aantal bezoekers is gelimiteerd. Elke lodge heeft zijn eigen landingsbaan voor kleine chartervliegtuigjes. Het maakt de Okavango Delta erg exclusief. De lodges dragen een enorme verantwoordelijkheid voor het behoud van flora en fauna, de paden en het opleiden van rangers en overig personeel. De prijzen zijn bijgevolg hoog…

Het Moremi Game Reserve aan de oostzijde van de delta is het enige wildpark dat openstaat voor selfdrivers.

Hoe kom je er?

Maun ligt ten zuidwesten van de Okavango Delta en is het vertrekpunt van vele safari’s.

Er is een vliegveld met goede verbindingen met binnenlandse bestemmingen, Johannesburg, Kaapstad en Windhoek.  

Vanuit Kasane (in het uiterste noorden van Botswana) bereik je Maun over de gewone weg na 608 km. Wij reden dit stuk met een tussenstop bij de Makgadikgadi zoutpannen.

Een andere optie is de 4x4 route Kasane-Maun langs via Chobe Riverfront, Linyanti en Savuti naar de delta en het Moremi Game Reserve.

Vanuit Divundi, in de Caprivistrook in Namibië, is het 425 km rijden langs de westkant van de Okavango Delta naar Maun.

Maun-Windhoek is 810 km rijden.

Landschap:

Het gebied bestaat uit een systeem van rivierarmen en stroompjes, duizenden beboste eilanden, graslanden, savanne en prachtige riet-, waterlelie- en papyrusvelden.

In het midden van de delta ligt Chief’s Island, het grootste eiland in de delta (70 op 15 km). Ooit was dit een jachtgebied, maar tegenwoordig is het een veilige haven voor de dieren als het water in de delta hoog staat.

Wildlife:

De delta is het leefgebied van de Big Five: leeuw, luipaard, buffel en olifant. Zowel de witte als zwarte neushoorn zijn recent weer uitgezet maar zijn erg moeilijk te spotten.

Behalve olifanten en buffels, leven er leeuwen, luipaarden, cheetahs, hyena’s, nijlpaarden, krokodillen, zebra’s, blauw wildebeesten, wilde honden en veel verschillende soorten antilopes (oa. de zeldzame red lechwe, sabel-antilope en tsessebe). Het gebied is ook heel interessant voor vogelaars.

De beste tijd om wildlife te zien zijn de droge maanden, van juli tot oktober. De dieren verzamelen dan in de delta. Gedurende het natte seizoen, van januari tot maart, worden veel gebieden ontoegankelijk en sommige lodges sluiten zelfs.

Tips om te overnachten Okavango Delta:

Overnachtingen in de delta zijn duur! Hieronder geef ik een opsomming van de verschillende opties:

  • Verblijf in een lodge of safaricamp
  • Verblijf op campsites (eigen 4x4 en daktent)
  • Georganiseerde “mobile safari trip” boeken naar de delta
  • Verblijf in een lodge of camp in Maun

Een ideale verblijfsduur is drie à vier dagen, wat ruimte laat om zowel een boot- als jeepsafari te doen.

Wij hebben de delta bezocht vanuit een campsite in Maun via een mobile safari. Omdat we beperkt in tijd waren hebben we enkel een dagsafari gedaan én een helicoptervlucht over de delta. Zo kregen we toch een goed beeld van de delta. De dagsafari naar het Moremi game reserve was met stip de beste van heel de reis door Namibië en Botswana! En de duurste…

Lodges en safaricampen in de delta:

De lodges in de delta hebben een fantastische ligging, zijn luxueus en peperduur! Vaak hebben ze een eigen kleine landingsbaan en vanuit Maun word je dan met kleine vliegtuigjes ingevlogen. De service is all-inn, zowel wat activiteiten al catering betreft. Heerlijk voor wie het budget heeft… Vermits deze lodges in private reserves liggen, kom je hier niet in met eigen vervoer.

Via deze link krijg je een overzicht van de beste lodges in de Okavango delta.

Onderstaande kaart geeft een overzicht van de verschillende lodges (bron: safaribookings.com).

Campsites in de delta (eigen 4x4 voertuig en tent):

Moremi Game Reserve is het enige deel van de delta dat openstaat voor selfdrivers. Er zijn 4 publieke campsites:

  • South Gate (Maqwee) Camp 
  • Third Bridge Camp
  • Xakanaxa Camp
  • North Gate (Khwai) Camp

Reservatie op voorhand is essentieel, want bij de gate naar het park wordt gevraagd naar je voucher. Elk camp heeft maar 10 campsites en die kunnen dus snel volzet geraken in het hoogseizoen (juni-september). Voor die periode wordt geadviseerd om tot een jaar op voorhand te boeken!

De faciliteiten zijn basic met gemeenschappelijk sanitair (douches en WC’s). Electriciteit en WiFi zijn er niet. De campsites zijn (zoals overal in Botswana) niet omheind, dus wilde dieren kunnen zomaar opduiken aan je tent.

Wij hadden de tijd niet om op deze manier door de delta te reizen. Wie zo’n tocht wil ondernemen moet over een goede 4x4 beschikken en zelfvoorzienend zijn (geen mogelijkheden om te tanken of inkopen te doen in de delta). Een degelijke voorbereiding is dus een must en enkel aan te raden voor ervaren 4x4 chauffeurs. 

Een populaire route voor selfdrivers is Kasane-Maun of omgekeerd. Deze tocht is ongeveer 400 km lang (zandwegen) waarbij je in 5 tot 8 dagen via Chobe Riverfront, Linyanti en Savuti naar het Moremi Game Reserve reist, om uiteindelijk in Maun te eindigen. Een onvergetelijk avontuur dwars door één van de meeste ongerepte stukken van heel Afrika! 

Georganiseerde “mobile safari” trip boeken naar de delta:

In Maun zijn tal van mogelijkheden om op “mobile safari” te gaan naar de delta. Meerdaagse tochten regel je beter op voorhand. De organisatie zorgt voor de opzet van het kamp en de tenten en er wordt gekookt voor je.

Via het Audi camp in Maun, hadden wij een dagsafari geregeld naar het Moremi Game Reserve. Ze organiseren allerlei tochten, van mokoro-trips tot 10-daagse mobile safari’s. Alle info vind je hier

Ook dit is erg duur! Wij betaalden 320€ per persoon voor de trip, meteen onze allergrootste uitgave van de hele reis. Wegens beperkte tijd konden we echter geen selfdrive doen langs de campsites en de Okavango Delta mag je echt niet overslaan!

Mokorotochten gecombineerd met een wandeltocht op een eiland zijn over het algemeen goedkoper dan jeepsafari’s. Via land heb je echter veel grotere kans om de grote roofdieren, zoals leeuwen en luipaarden, te spotten.

Om 6 uur vertrokken we naar het Moremi Game Reserve. We waren de enige passagiers en de wat oudere gids, geboren in de delta, wist enorm veel te vertellen. Vanaf Maun is het nog 92 km rijden tot aan de South Gate, grotendeels over een slechte gravelweg.

Wat werden we verwend! We kregen 3 mannetjesleeuwen en 3 leeuwinnen te zien, 3 cheeta’s en werden achternagezeten door een ‘hangry’ nijlpaard. We lunchten aan een waterpoel tussen de olifanten, warthogs, zebra’s en impala’s. Dit was met stip de beste safari van de hele reis!

Verblijf in Maun in een lodge of camp:

Maun is de derde stad van Botswana en de toegangspoort tot de Okavango Delta. Het is de ideale uitvalsbasis voor korte of lange safari’s naar de delta. Je kan er prima boodschappen te doen maar verder heeft de stad niet zoveel te bieden voor toeristen.

Wij verbleven in het Audi Camp, op 12 km van Maun, richting de delta. Audi ligt aan de oevers van de Thamalakane rivier. Er is een zwembad, een grote bar en goed restaurant. Hier vind je geen grote luxe, maar de sfeer is wel heel aangenaam. Hier komen zowel families, groepen als avonturiers op selfdrive. Audi heeft een jarenlange traditie opgebouwd op het gebied van mobile safaris. Er zijn campsites en ingerichte safaritenten met sanitair.  

Meer opties om te overnachten in Maun en de omgeving vind je hier.

Activiteiten in de Okavango Delta

De lodges in de delta hebben eigen private game reserves en tot de activiteiten behoren wandelsafari’s (met gids!) op één van de eilanden, boottochtjes in een traditionele kano en game drives.

Vanaf Maun worden één- of meerdaagse ‘mobile’ safari’s georganiseerd. Dit soort safari’s zijn iets budgetvriendelijker (maar nog steeds erg duur). Alle eten en drinken wordt meegenomen vanuit Maun en ‘s avonds wordt een “mobiel kamp” opgezet waarbij je in tenten overnacht.

Mokoro boottocht in de delta:

Een mokoro is een traditionele houten kano, die wordt voortbewogen met een lange stok door een ‘poler’. Het voordeel van een mokoro is dan ook dat je je één voelt met de natuur, op unieke plekken komt, en ultieme rust ervaart! Mokoro dagtochten worden vaak gecombineerd met een bushwandeling op een eiland.

Hou er rekening mee dan kinderen jonger dan 12 jaar niet kunnen deelnemen, al zijn tochtjes buiten de delta, in de omgeving van Maun, wel te regelen.

Game drive Moremi Game Reserve:

Het Moremi Game Reserve ligt aan de oostkant van de Okavango Delta en is de enige plek waar selfdrivers toegang hebben tot de delta.

Wij gingen op ‘mobile safari’ naar dit reservaat. De toegang bij de South Gate ligt op 92 km afstand van Maun. Bij de Gate koop je een permit en het hele park bestaat uit zandwegen. Zelfs onze ervaren gids reeds zich een op een gegeven moment vast. Wees dus voorbereid!

Dit reservaat heeft geen omheining en dieren kunnen dus vrij in en uit dit deel van de bewegen. Onderweg van Maun naar de gate kom je dus al olifanten, zebra’s en giraffen tegen.

Het park is genoemd naar Chief Moremi van het Batawana volk dat in dit gebied leefde. Het reservaat is één van de beste game reserve’s van Afrika. Niet te missen plaatsen zijn de Moremi Tongue en Chiefs Island.

Ondanks dat het park niet heel groot is, zo’n 4000 vierkante kilometer, is het enorm divers. Aan de kant van de Okavango Delta zijn er plaatsen waar het gehele jaar door water is. In de rest van het park is de hoeveelheid water afhankelijk van het seizoen.

Wat betreft landschappen vind je er lagunes, mopane bosveld, acacia bossen en graslanden.

Zowel witte als zwarte neushoorns zijn opnieuw geïntroduceerd in het park, waardoor Moremi nu officieel een Big Five reservaat is. Zo’n 500 verschillende vogelsoorten leven in het gebied leven of strijken er neer tijdens hun trektocht.

 

Onze dagsafari duurde van 6 uur ‘s morgens tot net voor zonsondergang. Wat werden we verwend! We kregen 3 mannetjesleeuwen en 3 leeuwinnen te zien, 3 cheeta’s en werden achternagezeten door een ‘hangry’ nijlpaard. We lunchten aan een waterpoel tussen de olifanten, warthogs, zebra’s en impala’s. Dit was met stip de beste safari van de hele reis!

Info: Audi Safari’s.

Helicoptervlucht over de delta:

Vanuit de lucht is de uitgestrektheid van de Okavango pas echt zichtbaar.

Een helicopter vliegt lager over de delta dan een vliegtuigje en dus zie je de nijlpaarden, olifanten en ander wild van dichtbij door het moeras waden. Helicopter Horizons is de enige maatschappij die heli-vluchten aanbiedt naar de delta. Je kan online bij hen reserveren, maar ook vanuit de meeste accomodaties in Maun.

Je wordt opgepikt bij je verblijf en stijgt op vanaf het vliegveld in Maun. De vlucht duurt ongeveer een uurtje. Onze ervaren piloot Tom cirkelde laag boven de kuddes en maakte nogal stevige bochten. Echt spectaculair.

Goedkoop is dit niet maar het is een uitzonderlijk ervaring. Om de mooiste foto’s te maken zijn de deuren en ramen uit het toestel weggelaten. Spannend voor reisgenoten met hoogtevrees!

Praktisch:

Budget:

Zoals gezegd zijn de lodges in de delta duur, reken op prijzen vanaf 500 tot 1500 euro per persoon per nacht! In en rond Maun zijn de prijzen normaal wat campsites en safaritenten betreft.

Wie zelf het Moremi Game Reserve inrijdt moet een permit kopen bij de gate. Die kost ongeveer 20 euro per persoon per dag en 5 euro per voertuig (prijzen 2023). Bij georganiseerde tochten is dit inbegrepen. 

Malaria:

Er is malaria risico en malaria tabletten worden aanbevolen. Hoewel wij in het droge seizoen zo goed als geen muggen gezien hebben… Je goed beschermen blijft wel een must!

Beste tijdstip:

De beste reistijd voor de Okavango Delta zijn de droge wintermaanden, van juli tot september. Het wild verzamelt zicht dan in de delta. Gedurende het natte seizoen, van januari tot maart, worden veel gebieden ontoegankelijk en sommige lodges sluiten zelfs.

Bereikbaarheid:

Maun ligt ten zuidwesten van de Okavango Delta en is het vertrekpunt van vele safari’s.

Er is een vliegveld met goede verbindingen met binnenlandse bestemmingen, Johannesburg, Kaapstad en Windhoek.  

Vanuit Kasane (in het uiterste noorden van Botswana) bereik je Maun over de gewone weg na 608 km. Wij reden dit stuk met een tussenstop bij de Makgadikgadi zoutpannen.

Een andere optie is de 4x4 route Kasane-Maun langs via Chobe Riverfront, Linyanti en Savuti naar de delta en het Moremi Game Reserve.

Vanuit Divundi, in de Caprivistrook in Namibië, is het 425 km rijden langs de westkant van de Okavango Delta naar Maun.

Maun-Windhoek is 810 km rijden.


 Meer blogs:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.